NORMALIZACIJA?

Putin izrekao ključne riječi, cijena plina počela opadati, analitičari: ‘Nije imao izbora‘

Putinu je sada važno da normalizira odnose s EU, pogotovo u ekonomskoj sferi, jer mu je pandemija korone praktički izmakla svakoj kontroli
Gazpromovo postrojenje za obradu plina; u krugu: Vladimir Putin
 Pavel Lvov/Sputnik/Sputnik Via Afp; Russian Look Ltd./Alamy/Alamy/Profimedia

Cijena plina na svjetskom je tržištu pala za više od 4 posto, nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin "izdao naređenje" svojoj najjačoj plinskoj tvrtki Gazprom da poveća proizvodnju i izvoz plina u Europu kako bi se popunile tamošnje rezerve u skladištima koja su sada na nekih 71 posto popunjenosti.

Ta nepopunjnost skladišta izaziva blagu paniku u EU, koja se boji da bi moglo doći do nestašice plina usred zime za grijanje, ali i za gospodarstvo koje se polako počinje oporavljati. Cijena plina sada je pala na oko tisuću dolara za tisuću kubika, a još donedavno je cijena bila enormnih dvije tisuće dolara. Neki analitičari očekuju daljnji pad cijena.

Početkom ovog tjedna, pišu ruski mediji, Vladimir Putin se čuo s njemačkom kancelarkom na odlasku Angelom Merkel te obećao da će Gazprom popuniti njemačka skladišta plina.

Podsjetimo da je nedavno, najvjerojatnija nova njemačka ministrica vanjskih poslova Annalene Baerbock, optužila Rusiju da namjerno nije popunjavala svoja skladišta plinom u Njemačkoj kako bi natjerala Berlin da što prije odobri uporabnu dozvolu za rad plinovoda Sjeverni tok 2.

S obzirom na to da je Europi prijetila energetska kriza u trenutku početka zime, a Rusiji pak nedostatak potrebnih sredstava u državnoj blagajni, Putin je odlučio, a Gazprom proveo "preporuku". Rusija će početi s većom proizvodnjom plina od 1. studenog, a do 8. studenog će, kaže, popuniti vlastita skladišta, te od tada počinje akcija popunjavanja europskih rezervi plina. Putin je kazao kako je ta odluka donesena da bi se "na minimum svele negativne posljedica za Rusiju od deficita energenata u Europi" te naglasio da "situacija u Europi pokazuje koliko je važna suradnja u energetici".

Razlog za takvu Putinovu odluku je i sve veće neizvjesnosti oko odobrenja plinovoda Sjeverni tok 2, koji ima velike protivnike ne samo u EU, nego je protiv njega i dobar dio nove njemačke vlade, koja će se, očekuje se, formirati početkom prosinca. Do tada, najvjerojatnije, Sjeverni tok 2 neće dobiti uporabnu dozvolu.

Osim toga, u Rusiji, nisu "zadovoljni" stalnim najavama da Europa mora razvijati alternativne izvore energije te pojačati razvoj nuklearne energije kako bi smanjila ovisnost o plinu i to već u sljedećih 20 godina. To za Moskvu nisu baš dobre vijesti pa je Putin, svjestan situacije, ovom odlukom pokazao iznuđenu "dobru volju" prema EU, ali i prema svom proračunu. Osim toga, Rusi za nestašicu i poskupljenje plina okrivljuje SAD, koji je svoj ukapljeni plin ljetos prodavali uglavnom u Aziju, zanemarivši, kako kažu u Moskvi, europsko tržište, koje je zbog toga došlo u probleme.

Putinu je sada važno da normalizira odnose s EU, pogotovo u ekonomskoj sferi, jer mu je pandemija korone praktički izmakla svakoj kontroli. Naime, Rusija bilježi katastrofalne rezultate, broj zaraženih premašuje 40 tisuća dnevno, umrlih je oko 1200 dnevno, a cijepljenje je zapalo u slijepu ulicu, odazvalo se tek nešto više od 32 posto odraslog stanovništva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2022 03:35