UKUPNO 16 MRTVIH

Prva žrtva superbakterije izvan Njemačke: Umrla žena u Švedskoj!

 AFP PHOTO/ ANGELIKA WARMUTH

STOCKHOLM - Žrtava od smrtonosne bakterije E.coli sve je više pa se broj umrlih danas popeo na čak 16, a bilježi se prva žrtva izvan Njemačke i to u Švedskoj. Pedesetogodišnja Šveđanka inače je nekoliko dana ranije bila na putovanju u Njemačkoj pa se pretpostavlja da je tamo konzumirala zaraženo povrće.

Danas je pala i prva zabrana uvoza povrća iz Španjolske i Njemačke. Naime, ruska glavna sanitarna inspekcija zabranila je uvoz krastavaca, salate i rajčica do daljnjega iz te dvije zemlje a ne bude li dovoljno informacija o zarazi moguće je da Rusi zabrane uvoz povrća iz svih zemalja EU. Zanimljivo je i da je današnja njemačka žrtva također žena pa je time zapravo potvrđeno da je ova bakterija znatno opasnija za žene jer ih je među do sad umrlima čak 15, a samo jedna umrli je muškarac.

Inače, i broj zaraženih također raste pa se tako prema poznatim podacima do sad razboljelo 1150 osoba, a njih 373 imalo je HUS ili hemolitičko uremički sindrom odnosno zatajenje rada jetre i bubrega pa se većina morala spašavati dijalizom. Broj teških slučajeva samo u jednom danu povećan je za čak 50-ak pacijenta, kažu u njemačkom institutu Robert Koch.

Oboljelih ima i u drugim europskim zemljama, ali smrtnih slučajeva, osim ovog današnjeg u Švedskoj, do sad je bilo samo u Njemačkoj gdje Savezni institut za procjenu rizika i dalje upozorava građane da ne konzumiraju krastavce, rajčicu i sirovu salatu.

Dužnosnici EU-a kažu kako su njemačke vlasti za epidemiju e.coli optužile španjolske proizvođače u provincijama Malaga i Almeria, ali pod prismotrom su i proizvodi iz Danske i Nizozemske. Naravno, Španjolci su ljuti i tvrde da su to paušalne ocjene jer u Španjolskoj od domaćeg povrća nitko nije stradao.

Stručnjaci pak kažu kako je transport od Španjolske do Njemačke dug pa se zapravo ne zna da li se možda dogodilo nešto što je tijekom tog putovanja učinilo povrće opasnim po život. Javili su se i Danci čija uprava za hranu tvrdi da su ispitivanja povrća na njihovim farmama pokazala da nema E.coli pa po toj logici njihovo povrće nije opasno za zdravlje.

Zdravstvene službe još se ne usuđuju prognozirati što će se događati idućih dana, ali s obzirom da su dane preporuke o nekonzumaciji sirovog voća i povrće možda bi broj oboljelih ipak mogao padati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 06:36