'IMAO SAM SREĆE'

PRVI TALIJANSKI KORONAPACIJENT PUŠTEN IZ BOLNICE Bio je i na respiratoru, opisao je svoju borbu: 'Najbolji osjećaj je da mogu samostalno disati'

 
Brescia, bolnica
 Piero CRUCIATTI / AFP

Pacijent za kojeg se vjeruje da je prvi zaraženi koronavirusom u Italiji, danas je pušten iz bolnice u Paviji.

Pacijent poznat kao Mattia, 38-godišnjak iz grada Codogno, u pokrajini Lombardija, bio je hospitaliziran u bolnici u Lodigianu 19. veljače. Zbog kritičnog stanja i poteškoća s disanjem bio je prebačen u bolnicu u Paviji 21. veljače. Tek od 9. ožujka Mattia je počeo samostalno disati.

- Imao sam sreće, ostanite kod kuće, rekao je u svojoj videoporuci objavljenoj na Facebook profilu lokalnog medija Lombardia Notizie.

- Teško je prepričati što mi se sve dogodilo, sjećam se hospitalizacije, bio sam 18 dana na intenzivnoj njezi, a zatim na odjelu za zarazne bolesti gdje sam napokon počeo kontaktirati s vanjskim svijetom i ono najvažnije: počeo sam disati, rekao je prvi pacijent Mattia.

Dodao je kako je prevencija neophodna kako bi se prestala širiti infekcija. Također je rekao da je on bio sretan jer se izliječio na vrijeme, dok je sada situacija kritična jer nedostaje osoblja koji bi zajamčili pomoć svim oboljelima od koronavirusa.

- Najbolje iskustvo je ponovno disati. To je sjajno postignuće, sada vas molim da ostane kod kuće, rekao je.

Nakon preporuke ljudima da ne napuštaju kuću i poštuju njegovu privatnost zaključio je s rečenicom:

- Želim zaboraviti ovo tragično iskustvo i vratiti se u normalu.

Nažalost, bolest je bila pogubna za njegova oca koji je bio jedan preminulih u subotu 21. ožujka, danu kada je Italija zabilježila rekord u broju umrlih od koronavirusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:19