POLITIČKO ORUŽJE

Putin neće odgoditi zakon o aktivističkim skupinama: Sve koje se financiraju iz inozemstva bit će registrirane kao 'strani agenti'

Nevladine organizacije zabrinute su zbog izraza 'strani agenti' koji zvuči neprijateljski i podsjeća na razdoblje Hladnog rata
 AP Photo / RIA Novosti Kremlin

MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak je odbacio pozive da odgodi donošenje zakona koji bi aktivističke skupine financirane iz inozemstva primorao da se registriraju kao "strani agenti", što je po ocjenama oporbe usmjereno na suzbijanje prosvjeda.

Donji dom ruskog parlamenta u petak je prihvatio nacrt zakona nakon što je Putinova stranka Ujedinjena Rusija rekla kako je to potrebno da se osigura transparentnost iz inozemstva financiranih nevladinih organizacija (NVO). Čelnik Putinovog savjeta za ljudska prava rekao je da bi zakon mogao biti preširoko primjenjen te da želi da se njegovo usvajanje zaustavi ili odgodi dok se ne preispita njegov pravni jezik.

Agencija Interfax je, međutim, prenijela Putinovu izjavu aktivistima za ljudska prava kako "nije siguran da bi stalnim odgađanjem došli do savršene pravne jasnoće".

Zakon bi pooštrio nadzor nad NVO-ima koji dobivaju stranu financijsku pomoć primoravajući ih da podnose izvješća o aktivnostima dva puta godišnje. NVO-i su također zabrinuti zbog izraza "strani agenti" koji zvuči neprijateljski i podsjeća na razdoblje Hladnog rata .

Očekuje se da zakon prođe drugo čitanje u Dumi u petak i, ako se usvoji, da ga gornji dom razmotri 18. srpnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:33