MISTERIOZNA SKUPINA WAGNER

Putin brani ruske plaćenike koji imaju 'pravo na rad'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 20.12.2018. u 20:25

Russian President Vladimir Putin aims a Chukavin sniper rifle SVCh-308 by Russian firearms maker Kalashnikov Concern at Patriot military theme park outside Moscow, Russia September 19, 2018. Sputnik/Alexei Nikolsky/Kremlin via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.
REUTERS

Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je u četvrtak da ruske privatne vojne tvrtke, napose skupina Wagner o kojoj se pročulo u Siriji i u Africi, imaju "pravo na rad" sve dok poštuju zakon.

"Što se tiče njihove nazočnosti u inozemstvu, ponavljam da imaju pravo na rad i obranu svojih poslovnih interesa diljem svijeta ako ne krše ruski zakon", rekao je Putin na godišnjoj tiskovnoj konferenciji.

Ruski zakon ipak zabranjuje privatne vojne tvrtke, pa ruski vojni plaćenici djeluju u sivoj zoni. Ruske privatne vojne skupine sumnjiči se zadnjih mjeseci da su prisutne u više ratnih zona u svijetu, od istoka Ukrajine preko Srednjoafričke Republike do Sirije.

Među njima je najpoznatija skupina Wagner za koju se sumnja da joj je vlasnik poslovni čovjek blizak Kremlju Evgenij Prigožin. U srpnju su trojica ruskih novinara koji su istraživali o prisutnosti Wagnera u Srednjoafričkoj Republici ubijeni u nejasnim okolnostima.

Za Evgenija Prigožina se sumnja i da je vlasnik Internetske istraživačke agencije (IRA), koju američko pravosuđe smatra farmom "trolova", Kremlj je plaća kako bi vodila promidžbene kampanje na internetu.

Prigožina zovu "Putinovim kuharom". Taj biznismen iz Sankt Peterburga blizak ruskom predsjedniku, obogatio se u ugostiteljstvu i sklopio mnoge poslovne ugovore s vojskom.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo