UTRKA ZA KONTINENT

PUTIN ŠIRI SFERU RUSKOG UTJECAJA Sada je bacio oko na Afriku, na velikom summitu u Sočiju očekuje čelnike čak 47 država

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 21.10.2019. u 13:09

Russia's President Vladimir Putin delivers a speech during the Victory Day parade, which marks the anniversary of the victory over Nazi Germany in World War Two, in Red Square in central Moscow, Russia May 9, 2019. Sputnik/Alexei Nikolsky/Kremlin via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.
Sputnik/Alexei Nikolsky/Kremlin / REUTERS

Vladimir Putin

 

Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je u ponedjeljak, uoči summita s afričkim čelnicima u Sočiju, da za razliku od Zapada Africi može ponuditi pomoć bez političkih uvjeta.

Kremlj je objavio da očekuje 47 afričkih čelnika na sastanku na vrhu u Sočiju 23. i 24. listopada, prvom te vrste, organiziranom u cilju jačanja ruskog utjecaja i poslovnih veza u Africi.

Putin je upozorio da u svijetu jača natjecanje za Afriku, pa je optužio Zapad da zastrašuje afričke zemlje kako bi iskorištavao njihove resurse.

"Vidimo kako niz zapadnih zemalja vrši pritisak, zastrašuje i ucjenjuje suverene afričke vlade", rekao je u intervjuu za TASS.

Nije imenovao zemlje o kojima je riječ, ali je kazao da govori o državama koje su bile kolonijalni vladari u Africi.

"Oni koriste takve metode kako bi pokušali povratiti izgubljeni utjecaj i dominaciju u bivšim kolonijama na drugi način, što brže izvukli maksimalni profit i iskoristili kontinent", rekao je.

Istaknuo je kako je Rusija je s druge strane spremna ponuditi pomoć bez "političkih ili drugih uvjeta" i prihvatiti načelo afričkih rješenja za afričke probleme.

Dodao je kako su odnosi Rusije s Afrikom u uzlaznoj putanji, naglasivši pritom sporazume o vojnoj suradnji koje je Rusija sklopila s više od 30 afričkih zemalja kojima prodaje oružje.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo