REVOLUCIJA U PUSTINJI

RAĐA SE NOVA ENERGETSKA VELESILA Dosad su bili ovisni o uvozu, ali napravili su zaokret koji bi mogao imati globalni odjek

DUNHUANG, GANSU - JULY 21: A Chinese worker walks near the solar modules of a newly installed 100MW photovoltaic on-grid power project on July 21, 2010 in Dunhuang of China's northwest Gansu Province. The government is tendering for bids to develop 13 solar projects with a combined capacity of 280MW in the western regions. The Chinese government has set a target to install 20GW of solar energy capacity and 100GW of wind power by 2020. (Photo by Feng Li/Getty Images)
 Feng Li / Getty Images / 2010 Getty Images

Ouarzazate je grad od 56 tisuća stanovnika koji se nalazi u Maroku, a dosada je uglavnom bio poznat kao meka za filmaše koji su ovdje snimili niz povijesnih spektakala. Od legendarnog Lawrencea od Arabije, preko Zadnje Kristove kušnje i Mumije pa sve do Gladijatora i nekih dijelova Igre prijestolja, ovaj je grad nezaobilazna postaja za velike produkcije povijesnih ili fantasy hitova.

No, 2020. će Ouarzazate, poznat kao i "vrata pustinje", postati energetski centar budućnosti - do te bi se godine trebale završiti četiri međusobno povezane solarne mega-elektrane koje bi uz hidroenergiju i energiju dobivenu iz vjetra trebale snabdijevati Maroko s više od 50 posto energije koju to kraljevstvo godišnje potroši. Ovaj projekt jedan je od ključnih u namjeri Maroka da postane globala solarna super-sila, piše ugledni Guardian .

Kada cijeli kompleks bude gotov, bit će to najveća svjetska solarna elektrana na svijetu - prva faza, Noor 1, kreće u pogon već sljedeći mjesec. Osim što će biti najveća solarna elektrana, biti će i jedna od najnaprednijih. Naime, umjesto trenutno dominantnih fotonaponskih solarnih ćelija koristit će zrcalne koje su skuplje, ali koje mogu proizvoditi energiju i tijekom perioda naoblake.

Kada budu završene, elektrane Ouarzazatea isporučivat će 580 MW snage, što je dovoljno da energijom snabdijeva milijun kućanstava. Cijeli projekt vrijedan je devet milijardi dolara, a pokrenut je zbog velike ovisnosti Maroka o fosilnim gorivima koja gotovo u cijelosti uvozi iz drugih država. Usporedbe radi, najjača elektrana na svijetu je famozna hidroelektrana "Tri klanca" u Kini koja ima kapacitet do 22 500 MW.

Iskorištavanje Sunčeve energije nije nova ideja, ali je sve popularnija u svijetu koji polako shvaća opasnost koju nose fosilna goriva i klimatske promjene uzrokovane emisijama njihovih plinova. Još je 1986. godine, nakon katastrofe u nuklearnoj elektrani u Černobilu njemački fizičar Gerhard Knies izračunao da svjetske pustinje u nekoliko sati prime dovoljno energije da se zadovolje potrebe čovječanstva kroz cijelu godinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 21:49