UŽIVO: RAT U UKRAJINI

U Kijevu traje veliki lov na ruske sabotere, oglasio se Zelenski: ‘Iduća 24 sata su ključna‘

Razvoj događaja u Ukrajini, u kojoj se vode bitke za više gradova, pratimo iz minute u minutu

Rat u Ukrajini

 AFP

Ključni događaji dana

- Rusija u pripravnost stavlja svoje nuklearne snage, izvjestio je Kremlj

- Ruska vojska jutros je ušla u Harkiv, drugi najveći ukrajinski grad. Lokalni ukrajinski dužnosnik tvrdi da su "grad očistili od neprijatelja", a ranije su dolazili izvještaji o žestokim borbama na ulicama

- U ponedjeljak ujutro na bjelorusko-ukrajinskoj granici trebali bi se održati pregovori Ukrajine i Rusije

- Ukrajinci također tvrde da su Ruske oružane snage dosad izgubile 4300 vojnika. Također kažu i da su onesposobili ili uništili 146 tenkova, 27 aviona, 26 helikoptera...

- Oglasio se Vladimir Putin i pohvalio "herojstvo" ruskih specijalaca koji se bore u Ukrajini

- Dokument ruskog ministarstva zdravstva sugerira da Moskva očekuje 'ozbiljnu medicinsku situaciju', što bi značilo da se pripremaju za veći broj žrtava.

- Europska unija zatvorila je zračni prostor za ruske zrakoplove

- Iz Bjelorusije su ispaljeni projektili, a meta je bio aerodrom u Žitomiru

- Rusi su osvojili grad Berdjansk na jugu zemlje

- EU daje 500 milijuna eura Ukrajini za naoružanje i opremu, stižu čak i borbeni avioni


NOVO 7:07 Ruska ofenziva na glavni grad Ukrajine Kijev nastavljena je u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak, priopćila je ukrajinska vojska.

Sjeverno od Kijeva ruska vojska pokušala je izgraditi pontonski most za prelazak preko rijeke Irpin, objavio je glavni stožer ukrajinske vojske na Facebooku. Također je neuspješno pokušala zauzeti grad Irpin nedaleko od Kijeva, dodao je stožer.

Ruska novinska agencija Interfax izvijestila je da su ruske trupe napredovale iz južnog ukrajinskog grada Hersona prema Mikolajivu.

U međuvremenu, ukrajinske vlasti objavile su na Telegramu da je projektil pogodio stambenu zgradu u ukrajinskom gradu Černihivu u blizini granice s Bjelorusijom.

Pojedinosti o vojnom razvoju događaja nisu se mogle neovisno provjeriti.

Ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova izvijestilo je o 352 smrtna slučaja civila, uključujući 14 djece, otkako je Rusija započela svoj napad u ranim jutarnjim satima u četvrtak. Još 1684 osobe, uključujući 116 djece, ranjene su do nedjelje navečer, prema podacima ministarstva.

Ukrajinska vojska priopćila je da su gubici ruske vojske do sada oko 4500 vojnika, te da su ruski helikopteri, tenkovi i druga vojna vozila uništeni.

Rusija je priznala da je među njenim vojnicima bilo mrtvih tijekom borbi u Ukrajini, ali nije dala broj.

U ponedjeljak bi se trebali održati mirovni pregovori između Moskve i Kijeva na granici s Bjelorusijom.

Nagađalo se da bi se Bjelorusija mogla službeno pridružiti ratu na strani Rusije, pošto je ukrajinska novinska agencija UNIAN izvijestila da su bjeloruski padobranci dobili naredbu za let u Ukrajinu, pozivajući se na informacije Andreja Strižaka iz bjeloruske nevladine organizacije Bysol.

Zapadne sile odgovorile su oštrim sankcijama, a američki predsjednik Joe Biden trebao bi u ponedjeljak telefonom razgovarati sa saveznicima i partnerima o najnovijem razvoju krize.


6:38 Ruski rubalj pao je u ponedjeljak 26% što je najniža razina u povijesti u odnosu na američki dolar. Naime, tržišta su se otvorila prvog dana nakon najave međunarodnih sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu. Sankcije uključuju i blokiranje nekih ruskih banaka iz međunarodnog platnog sustava Swift.


6:25 U ponedjeljak, petog dana invazije na Ukrajinu, sirene za uzbunu odjekuju Kijevom. TIjekom noći čule su se eksplozije u prijestolnici i u obližnjim gradovima.

Ukrajinska vojska tvrdi da su njezine snage uspjele odbiti nekoliko napada ruskih vojnika koji su pokušavali upasti u predgrađe Kijeva.

- Pokazali smo da se možemo zaštiti od nepozvanih gostiju, rekao je zapovjednik Oružanih snaga general pukovnik Aleksandar Sirski u priopćenju objavljenom tijekom noći.

