SPORNI ZAKON

PUTIN PREDLAŽE DA RUSIJA STVORI 'VLASTITI INTERNET' 'Ako nas isključe s mreže, moramo stvoriti segmente koji ne ovise ni o kome'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 20.02.2019. u 21:54

Russian President Vladimir Putin attends Russia's first liquefied natural gas (LNG) floating storage and regasification unit inauguration ceremony in Kaliningrad, Russia January 8, 2019. Sputnik/Alexei Druzhinin/Kremlin via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.
Alexei Druzhinin / REUTERS

 

Rusija mora stvoriti vlastite samodostatne dijelove weba u slučaju da joj Zapad onemogući pristup globalnom internetu, rekao je predsjednik Vladimir Putin u srijedu, prenose ruske novinske agencije.

"Mislim da će (strane zemlje) dobro razmisliti prije nego što to učine, no uvijek postoji teoretska mogućnost (da Rusija bude isključena s interneta) i zato bismo morali stvoriti segmente koji ne ovise ni o kome", rekao je Putin, kako je prenijela agencija Tass.

"Ne mogu govoriti u ime naših partnera, koji su njihovi tajni planovi, no mislim da bi to za njih bila kolosalna šteta", rekao je bez objašnjenja.

Putin je to rekao nakon što su se ruski zastupnici izjasnili za strožu kontrolu interneta kako bi se obranili od vanjskog upletanja. Kritičari, međutim, upozoravaju da bi predloženi zakon mogao remetiti internet i koristio bi se za gušenje svake kritike.

Nacrtom zakona nastoji se ruski internetski promet i podatke usmjeriti na točke koje su pod nadzorom ruskih vlasti te se predlaže gradnja nacionalnog domenskog sustava imena (DNS) koji će omogućiti da internet funkcionira čak i ako je Rusija isključena iz inozemne mrežne infrastrukture.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo