NUKLEARNA KATASTROFA

PRVI PUT PROGOVORILA 'PRAVA' LJUDMILA IZ HIT-SERIJE 'ČERNOBIL': 'Čitava serija prepuna je laži koje je bilo teško za gledati! Ovo je prava istina'

Isječak iz serije HBO-a 'Chernobyl'
 Screenshot: YouTube

Svijet je ljetos 'poludio' za serijom Černobil, HBO-ovim hitom koji prikazuje događaje i kontekst jedne od najvećih katastrofa u povijesti, eksplozije sovjetske nuklearne elektrane.

Milijuni gledatelja diljem planeta pratili su pet epizoda miniserije, a očekivano je narastao i interes za černobilskom tragedijom, uključujući porast turističkih putovanja u zloglasni i napušteni Pripjat.

No, kako to već biva, serija ovjenčana s čak tri Emmya je izazvala i brojne kontroverze jer su se javili mnogi koji smatraju kako nije posve vjerodostojno prikazala događaje iz kobne 1986. Među njima je i Ljudmila Ignatenko, supruga jednog od prvih vatrogasaca koji su poginuli u tragediji, čiji se lik pojavljuje u seriji.

Maltretirali je mediji

U velikom razgovoru za BBC ona je ustvrdila kako HBO-u nikad nije dala odobrenje da njezin lik koristi u seriji. Uspjeh projekta uzrokovao joj je brojne probleme, naročito maltretiranje medija, zbog čega se neko vrijeme skrivala od novinara, a sada je odlučila progovoriti.

- Osjećala sam se jako neugodno i uznemireno kada sam saznala da je i moj lik u seriji. opsjedali su me nepoznati ljudi. Došlo je do toga da su novinari stavljali nogu među ulazna vrata mog stana kako ih ne bih mogla zatvoriti i snimali me - ispričala je udovica černobilskog vatrogasca Vasilija, jednog od prvih poginulih od radijacijske bolesti.

Posljednji put vidjela ga je 1. svibnja 1986., samo nekoliko dana nakon eksplozije, u lokalnoj bolnici. Tada je ispod jastuka izvadio četiri karanfila i poklonio joj ih.

- Nisam znala da je to naš posljednji romantični trenutak - ispričala je Ljudmila otirući suze.

Vasilij je umro dva tjedna nakon eksplozije.

Tada 23-godišnja djevojka bila je trudna u vrijeme nesreće, no to je zatajila osoblju bolnice. Uslijed izloženosti radijaciji iz Vasilija, koji je primio golemu dozu radijacije u kratkom periodu, dijete je u razvoju također ozračeno, te je malena Nataša umrla samo nekoliko sati nakon rođenja. Ljudmila se zbog toga, nakon serije, izložila brojnim kritičarima.

- Tvrdili su da sam ubila svoje dijete. Ali u to vrijeme mi nismo znali mnogo o radijaciji. Ljudi su me pitali zašto sam bila uz mužev krevet u tom stanju. Ali kako sam ga mogla ostaviti? Mislila sam da je dijete u meni zaštićeno - rekla je uznemireno Ljudmila koja se nikada nije ponovno udala nakon Vasilijeve smrti.

Kaže kako HBO-u nikad nije dala nikakvo odobrenje za snimanje njenog lika.

Naknadno joj ponudili novac

- Mislim da se kompanija ponijela vrlo ružno jer me uopće nisu kontaktirali. Primila sam tek jedan poziv iz Moskve kada je serija već bila snimljena. Rekli su da su snimali u Kijevu i u Latviji te da su me htjeli kontaktirati, ali nisu uspjeli. Ponudili su mi tri tisuće dolara. Pitala sam za što je taj novac. Rekli su da mi žele platiti što postojim. Odgovorila sam da nitko ne dijeli novac ni za što i poklopila im - prisjetila se Ljudmila za BBC.

Poziv joj je djelovao lažno, naročito jer je stigao iz Moskve, a njezina Ukrajina bila je usred rata s Rusijom.

Kompanije HBO i SKY odbacile su optužbe. Tvrde da su s Ljudmilom u više navrata razgovarali i objasnili joj kako će priča njezinog supruga biti dio serije te da je bila vrlo svjesna projekta.

- Tijekom tih razgovora, ona se nijednom nije usprotivila snimanju. Učinili smo sve kako bi priče svih uključenih u tragediju bile ispričane vjerno i s poštovanjem - priopćili su.

Ljudmila kaže kako je čitava serija prepuna laži koje je bilo teško za gledati. Primjerice, da joj je suprug pokopan bez cipela koje se u seriji na sprovodu nalaze u njenim rukama. Ipak, pohvalila je neke dijelove zbog autentičnosti priče.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 07:00