NOVO SAVEZNIŠTVO

Putin je dobro odigrao u krizi koju je sam kreirao i ojačao utjecaj na kritičnom dijelu kontinenta

Summit je velik uspjeh ruskog predsjednika koji je sačuvao podršku velikog dijela globalnog juga

Vladimir Putin

 Pavel Bednyakov/Afp

Ruski predsjednik Vladimir Putin je sa summita s predstavnicima država Afrike poručio da je otvoren pregovorima kao modelu rješavanja sukoba u Ukrajini, ali da Kijev odbacuje razgovore.

Istaknuo je kako je "nacrt [mirovnog] ugovora učinkovito ispregovaran" ranije, prenosi TASS. "Nakon povlačenja naših snaga iz predgrađa Kijeva - a to je od nas zatraženo kako bismo stvorili uvjete za potpisivanje konačnog sporazuma - kijevske vlasti dezavuirale su sve prethodne sporazume", rekao je Putin. "Lopta je sada na njihovom terenu. Neću sad iznositi detalje pregovora, to ne bi bilo primjereno", zaključio je ruski predsjednik. Rekao je Moskva uvažava njihov mirovni plan za rat u Ukrajini i da ga pomno proučava.

image

Vladimir Putin i predsjednik Južne Afrike Cyril Ramaphosa

Sergei Bobylyov/Afp

Kao i kineski plan

Dodajući kako da njihov pristup i ideje odražvaju točke kineskog plana rješenja ukrajinske krize. Definirao je tako glavne saveznike i potvrdio da su mu njihove ideje bliske. Ukrajina je odbila oba plana.

Tijekom dva dana summita Rusija i predstavnici 49 afričkih država potpisali su pet dokumenta te još dva s užim regionalnim skupinama u Africi. "U svrhu jačanja obrambene sposobnosti zemalja kontinenta, razvijamo partnerstvo u vojnoj i vojno-tehničkoj sferi", rekao je Putin dodajući da je "Rusija je potpisala sporazume o vojno-tehničkoj suradnji s više od 40 afričkih država, kojima isporučujemo širok raspon naoružanja i opreme." Putin je izjavio da su afričke države dobile oružje i tehnologije, neke besplatno "s ciljem jačanja sigurnosti i suvereniteta zemalja".

Prvog dana summita Putin je afričkim čelnicima rekao da će im pokloniti desetke tisuća tona žitarica u roku od nekoliko mjeseci usprkos zapadnim sankcijama koje, kako je rekao, otežavaju Moskvi izvoz žitarica i umjetnih gnojiva. "Bit ćemo u sljedeća tri do četiri mjeseca spremni isporučiti Burkini Faso, Zimbaveu, Središnjoj Afričkoj Republici i Eritreji po 25.000 do 50.000 tona besplatnog žita", rekao je Putin čije su riječi popraćene aplauzom. "Osigurat ćemo i besplatnu dostavu tih proizvoda potrošačima", dodao je.

image

Vladimir Putin i predsjednik Kameruna Paul Biya

Pavel Bednyakov/Afp

Ruski je predsjednik dobro odigrao prvi dio krize sa žitaricama koju je sam kreirao. U ponedjeljak, 17. srpnja, Kremlj je objavio da Rusija istupa iz sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica koji je bio na snazi od srpnja prošle godine. Cijene žitarica na svjetskih tržištima su skočile, ne pretjerano (oko 50 posto ukrajinskih žitarica izvozi se preko Poljske i Rumunjske), ali dovoljno da zabrinu najsiromašnije države svijeta. Kojima je Putina sada poručio da će dobiti potrebno žito besplatno. I oružje.

image

Vladimir Putin i predsjednik Senegala Macky Sall

Artem Geodakyan/Afp

Wagner ostaje

Ostaje je tako u domeni djelovanja bivšeg Sovjetskog Saveza na afričkom kontinentu koji je oružjem opskrbljivao sve strane u sukobima. Sada im je i dio oružja ponudio besplatno. Riječ je o velikom trošku, ali namirit će se jačanjem ruskog utjecaja na kontinentu. "Ne smanjujemo (našu prisutnost), štoviše, spremni smo pojačati naše različite kontingente", rekao je Jevgenih Prigožin, čelnik plaćeničke skupine Wagner za Afrique Media sa sjedištem u Kamerunu. Telefonski intervju objavljen je na YouTubeu, ali je do petka kasno navečer pregledan samo 1400 puta, prenosi Reuters. Prigožin se pojavio na summitu, a pozdravio je i puč u Nigeru kojim je u srijedu srušena vlast demokratski izabranog predsjednika Muhameda Bazouma. Niger je sedmi svjetski proizvođač urana iz kojeg Francuska namiruje nešto manje od pola svojih potreba. Može se zaključiti da će Wagner nastaviti svoje pogubne aktivnosti u Africi gdje uz pomoć vojnih režima preuzima kontrolu nad unosnim poslovima, primjerice rudnicima zlata u Sudanu u kojem je također nedavno izbio sukob.

image

Vladimir Putin i predsjednik Eritreje Isaias Afwerki

Artem Geodakyan/Afp

Putin je tako sačuvao savezništvo s Afrikom ojačavši utjecaj na kritičnoj točki kontinenta, Sahelu, gdje kontrolira države od Atlantskog oceana do Crvenog mora.

Borba protiv sankcija

"Potvrđena je opredijeljenost svih naših država za formiranje pravednog i demokratskog multipolarnog svjetskog poretka (...)", rekao je Putin u završnom govoru, spomenuvši "zajedničku odlučnost u borbi protiv neokolonijalizma" i "nezakonitih" sankcija. U završnoj zajedničkoj izjavi poziva se na "uspostavu pravednijeg, uravnoteženijeg i održivog multipolarnog svjetskog poretka, uz odlučno protivljenje svakom obliku međunarodnog sukoba na afričkom kontinentu".

image

Vladimir Putin s Mohamedom al-Menfijem iz Libije

Mikhail Metzel/Afp

Ruski je predsjednik najavio održavanje rusko-afričkog sastanka na vrhu svake tri godine uz uspostavljanje "mehanizma partnerstva i dijaloga o sigurnosnim pitanjima", uključujući borbu protiv terorizma, prehrambenu sigurnost i klimatske promjene. "Također razgovaramo o tome kako sustavno prijeći na nacionalne valute, među kojima je rubalj, u financijskom reguliranju trgovinskog poslovanja" između Rusije i Afrike, dodao je Putin. Sve su to poruke koje Afrika želi čuti i koje su umirile sve strahove glavnih gradova najmlađeg kontinenta vezano uz prehrambenu sigurnost. Ruska se nafta ionako prodaje ispod cijene globalnog tržišta.

Summit je, zaključno, velik uspjeh ruskog predsjednika koji je sačuvao podršku velikog dijela globalnog juga.

image

Vladimir Putin i egipatski predsjednik Abdel Fattah El-Sisi

Sergei Bobylyov/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 17:34