NE PRISTAJE NA ‘UCJENE‘

Putinov čovjek u srcu Europe: Orban je tek tjedan-dva hinio protivljenje Kremlju, sada opet igra za Moskvu

Viktor Orban se pokušava prikazati kao državnik koji vodi samosvjesnu politiku, i ne pristaje na ‘ucjene‘ EU i NATO-a

Viktor Orban na skupu u Budimpešti

 Attila Kisbenedek/AFP

Nakratko se primirio, čak i podržao sankcije Europske unije uvedene Rusiji zbog agresije na Ukrajinu, ali posljednjih dana mađarski premijer Viktor Orban ponovno pokazuje da mu ne pada na pamet prekinuti odnose s Vladimirom Putinom i kremaljskom nomenklaturom. U tome nije jedini jer ni Njemačka, Nizozemska i još neke članice EU ne žele prestati uvoziti ruski plin i naftu, međutim, Orban ide dalje, i nastupima dovodi u pitanje jedinstvenu politiku Unije, a usput najavljuje da Mađarska neće pratiti niti NATO savez, osim, onoliko koliko baš mora.

Uostalom, u tome ga podržava priličan broj Mađara, što je potvrdilo istraživanje koje je nedavno proveo Pulzus Research, u kojem je čak četvrtina Orbanovih glasača okarakterizirala rusku invaziju na Ukrajinu kao "opravdani rat". Budući da je Mađarska na pragu parlamentarnih izbora, u kojima su trenutačno prilično izjednačena šesterostranačka opozicija i vladajući Fidesz, Viktor Orban se pokušava prikazati kao državnik koji vodi samosvjesnu politiku, i ne pristaje na "ucjene" EU i NATO-a. Kako bi povećali šanse za ostanak na vlasti, parlamentarna većina Fidesza je početkom ove godine donijela promjenu uvjeta za registraciju. Birači se sada mogu registrirati na adresama na kojima nikada nisu živjeli, i tako omogućila glasanje i onim Mađarima koji žive prvenstveno u Rumunjskoj i Vojvodini, gdje ih je nekoliko stotina tisuća, a oni predstavljaju veliki rezervoar birača za Orbanov Fidesz.

Odnosi s Putinom

Osim toga, Orbanovi odnosi s Putinom, i svjetonazorski i materijalni, bliski su i poznati, a traju još od 2010. kada je, nakon ponovnog dolaska na vlast, intenzivirana suradnja Mađarske i Rusije. Kulminacija tih odnosa dogodila se 2014. kada je mađarski parlament izglasao dodjelu 12,5 milijardi dolara pomoći za renoviranje nuklearne elektrane kompaniji Rosatom koja je u ruskom vlasništvu.

Ne treba čuditi što je mađarski premijer u ponedjeljak izjavio kako su tijekom sastanka s visokim dužnosnicima Europske unije razgovarali i o pitanju isporuke ruskog plina i nafte, ali kako je za njega sve jasno: "To pitanje smo riješili prije deset dana. Jasno smo stavili do znanja da sankcije ne mogu biti proširene na uvoz ruskog plina i nafte. To bi nanijelo veću štetu nama nego Rusiji koja je na meti sankcija. Djelovat ćemo s nekim zemljama i još jednom ćemo zaštititi opskrbu Mađarske energijom zbog sigurnosti države", upozorio je Orban.

Govoreći o sastanku s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom, Orban je naglasio da su pregovori završili, ali da za Mađarsku i druge države tek slijedi teško razdoblje. "Ni prethodni tjedan nije bio lagan, ali ovaj će biti još teži", rekao je mađarski premijer.

'Neće mađarske porodice plaćati cijenu rata'

Također, iako je Mađarska članica Sjevernoatlantskog saveza, već početkom ožujka Orban je relativizirao Putinovu agresiju i na pitanje što je dovelo do rata iznio stav da se nalazimo u unakrsnoj vatri velikih geopolitičkih igrača.

"NATO se stalno širi prema istoku, a Rusiji se to sve manje sviđa. Rusi su postavili dva zahtjeva: da Ukrajina proglasi neutralnost i da NATO ne primi Ukrajinu. Rusi nisu dobili ove sigurnosne garancije pa su ih odlučili dobiti u ratu. To je geopolitički značaj ovog rata. Rusi preuređuju sigurnosnu kartu kontinenta. Njihova vizija sigurnosne politike je da Rusija mora biti okružena neutralnom zonom kako bi se osjećali sigurno", izjavio je u intervjuu za mađarski časopis Mandiner. U spomenutom razgovoru eksplicitno je odbacio i ideje za prekid uvoza ruskih energenata, uz argument da bi se u tom slučaju režijski troškovi u Mađarskoj utrostručili u jednom mjesecu, pa zaključio kako "neće mađarske porodice plaćati cijenu rata".

I ovog ponedjeljka ponovno se osvrnuo na izvanredni sastanak zemalja NATO saveza koji je zakazan za 24. ožujka, a na kojem će se razgovarati o ratu u Ukrajini i drugim problemima u odnosima s Ruskom Federacijom. Njegova izjava sigurno se svidjela Putinu, a glasi: "Na stolu NATO-a opasni su prijedlozi. Neke države članice su još jednom pozvale na blokadu zračnog prostora iznad Ukrajine. NATO je obrambeni savez. Imamo sposobnost da branimo jedni druge, ali nije posao NATO-a da se angažira u vojnim akcijama izvan saveza. Stav Mađarske je jasan. Ne želimo slati vojnike ili oružje izvan NATO saveza", poručio je Orban, iako zna da nikome ne pada na pamet ratovati u Ukrajini. No, izgovoreno na ovakav način, to je poruka da EU i NATO nisu jednoglasni, što je teza koja odgovara smo jednima - Rusiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:35