REPORT G. DRLJAČE

Proučili jedan od najmisterioznijih fenomena i dokazali: ‘Fenomen noći doista postoji‘

Grupa istraživača sama je sebe iznenadila kad su utvrdili kako u dugom razdoblju noćna trgovina daje drastično više prinose
 Michael M. Santiago/Getty Images/AFP

Tko kaže da je jutro pametnije od večeri? Ako pročitate istraživanje objavljeno početkom ovog tjedna "Night Moves: Is the Overnight Drift the Grandmother of All Market Anomalies?" dobro ćete razmisliti o jednoj od najpoznatijih hrvatskih narodnih uzrečica koja sugerira kako je važne odluke najmudrije donositi ujutro, nakon buđenja.

No, istraživači Victor Haghani, Vladimir Ragulin i Richard Dewey uzeli su si u zadatak proučiti jedan od najmisterioznijih fenomena u trgovini vrijednosnicima - tzv. prekonoćni efekt (overnight effect) - te su utvrdili kako je sigurno ne samo da prekonoćni efekt doista postoji, nego je zaista činjenica da ulaganja tijekom noći, kad su tržišta zatvorena, donose puno više povrate nego za vrijeme dnevne trgovine.

U istraživanje su, kako sami naglašavaju, krenuli s namjerom da prokažu loše podatke ranijih istraživanja koja su se bavila overnight effectom jer su bili uvjereni kako iza tog fenomena stoje loše analize i statističke pogreške. No, utvrdili su kako fenomen funkcionira čak i na razini velikih indeksa kao što je S&P 500, ali je izražen kod niza riskantnih 'meme' dionica, kao i velikih javno listanih kompanija.

Ovo istraživanje važno je iz tri razloga:

- prvo, moguće je da oni koji tijekom dana trguju dionicama propuštaju milijarde dolara zarade jer trguju u – krivo vrijeme,

- drugo, taj overnight effect mogao bi imati utjecaj na dugoročne valuacije kompletnog dioničkog tržišta,

- treće, fenomen prekonoćne trgovine mogao bi pomoći boljem razumijevanju limita učinkovitosti tržišta.

Ispod je grafikon iz istraživanja koji pokazuje drastične razlike u visini povrata na 1 uloženi dolar u prekonoćnoj trgovini u odnosu na dnevnu gledajući na razini S&P indeksa (1999-2022)

image

Grafikon iz istraživanja koji pokazuje drastične razlike u visini povrata na 1 uloženi dolar u prekonoćnoj trgovini u odnosu na dnevnu gledajući na razini S&P indeksa (1999-2022)

Svi koji se intenzivnije bavili trgovinom dionicama u trenu će shvatiti težinu koju nosi jednostavna poruka ovog grafikona: prekonoćna trgovina jednostavno je isplativija.

Overnight effect istraživači su testirali na svim većim dioničkim tržištima te su utvrdili konzistetnost fenomena od 1990-ih do danas. Istraživanje nije donijelo čvrste zaključke o razlozima postojanja fenomena viših zarada preko noći nego u dnevnoj trgovini, ali su u potrazi za potvrdom superiornosti prekonoćnih ulaganja detaljno analizirali obrasce povrata/zarada na pažljivo konstruirane investicijske portfelje. Njihov portfelj generirao je godišnji povrat od 38 posto (bez transakcijskih troškova i hipotetskih troškova zaduživanja), te su u drugom dijelu istraživanja dokazali kako bi investitori mogli skromno ali sigurno zarađivati na prekonoćnom fenomenu. Za visoke zarade na overnight effectu, tvrde, ulagači bi trebali imati vrlo promišljenje strategije s jasnim odgovorima na niz sofisticiranih investicijskih dilema, a kao što su kupovina dionica na dug, reduciranje rizika kroz diverzifikaciju, realizacija transakcija uz niske troškove, utjecaj na tržište…

Prema autorima postoje potencijalna objašnjenja fenomena noći, ali u zaključcima, ponovimo, nisu rezolutni te priznaju potrebu daljnjeg istraživanja. Isto tako, naglasili su kako postoje mnogi čudni obrasci kretanja cijena dionica (npr. oni vezani uz kalendar tj. određene dane u godini). Neki od njih nestajali su odmah nakon što su 'otkriveni', te ne treba biti previše iznenađen kad netko otkrije novi fenomen. No, čak i ako se uzme zdravo za gotovo kako moramo računati s milijardama čudnih svakodnevnih događaja, povrati zabilježeni u prekonoćnoj trgovini su postojani dugi niz godina i vrlo uvjerljivi.

Mora se priznati kako je posebno zabavna (jer je aktualna) njihova analiza tzv. popularnih 'meme' dionica u kojoj su također gledali razlike u povratima noću u odnosu na dnevne.

Ispod su grafikoni koji prikazuju kretanje dnevnih i noćnih povrata grupe slavnih 'meme' dionica

image

Grafikoni koji prikazuju kretanje dnevnih i noćnih povrata grupe slavnih 'meme' dionica

Prvi grafikon, primjerice, pokazuje što bi bilo kad bi netko kupio notornu dionicu AMC Entertainmenta danju ili noću. Ako bi je netko kupovao i prodavao svakog trgovinskog dana kod otvaranja i zatvaranja trgovine, zabilježio bi u razdoblju od početka 2019. do svibnja 2022. godine 99,6-postotni gubitak uloženog novca. No, ako bi netko tom dionicom trgovao isključivo noću, profit bi u istom razdoblju bio viši od 30.000 posto! Ukratko, grafikoni nemilosrdno ukazuju na apsolutnu dominaciju prekonoćne trgovine 'meme' dionicama nad dnevnom trgovinom. Vrlo je vjerojatno da će mnogi eksperti gledajući ove grafikone ostani potpuno zbunjeni.

Istraživači su utvrdili slične utjecaje prekonoćne trgovine i kod fondova, i to vrlo volatilnih. Analizirali su slavni ARK Innovation koji vodi Cathie Wood, te Grayscale Bitcoin Trust, koji omogućuje izloženost investitora bitcoinu.

Rezultati su također fascinantni, što je vidljivo iz grafikona ispod.

Istraživanje donosi cijeli niz detalja, kao što je analiza poznatih dionica koje privlače pažnju (Apple, Alphabet, Tesla, Berkshire Hathaway, NVIDIA, Pfizer…) te pokušava razraditi više teoretskih aspekata uspješnosti prekonoćne trgovine dionicama.

Cijelo istraživanje možete pročitati ovdje.

Nema veze s ovim ozbiljnim istraživanjem, ali nakon njega otvara se i širi spektar pitanja o dnevnim/noćnim aktivnostima. Ta pitanja mogu biti teška i ozbiljna, ali i zabavna i lagana. Npr., što bi u pjesmi rekao Zdravko Čolić:

Pjevam danju, pjevam noću

Pjevam sele sto god hoću

I sto hoću to i mogu

Samo jedno još ne mogu

Da zapjevam glasovito

Glasovito, silovito

Da te dignem sa zemljice

Da te metnem med' zvjezdice

Možda bi "dizanje sa zemljice" bilo uspješnije da se pjevalo samo noću? Ili obrnuto?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:25