‘HVALA NA POMOĆI!‘

Prvih 7 hrvatskih helikoptera stiglo u Ukrajinu, još jedno naše oružje razgledao i Zelenski!

U travnju je Hrvatska isporučila i određeni broj potpuno novih višecijevnih raketnih bacača RAK-SA-12 kalibra 128 mm

Hrvatski helikopter Mi-8 i ukrajinski predsjednik Zelenski koji pregledava hrvatski višecijevni bacač raketa RAK-SA-12

 Cropix/Ured Predsjednika Ukrajine/

Prvih sedam hrvatskih transportnih helikoptera MI-8 doletjeli su u ponedjeljak u Ukrajinu, javljaju ukrajinski mediji. Riječ je o dijelu od 14 helikoptera koje Hrvatska donirala Ukrajini.

Iz zračne baze Pleso poletjeli su u petak 5. svibnja, a snimljeni su iznad mjesta Konjščine kako lete prema Mađarskoj. Kako navode ukrajinski mediji, helikopteri su preko Mađarske i Slovačke doletjeli u Poljsku odakle su preletjeli u Ukrajinu. Informacija o dolasku helikoptera popraćena je i video snimkama njihova leta iznad Ukrajine.

Snimke su objavljene i na Twitteru što je popraćeno mnogobrojnim zahvalama Ukrajinaca Hrvatskoj.

Prema neslužbenim informacijama, prema Ukrajini je krenulo devet helikoptera kojima su pilotirali hrvatski piloti. Po dolasku u Poljsku piloti su se prebacili u dva helikoptera te su se s njima vratili u Hrvatsku. Očekuje se da će preostalih sedam helikoptera u Ukrajinu doći kopnenim putem. Iako su svi oni u letnom stanju, resursi su im ili istekli ili su pri kraju, te će ih se prebaciti kopnenim putem, a Ukrajinci će im produžiti letne resurse. Ministarstvo obrane još uvijek nije potvrdilo ni demantiralo ove informacije ukrajinskih medija.

Osim što su u Ukrajinu ovog mjeseca otišli helikopteri, u travnju je Hrvatska isporučila i određeni broj potpuno novih višecijevnih raketnih bacača RAK-SA-12 kalibra 128 mm.

Vijest o tome također su objavili ukrajinski mediji. Bacači su javno predstavljeni 30. travnja povodom ukrajinskog Dana graničara kada ih je razgledao i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Riječ je o sustavu koji proizvodi hrvatska kompanija M Adler iz Pićana.

RAK -SA-12 je višecijevni raketni sustav s 12 cijevi namijenjen za ostvarivanje iznenadnih i jakih udara na daljinama od 800 do 8500 metara. Koristi se za onesposobljavanje i uništavanje neprijateljske žive sile te topništva u pokretu i na vatrenim položajima, zapovjednih centara veze, infrastrukturnih objekata itd. Koristi rakete 128 mm, modela M63, M91. M91A1 i A2. Vuče se pomoću kamiona, a prazan se može vući brzinom do 80 kilometara na sat po asfaltnim cestama, do 50 km/h po makadamu i do 25 km/h izvan ceste. Napunjeni lanser može se vući brzinom od 15 do 60 km/h, ovisno o terenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:08