ISKORISTILA SLAVU

Putin dao seksi špijunki Anni Chapman mjesto u svojoj stranci

Chapman je zaštitno lice jedne od najvećih špijunskih afera od Hladnog rata

MOSKVA - Ruska Mata Hari, ekstravagantna kremaljska superšpijunka te razuzdani fotomodel u magazinima za slobodnije poslovne muškarce i ambiciozna žena-projekt Anna Chapman okušala se i u politici. Naime, na jučerašnjem kongresu mladeži

stranke Jedinstvena Rusija - Chapman je ušla u Društveno stranačko vijeće, mada su mediji čak najavljivali za nju i vodeće predsjedničko mjesto u Mladoj gardi te stranke.

Žena koja diže tiražu

Na čelno mjesto Mlade garde izabran je Timur Prokopenko, bivši glasnogovornik predsjednika ruske Dume i jednog od najbližih Putinovih suradnika Borisa Grizlova . Kada su ovog ljeta agenti američke kontraobavještajne službe otkrili mrežu ruskih državljana koji su se bavili pribavljanjem tajnih informacija, puknula je jedna od najvećih posthladnoratovskih špijunskih afera, a Chapman je postala njenim zaštitnim znakom.

I dok su se drugi špijuni držali diskretno, Anna Chapman, rođena Kuščenko, koja je ugledala svijet u Volgogradu u obitelji visokog oficira KGB-a, iskoristila je pet minuta slave, smatrajući da obline prvo mora pokazati u časopisima za muškarce.

Tako je ruski erotski list Žara (Vrućina) s njenim fotografijama postigao najveću tiražu u povijesti, a njenom zovu nije odolilo ni Maksim.

Zatočeništvo u Rusiji

Iako se Anna Chapman vratila u Rusiju, odmah je, jer je bila i britanska državljanka, rekla da će se vratiti u svoju “drugu domovinu” Britaniju. No, Britanci nisu imali razumijevanje za njenu nostalgiju te su joj oduzeli putovnicu, što je ona, kaže njen odvjetnik, vrlo bolno primila.

Ostavši prinudno u Rusiji, Chapman je sa kolegama bila i u Podmoskovskoj rezidenciji Putina na susretu s najmoćnijim ruskim političarem, kojem se svidjela. Ukazanu pažnju Chapman nije željela ispustiti pa je neprestano u javnosti i ne propušta priliku da se nađe u svijetu celebrityja.

Udar na Lužkova i Baturinu

Bivši moskovski gradonačelnik Jurij Lužkov pred ozbiljnim je problemom. Naime, moskovska je policija jučer otvorila kaznenu istragu protiv Moskovske banke, navodi dnevni list Kommersant. Ta je banka prošle godine odobrila kredit bez pokrića u iznosu od 318 milijuna eura slabo poznatoj tvrtki za kupnju zemljišta, a novac je na kraju završio u koncernu Inteko. Njegova je vlasnica Jelena Baturina, najbogatija Ruskinja i supruga Jurija Lužkova. On je pak prije nekoliko mjeseci smijenjen jer predsjednik nije bio zadovoljan njegovim radom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:55