VATIKAN

Propalo čudo za beatifikaciju Ivana Pavla II

 AP

RIM - Potrebno je pronaći novo čudo za beatifikaciju Ivana Pavla II., jer Liječničko povjerenstvo vatikanske Kongregacije za kauze svetih smatra da je francuska redovnica Marie Simon-Pierre mogla ozdraviti od parkinsonizma i medicinskim putem, dakle da njezino ozdravljenje nije medicinski neobjašnjivo i stoga čudesno.

Koji parkinsonizam?

Prema postulatoru kauze za beatifikaciju Ivana Pavla II., monsignoru Slawomiru Oderu, redovnica je godinama bolovala od parkinsonizma i nije ništa mogla raditi, koliko su joj se jako ruke tresle. Upoznata s podatkom da je i Ivan Pavao II. bolovao od parkinsonizma, časna majka poglavarica tog reda zahtijevala je od svih njegovih redovnica da mole pokojnog Papu za ozdravljenje svoje sestre. Ona je zaista ozdravila 2. lipnja 2005., na drugu mjesečnicu Papine smrti, rekao je dalje Oder: “Po kriterijima ljudske znanosti doktor nije mogao objasniti što se dogodilo”. A kad doktor nije kadar objasniti, to je po crkvenim kriterijima čudo. Povjerenstvo međutim smatra da nije točno utvrđena dijagnoza: je li bila Parkinsonova bolest ili neki ini parkinsonizam, te napominje da se od nekih oblika može ozdraviti.

Postulator je odmah obaviješten, te je pozvan predložiti neko novo čudo. Zasad ih je prijavljeno 271, a među čudesno ozdravljenima nisu samo katolici, nego ima i protestanata, i muslimana, i židova, pa čak i ateista.

Procedura otpočetka

Procedura utvrđivanja počinje iznova, jer se o čudu mora prvo izjasniti dijecezanski sud, pa tek onda ponovo Liječničko povjerenstvo. Ipak je moguće da Kongregacija za kauze svetih ponovo odlučuje u srpnju, što znači da je još moguće da Ivan Pavao II. bude proglašen blaženim u listopadu, na godišnjicu izvora za papu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 15:40