TEŠKA EKONOMSKA SITUACIJA

PUTINOVA RUSIJA NIKAD NIJE BILA U TEŽOJ SITUACIJI Prvi je na vrata Kremlja pokucao 'kralj aluminija' i zavapio za pomoć, a onda su uslijedili i ostali

 
 Profimedia, Reuters

Za manje od 50 dana na zelenim travnjacima velebnih ruskih stadiona zakotrljat će se utakmice 21. svjetskog prvenstva. U međuvremenu, politička situacija u odnosima Zapada i Rusije na razini je hladnoratovskih napetosti.

A to znači - sankcije, političko i vojno prepucavanje oko Sirije i Ukrajine, plinsko-otrovna afera Skripalj, jaka medijska antizapadna atmosfera u Rusiji, zapadna skepsa zbog organizacije prvenstva u takvoj zemlji...

Premda su politički odnosi čemerni i mučni, sve je spremno za početak natjecanja. Jer, Prvenstvo je politički, strateški i nacionalni projekt Putinove vladavine.

San generacija Rusa

Kako kaže Arkadij Dvorkovič, glavni ceremonijalmajstor svjetske smotre: “To je važan projekt ne samo vlade nego cijele države. To je nacionalni projekt i san mnogih generacija ruskih ljudi koji su još od 1960. slušali radioprijenose s velikih nogometnih natjecanja”. Rusija je dosta uložila u Prvenstvo koje treba pokazati, u prvom redu “nedobrohotnom” Zapadu, drugo lice dobrostive i prosperitetne Rusije kojoj ni dugogodišnje ekonomske sankcije nisu naudile.

No, zamjenik ruskog premijera Dvorkovič rekao je ipak da “bez Svjetskog prvenstva ne bi bilo gospodarskog rasta u ovom trenutku”. Naime, jedina veća ulaganja su upravo u infrastrukturu za SP te se očekuje da će se za 1 posto napumpati BDP. U sljedećih pet godina godišnji prihodi u BDP trebali bi, kao izravna posljedica ulaganja u Svjetsko prvenstvo, donositi Rusiji od 2,3 do 3,3 milijarde dolara. Dvorkovič, jedan od glavnih kremaljskih liberala, rekao je ruskim medijima kako su troškovi bili oko 11 milijardi: 4,2 na sportsku infrastrukturu, 3,5 na transportnu infrastrukturu, 1,1 na izgradnju bolnica, ugostiteljsku infrastrukturu te stambene objekte preko uz još oko 2 milijarde “drugih troškova”. Dvorkovič se pohvalio da je zbog Svjetskog prvenstva u Rusiji otvoreno više od 220 tisuća novih radnih mjesta.

Ukupni utjecaj SP-a na rusku ekonomiju, tvrdi on, trebao bi iznositi oko 31 milijardu dolara. Njega ne brine niti izjava Središnje ruske banke koja je upozorila na mogući pretjerani rast inflacije, ali samouvjereni Dvorkovič je zaključio kako do toga neće doći.

Bauk inflacije

Od dolaska Vladimira Putina na vlast ruska se ekonomija održava primarno prodajom nafte i plina pa svaki poremećaj na tom tržištu izaziva probleme i u zemlji. Tako je preboljela i globalnu financijsku krizu, ali onda je uslijedio najteži udarac: ekonomske sankcije SAD-a i EU. Prvi udar, nakon pripojenja Krima, Ruska središnja banka smirila je koristeći niz monetarnih mehanizama te uspjela stabilizirati rubalj. Moskva se okrenula drugim tržištima gdje nisu vladale sankcije pa je stanje poboljšano, a pozitivno je utjecala i povećana prodaja oružja.

No, tada je uslijedio novi udarac od osobe za koju su očekivali da će biti saveznik Rusije, američkog predsjednika Donalda Trumpa. Njegova je administracija početkom ovog mjeseca uvela nove sankcije, ali ovaj put oligarsima najbližima Putinu. Udarac je bio toliko snažan da je tvrtka Rusal milijardera Olega Deripaske na burzama padala dnevno za 20-ak posto. On je prvi zavapio prema Kremlju tražeći pomoć. A zatim su uslijedili i ostali. No, u slučaju Deripaske, kao i u ostalima, sankcije nisu ispunile svoje primarnu funkciju: ne naštetiti ruskom narodu. Upravo obrnuto, u Rusalu su brojna razna mjesta dovedena u pitanje. Rublja je pala za devet posto, a zatim za još šest pa su ušteđevine običnih Rusa teško postradale. Živi se sve teže, ali i dalje je indikativno da to ne izaziva revolt javnosti. Jer, kako su još od 2000. godine potvrdile sve ankete, ruskim građanima je najvažnije da njihova zemlja i dalje bude svjetska sila. Tek iza toga dolazi ekonomsko stanje. Demokracija je na toj ljestvici jako nisko.

Problem

Jasno je da će ekonomija postati glavni problem jer Putin izbjegava provedbu nužnih reformi te se zemlja u svojoj ekonomskoj strategiji oslanja na prodaju nafte i plina. I oružja, ali državna je tvrtka za taj posao također pod sankcijama.

U Kremlju su toga, vjerojatno, svjesni, ali će ih vjerojatno opet omađijati rast cijena nafte. No, barel od 100 dolara teško da će se ponoviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:00