NEVJEROJATNA PRIČA

PROJEKT ŠKORPION Kako je tajna snimka seksa direktora i ljubavnice uzdrmala farmaceutskog diva

 AFP/LinkedIn

Tajna videosnimka seksa jednog od direktora i kineske ljubavnice pokrenula je veliku istragu u britanskom farmaceutskom divu GlaxoSmithKline.

Spolni odnos tada oženjenog Marka Reillyja, inače direktora podružnice GlaxoSmithKlinea u Kini, i njegove ljubavnice snimila je skrivena kamera, a zatim je materijal putem emaila poslan svim članovima uprave farmaceutskog giganta.

Skandal je pokrenuo istragu koja je uzdrmala 76 milijardi dolara vrijednu tvrtku, optuženu za podmićivanje liječnika i drugih zdravstvenih dužnosnika u Kini kako bi propisivali upravo njihove lijekove. Navodi se da je GlaxoSmithKline na darove, uključujući i usluge prostitutki, potrošio gotovo 400 milijuna eura.

Reilly, šef kineskog ogranka GlaxoSmithKlinea, prije šest tjedana je optužen za upravljanje "korupcijskom mrežom" i zabranjen mu je izlazak iz Kine.

Prema optužnici, GlaxoSmithKline je na ilegalan način ostvario prodaju u iznosu od 112 milijuna eura.

No tek je prekjučer otkriveno da je cijeli skandal pokrenula seks-snimka koja je članovima uprave poslana u ožujku 2013. godine. Smatra se da je to bio pokušaj ucjene.

Razotkrivajuća snimka prikazuje spolni odnos Marka Reillyja, oca dvoje djece koji se kasnije zbog skandala razveo od supruge, i njegove kineske ljubavnice.

GlaxoSmithKline je Reillyju odobrio "Projekt Škorpion". Unajmili su istražitelja Petera Humphreyja i platili mu 25.000 eura da otkrije tko je postavio skrivene kamere u Reillyjev stan u Šangaju, i tko je poslao kobni email.

Humphrey se usredotočio na bivši zaposlenicu Vivien Shi (49), istaknutu poslovnu ženu čija je obitelj dio šangajske komunističke elite.

Ali, u srpnju je došlo do nevjerojatnog zapleta. Istražitelj Humphrey je uhićen zajedno sa svojom suprugom Yu Yingzeng, američkom državljankom i kćerkom jednog od najistaknutijih atomskih fizičara u Kini.

Kako piše Sunday Times, uhićenje se poklopilo s trenutkom kad su kineske vlasti pokrenule istragu o korupciji u farmaceutskom divu.

U međuvremenu, kineske vlasti su ovog svibnja podignule optužnicu protiv Marka Reillyja za vođenje korupcijske mreže. Istraga još uvijek traje, ali ako ga proglase krivim, Reillyju prijeti doživotni zatvor.

Prekjučer je GSK potvrdio postojanje seks-vrpce te su u izjavi dodali: "Problemi s kineskom podružnicom su vrlo teški i komplicirani".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 02:33