TROSATNO OBRAĆANJE

Putin iznio plan za kraj rata, zaprijetio nuklearnom osvetom, pa izgubio živce na pitanje o NATO-u: ‘Jeste li skroz poludjeli!?‘

‘Iz nekih razloga Zapad misli da to nikad nećemo upotrijebiti, ali pogledajte što piše u našoj nuklearnoj doktrini...‘

Vladimir Putin  u Sankt Petersburgu sa šefom Gazproma Aleksejem Millerom

 Alexandre Zholobov/Afp

Ruski predsjednik Vladimir Putin ima efikasan i jednostavan prijedlog za okončanje rata u Ukrajini. Prema njemu, rat bi završio "za dva do najviše tri mjeseca", ali pod uvjetom da Zapad prestane davati vojnu pomoć Ukrajini! Blistavi mirovni prijedlog.

Uz to, rekao je da "Rusija nije ta koja je počela rat u Ukrajini" (za to su krivi oni koji su, kaže, "izazvali puč 2014. godine", ali isto tako nije rekao zašto onda on surađuje i podržava mnoge režime, pogotovo u Africi, koji su na vlast došli pučem) te zaprijetio i mogućom uporabom nuklearnog oružja.

Ruski čelnik je to izgovorio na gotovo trosatnoj konferenciji za strane dopisnike u novom sjedištu Gazproma u Sankt Peterburgu na početku Međunarodnog ekonomskog foruma, svojevrsnog ruskog pandana okupljanju u Davosu. Sve je bilo u tonu toplo-hladno: red prijetnji, red pomirljivih izjava. Prvo je upozorio Zapad da bi Rusija mogla koristiti sve dostupne metode (misli pritom na oružje, pa i nuklearno) kako bi se obranila ako bi joj suverenitet ili teritorijalni integritet bio ugrožen. Putin se nije upuštao u to je li Rusija izazivanjem rata ugrozila suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

Putin je rekao kako Zapad stalno optužuje Rusiju da prijeti "nuklearnim ratom", ali je ustvrdio da je to pogrešno jer je "SAD koristio nuklearno oružje protiv Japana u Drugom svjetskom ratu", kako prenosi prorežimska agencija RIA novosti. Istodobno je rekao da Rusija "ne prijeti nuklearnom batinom", ali je ipak upozorio da ruska nuklearna doktrina dopušta upotrebu tog oružja kao odgovor na moguće prijetnje.

"Iz nekih razloga Zapad misli da to nikad nećemo upotrijebiti, ali pogledajte što piše u našoj nuklearnoj doktrini. Tamo lijepo stoji - ako nečije akcije ugroze naš suverenitet i teritorijalni integritet, smatramo da imamo pravo upotrijebiti sva sredstva koja su nam na raspolaganju. Ovo ne bi trebalo uzimati olako i benevolentno", izjavio je Putin u Sankt Peterburgu na druženju s domaćim i stranim novinarima.

No, potom je spustio ljestvicu rekavši kako Zapad histerizira oko toga da bi Rusija mogla napadati NATO. "Jeste li potpuno poludjeli? To je apsolutna glupost", rekao je Putin i dodao da Rusija nema imperijalnih ambicija niti ugrožava NATO i Europu. Valjda je sada dovoljno što ugrožava Ukrajinu i upozorava da ni "crveno dugme" nije nedodirljivo. Nije zgorega opet napomenuti da je Putin manje od 24 sata prije napada na Ukrajinu ismijavao one koji su govorili da će krenuti u napad.

Osim toga, osvrnuo se na "odobrenje" zapadnih država da dopuste uporabu njihova oružja za gađanje ciljeva na području Rusije. To označava "njihov izravni rat protiv Rusije" na što će "Moskva reagirati", rekao je Putin. "Ako vidimo da se te zemlje uvlače u rat protiv nas, onda zadržavamo pravo djelovati na sličan način. To je vrlo ozbiljan problem", rekao je Putin novinarima. Zaprijetio je i "asimetričnim odgovorom" ako Ukrajina napadne ruski teritorij oružjem koje dobiva od Zapada, prenosi agencija DPA.

image
Valentina Pevtcova/Afp

Konkretno, Moskva razmatra mogućnost da dostavlja svoje oružje u druge svjetske regije odakle bi se moglo koristiti za napade na zemlje iz kojih potječe oružje koje se koristi za napade na Rusiju, rekao je Putin. Rusija je zatražila da se 14. lipnja održi sastanak Vijeća sigurnosti UN-a upravo u povodu, kako kažu, "odluke da se Ukrajini dopusti da zapadnim oružjem gađa ciljeve na području Rusije". Prije ovih Putinovih izjava njegov bliski suradnik Dmitrij Medvedev, poznat po tome što uglavnom ima pravo prvog istupa kad je riječ o prijetnjama Zapadu, ustvrdio je da "Zapad ovim postaje izravni sudionik rata". Doduše, Putin ta Medvedevljeva "sirova" upozorenja upakira u "mirnije tonove", iako je suština ista.

Putin se osvrnuo i na "prisutnost zapadnih vojnih instruktora u Ukrajini", premda niti jedna zemlja nije potvrdila nazočnost svojih vojnih predstavnika na tlu Ukrajine, ali je ruski predsjednik rekao da "ih tamo ima" i da, "na njihovu nesreću, trpe gubitke". Osim toga, Vladimir Putin je izjavio kako Ukrajina nikoga u SAD-u ne zanima te da Washington jedino "zanima značaj SAD-a", ali da svojom politikom SAD "u korijenu uništava liderstvo u demokratskom svijetu".

"Baš njih briga za Ukrajinu, oni samo ne žele dopustiti da Rusija uspije i pobijedi jer smatraju da će u protivnom oni biti na gubitku", izjavio je Putin. Na kraju je zaključio da mu je svejedno tko će biti američki predsjednik - Joe Biden, koji je predvidljiviji, ili Donald Trump. No, smatra da su "ružne optužbe koje se iznose na račun Trumpa" za njega samo "element unutarpolitičke borbe u SAD-u".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. lipanj 2024 18:04