JAVNOST PODIJELJENA

RADIKALNI ISLAMISTI POZVALI MUSLIMANE DA NE SLAVE NOVU GODINU Kontroverzni plakati osvanuli u Tuzli: 'Čuvaj se bradonje, on dolazi po našu djecu'

 
 Muslimanska vjerska općina Kula / FACEBOOK

Članovi muslimanske vjerske općine Kula koja djeluje u Tuzli na području Kalesije i Živinica postavili su nekoliko reklama na kojim stoji da muslimani ne trebaju slaviti Novu godinu te da glazba uništava čestitost srca, piše Klix.ba.

Na reklama su se tako mogle vidjeti poruke: "Čuvaj se bradonje, on dolazi po našu djecu", "Muslimani nisu ludi da slave najluđu noć" i "Pa ko poštiva Allahove propise znak je čestitog srca".

Vjerska općina Kula je na svojoj Facebook stranici objavila fotografije reklama, međutim u komentarima tih fotografija može se vidjeti da je bosanskohercegovačka javnost podijeljena. Dok jedni oštro usuđuju ovakav potez za koji smatraju da predstavlja govor mržnje, drugi ga u cijelosti podržavaju.

Iz Kule su za Klix potvrdili da su reklame postavili na lokacijama u Kalesiji i Živinicama. "S obzirom na to da vlada veliki interes za njih, možda ih postavimo na još nekoliko lokacija", rekli su iz Kule za Klix. Nisu naveli gdje bi ti nove reklame mogle osvanuti, a ni zašto su ih uopće postavili na području Kalesije i Živinica.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona dosad nije evidentirana prijava građana vezano za postavljene reklame, kao što je to bio slučaj u ranijim godinama kada su u Tuzli osvanuli natpisi kojima se građanima savjetuje da ne proslavljaju Novu godinu.

Ta je zajednica bila jedna od 22 "paradžemata" koji su odbili pristupiti Islamskoj zajednici i nastavili su propagirati radikalni islam, no vlasti u BiH nisu poduzele nikakve mjere kako bi spriječile njihovo djelovanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 12:23