KRAJ MASOVNIH PROSVJEDA?

Putin meka srca? Moskva dopustila prosvjed oporbe na Crvenom trgu

Aktivisti se čude: 'Kao da sam došao na drugi planet. Policija nas ne dira. Nije mi jasno što se događa.'
 AP

MOSKVA - Ruska policija u nedjelju je pustila nekoliko stotina aktivista na moskovski Crveni trg u prvome protuvladinom prosvjedu održanom u blizini Kremlja, no unatoč tome troje aktivista je privedeno zbog pokušaja podizanja šatora nasred trga.

Ruske vlasti dosad nisu dopuštale politička okupljanja na Crvenom trgu. Prošli su tjedan dopustili mirni prosvjed protiv Vladimira Putina na trgu, no i tada su ih više desetaka priveli.

U nedjelju se ondje okupilo nekoliko stotina aktivista koji su hodali u krug prostranim trgom noseći bijele vrpce i bijelo cvijeće, simbole prosvjeda koji su izbili u Moskvi i drugim ruskim gradovima nakon kontroverznih parlamentarnih izbora održanih u prosincu.

"Osjećam se kao da sam došao na drugi planet. Nije mi jasno što se događa. Ovo je ipak Kremlj", rekao je jedan od aktivista, čudeći se što policija ne reagira na uobičajen način.

U posljednjih nekoliko mjeseci Putin se susreo s najmasovnijim prosvjedima u 12 godina svoje vladavine, no nakon njegove pobjede 4. ožujka na predsjedničkim izborima , podijeljena oporba okuplja se u manjem broju i rjeđe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 18:46