NOVA RUNDA

PUTIN OPET GURA TRUMPA Američke špijunske agencije upozoravaju da se Rusi opet upliću u predsjedničke izbore

 
 Storms Media Group / Alamy / Alamy / Profimedia

Rusija se ponovno želi uplesti u američke predsjedničke izbore i namjestiti novu pobjedu Donalda Trumpa, tvrdi američka obavještajna zajednica.

Vijest je to koju je prvi prenio New York Times koji piše da je nakon sastanka sa zastupnicima 13. veljače američki predsjednik Donald Trump ponizio Josepha Maguirea, odlazećeg direktora Nacionalne obavještajne službe (DNI), a posebno ga je naljutilo što je na sastanku bio i Adam B. Schiff, kalifornijski demokrat i predvodnik postupka predsjednikova opoziva nakon afere s Ukrajinom. Kremlj se ruga tvrdnjama da se još jednom miješaju u izbore. Sama ideja je “paranoična’’, a navod ‘’lažan”.

Paranoja

“Ovo su paranoične najave koje će se, na našu žalost, umnožavati što se više budemo približavali izborima u SAD-u. Očito je da nemaju veze s istinom”, rekao je Dimitrij Peskov, glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Dakle, američka obavještajna zajednica zna da Rusija radi na Trumpovu ponovnom odabiru. Trump zna da Rusija radi na tome da mu pomogne. Demokratima je prošli tjedan rečeno da Rusija radi kako bi pomogla Trumpu. Ali svejedno, Trump je sad bijesan jer smatra da cijela stvar “potkopava njegov legitimitet”, rekao je Robert Litt, bivši savjetnik direktora DNI-a, za CNN u četvrtak.

Na tajnom saslušanju prošli tjedan Trump se naljutio na Maguirea u Ovalnom uredu, smatrajući da je cijelo njegovo osoblje nelojalno. To je upropastilo Maguirea, ali i potaknulo Trumpa da u četvrtak 20. veljače imenuje svog odanog podanika Richarda Grenella novim šefom Obavještajne službe, naveli su u povjerenju službenici Bijele kuće za Washington Post.

Grenell, koji je dosad služio kao veleposlanik u Njemačkoj i izaslanik za Kosovo i Srbiju, nema nikakvog iskustva u obavještajnim krugovima, ali zato što je u svojim stajalištima blizak Trumpu sada će nadgledati 17 američkih obavještajnih službi. Potez je uzburkao obavještajnu zajednicu jer je postalo očito da Trump provodi samovolju i prije izbora uz sebe okuplja ljude od povjerenja. No, s obzirom na svoj polarizirajući ugled, upitno je hoće li Grenell dobiti potvrdu Senata.

Sankcije

Tijekom prošlotjednog sastanka dužnosnica Shelby Pierson nekoliko je puta upozorila da je Rusija “razvila sklonost” prema Trumpu. Zaključak je donijela u sklopu šire rasprave o izbornoj sigurnosti i činjenici da bi američka vlada trebala upozoriti demokratske kandidate o mogućem uplitanju stranih vlada.

Trump je odmah zaključio da bi slične informacije, ako se objave u javnosti, pomogle demokratima. Republikanski članovi su se tako pitali zašto bi Rusi uopće željeli pomoći Trumpu kada je on odredio kaznene sankcije za njihovu zemlju te su iznijeli tezu da se samo pokušava sabotirati Trumpov ponovni izbor.

Američki dužnosnici dugo su upozoravali da će se Rusija i druge zemlje pokušati uplesti u američku kampanju za predsjedničke izbore kao što je to bio slučaj 2016. godine kada je Trump pobijedio demokratsku kandidatkinju Hillary Clinton. Tada je Rusija koristila lažne vijesti, kibernetičke napade i druge metode, zaključila je obavještajna zajednica.

Trump je više puta dovodio u pitanje slične navode. Ipak, Trumpova administracija odgovara Kremlju pa ga zato žele zadržati.

Potkopavanje povjerenja

Julia Davis, stručnjakinja za ruske medije, u svojem izvješću za nezavisni medij Daily Beast tvrdi da “ruski dužnosnici očekuju još četiri godine Trumpa na vlasti te računaju na cijeli niz po njih pozitivnih koraka, od ukidanja sankcija do obnove diplomatskog dijaloga sa SAD-om”. Rusi su pritom malo modificirali pristup u odnosu na izbore 2016., piše NYT.

Recimo, umjesto da dezinformacije preko Facebooka šire tako što se pretvaraju da su Amerikanci, sada rade na tome da navedu prave Amerikance da distribuiraju lažne informacije. Ta strategija zaobilazi pravila društvenih mreža koja zabranjuju “neistinit govor”. Nadalje, rade sa servera smještenih u SAD-u, znajući da je većini američkih obavještajnih agencija zabranjeno operirati unutar granica zemlje.

Ruski su se hakeri, upozorila je agencija NSA, inflitrirali u iranski odjel za cyber ratovanje, vjerojatno s namjerom da lansiraju napade koji će izgledati kao da su došli iz Teherana, a ne iz Moskve. Vjeruje se da će Rusi posegnuti i za “ransomware” napadima kako bi oštetili ili ometali glasačke sustave ili popise birača. No, temelj ruskog uplitanja je ostao isti: tražiti teme koje su kontroverzne i potiču razjedinjenost među Amerikancima, potkopati povjerenje u izborni proces i slično.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 02:31