KRIZA U VENEZUELI

Putin pružio potporu Maduru u telefonskom razgovoru, Amerikanci traže sjednicu Vijeća sigurnosti: 'Želimo da prihodi od nafte idu Guaidu'

 
Nicolas Maduro i Vladimir Putin
 REUTERS

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u telefonskom razgovoru pružio "potporu" venezuelskom kolegi Nicolasu Maduru čiju je zemlju zahvatila teška politička kriza, priopćio je Kremlj u četvrtak.

Putin je u tom razgovoru "pružio potporu legitimnim vlastima Venezuele u okolnostima pogoršanja političke krize potaknute izvana", dodaje Kremlj.

Juan Guaido, čelnik nacionalne skupštine Venezuele u kojoj oporba ima većinu, proglasio se u srijedu privremenim predsjednikom Venezuele dok je stotine tisuća ljudi prosvjedovalo podržavajući oporbu. Sjedinjene Države, a potom i druge zemlje, ubrzo nakon toga priznale su čelnika oporbe za privremenog predsjednika.

Ruski predsjednik je osudio "destruktivno upletanje izvana kojim se grubo krše temeljna načela međunarodnog prava", navodi isti izvor.

"Zauzeo se za traženje rješenja o okviru ustava", pozivajući da se "razlike u venezuelskom društvu prevladaju putem dijaloga", dodaje se u priopćenju.

Nicolas Maduro je pak ocijenio da događaji ovih dana idu u "opasnom" smjeru i "zahvalio je Rusiji na njezinu principijelnom stajalištu", piše dalje u priopćenju.

Dvojica čelnika su usto "potvrdila obostranu spremnost za nastavak rusko-venezuelske suradnje na mnogim područjima".

Washington želi da se prekine dotok novca Maduru i pomogne oporbi

Sjedinjene Države žele osigurati da prihodi od venezuelske nafte idu oporbenom vođi Juanu Guaidu, koji se u srijedu proglasio privremenim predsjednikom, te da se prekine dotok novca sve više izoliranom predsjedniku Nicolasu Maduru, rekao je visoki američki dužnosnik u četvrtak.

Te riječi pokazuju da Washington želi ići mimo uobičajenih diplomatskih mjera i pokušat će prekinuti dotok sredstava Madurovoj vladi koja se ionako bori s neplaćenim računima i vjerovnicima koji traže svoj novac.

To će svakako značajno ojačati Guaida, oporbenog vođu i čelnika Kongresa koji se u srijedu proglasio privremenim šefom države, te odmah dobio potporu Washingtona kao i zemalja u regiji.

"Ono na što se danas usredotočujemo je prekinuti izvore prihoda nelegitimnom Madurovom režimu", rekao je savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton novinarima u Bijeloj kući. "Smatramo, sukladno priznavanju Juana Guaida za ustavnog privremenog predsjednika Venezuele, da ti prihodi trebaju ići legitimnoj vladi".

Bolton je kazao da je proces vrlo kompliciran i da dužnosnici još uvijek razmatraju kako to izvesti.

Venezuela je prva izvoznica nafte u Latinskoj Americi.

Ta karipska država površine 916.445 kilometara četvornih i s gotovo 32 milijuna stanovnika (po podacima Svjetske banke iz 2017.), jedna je od dviju latinoameričkih članica OPEC-a. Ima dokazane rezerve nafte u iznosu od 302,25 milijarda barela, najviše na svijetu.

Juan Guaido, predsjednik venezuelskog parlamenta u kojemu većinu ima oporba, proglasio se u srijedu vršiteljem dužnosti predsjednika te zemlje.

Američka administracija objavila je da priznaje oporbenog vođu kao vršitelja dužnosti predsjednika. Trump je kazao kako SAD priznaju Juana Guaida i nazvao je Madurovu vladu "nelegitimnom".

SAD traži sjednicu Vijeća sigurnosti o Venezueli

Sjedinjene Države zatražile su u četvrtak da se u subotu održi javna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a o Venezueli, a UN-ovi diplomati očekuju da se nazočnima obrati američki državni tajnik Mike Pompeo.

SAD su zatražile sastanak 15-članog Vijeća sigurnosti "s obzirom na sve nepredvidljiviju situaciju u Venezueli i rastuću humanitarnu krizu u zemlji koja bi mogla dovesti do daljnjeg regionalnog sukoba i nestabilnosti", kaže se u pozivu Washingtona u koji je uvid imao Reuters.

Zahtjevu se usprotivila Rusija. Upitana u četvrtak bi li se trebalo sastati Vijeće sigurnosti na temu Venezuele, ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzia je rekao: "Mislim da ne bi, to je njihova unutarnja stvar".

Svaka članica Vijeća sigurnosti može pozvati na glasanje kako bi se sastanak blokirao, ali UN-ovi diplomati smatraju da takvi pokušaji neće uspjeti.

Oporbeni vođa Juan Guaido, predsjednik venezuelskog parlamenta, proglasio se u srijedu vršiteljem dužnosti predsjednika te zemlje.

Odmah ga je priznao Washington, te mnogi njegovi saveznici u regiji poput Brazila i Argentine.

Venezuelski predsjednik Nicolas Maduro dobio je u četvrtak potporu vojske kao odgovor na međunarodnu potporu pruženu Juanu Guaidu.

U prosvjedima je od utorka poginulo 16 ljudi, navode organizacije za ljudska prava. Tijekom noći nemiri su izbili u siromašnim četvrtima u prijestolnici.

Pogoršanje političke krize događa se u jeku gospodarskog sloma te naftom bogate zemlje zbog kojeg se stanovništvo masovno pokušava iseliti.

UN ocjenjuje da je od 2015. oko 2,3 milijuna Venezuelaca iselilo iz zemlje i predviđa da će taj broj u 2019. zbog gospodarske krize narasti na 5,3 milijuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:32