TIjekom noći objavljena je videosnimka požara u stambenoj zgradi u Černihivu. Prema prvim izvješćima, zgradu je pogodila ruska raketa, izbio je požar na dvije etaže. Zasad nema podataka o stradalima. Eksplozije su se čule i u Harkivu.

Sjeverno od Kijeva ruska vojska pokušala je izgraditi pontonski most za prelazak preko rijeke Irpin, objavio je glavni stožer ukrajinske vojske na Facebooku. Također je neuspješno pokušala zauzeti grad Irpin nedaleko od Kijeva, dodao je stožer.

Ruska novinska agencija Interfax izvijestila je da su ruske trupe napredovale iz južnog ukrajinskog grada Hersona prema Mikolajivu.


6:23 Na londonskom je tržištu u četvrtak, odmah nakon napada Rusije na Ukrajinu, cijena barela nafte skočila znatno iznad 100 dolara, po prvi put nakon više od sedam godina, no u petak se ponovno spustila ispod te psihološki važne razine.

Nakon velikih oscilacija na kraju tjedna, cijena barela na londonskom tržištu zabilježila je na tjednoj razini rast od 4,7 posto, na 97,93 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,6 posto, na 91,59 dolara.

U četvrtak, nakon napada Rusije na Ukrajinu, cijena barela na londonskom tržištu dosegnula je u jednom trenutku 105,79 dolara, najvišu razinu od kraja 2014. godine.


6:15 Očekuje se da će mirovni pregovori između izaslanstava kijevske i moskovske vlade oko ruske invazije na Ukrajinu započeti u ponedjeljak ujutro, prema izvješćima Ukrayinske Pravde i ruske novinske agencije TASS, prenosi dpa.

Pregovori su trebali početi u nedjelju, no TASS je citirao anonimni izvor koji kaže da su razlog odgode logistički problemi za ukrajinsko izaslanstvo.

Rusko izaslanstvo već je napustilo bjeloruski glavni grad Minsk i otputovalo na ukrajinsko-bjelorusku granicu, u blizini rijeke Pripjat, gdje bi, prema izvješćima, trebao biti održan sastanak.

Ukrajina je pristala pokrenuti mirovne pregovore s Rusijom u nedjelju, čak i dok su bitke bjesnile u ključnim gradovima, a ruski predsjednik Vladimir Putin podigao spremnost nuklearnih snaga.

"Ne vjerujem u rezultate ovog sastanka, ali pokušajmo", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.


2:20 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sinoć je britanskom premijeru Johsonu rekao da su sljedećih 24 sata ključni period za Ukrajinu. Glasnogovornik britanske vlade prenio je da je Boris Johnson nahvalio ukrajinskog predsjednika, njegovo liderstvo u vrijeme invazije i poručio mu da mu stiže pomoć s Otoka.


00:59 - Vitalij Kličko u razgovoru za AP priznao je da se Rusi približavaju gradu. Inače, to je isti onaj intervju koji je ranije izazvao buru zbog izjave gradonačelnika Kijeva da je grad opkoljen, da su svi putevi blokirani te da je evakuacija stanovništva nemoguća.

Poslije su Kličko i njegov glasnogovornik te riječi žestoko demantirali, iako je AP pustio zvučni zapis razgovora gdje stvarno gradonačelnik izgovara te riječi.

image

Vitalij Kličko

Sergei Supinsky

Nevezano za to, Kličko je govorio i o policijskom satu koji će u Kijevu trajati do ponedjeljka ujutro. Kaže da se odlučio za takav potez kako bi se pronašli ruski saboteri.

- Lov na te ljudi je puno lakši kada nema nikoga na cesti. Samo u subotu navečer ubili smo šestero diverzanata - rekao je Kličko koji je u stalnom kontaktu s predsjednikom Zelenskim.

- Baš sam maloprije pričao s njim. Nitko se ne osjeća najbolje. Svi su pomalo u šoku, ali nema ni govora o depresiji. Pokazali smo karakter i znanje - rekao je bivši boksački šampion.


00:28 - Ruska zrakoplovna tvrtka Aeroflot objavila je da će od ponedjeljka obustaviti sve letove za europska odredišta, prenosi agencija Interfax.

Taj potez uslijedio je kao odgovor na to što je Europska unija ranije u nedjelju najavila da će zatvoriti svoj zračni prostor za zrakoplove u ruskom vlasništvu, registrirane u Rusiji i pod ruskom kontrolom, uključujući privatne zrakoplove.

image

Zrakoplov Aeroflota u Dubrovniku

Tonci Plazibat/Cropix

00:20 - Iz ukrajinske vojske na Facebooku je objavljeno priopćenje u kojem stoji da je danas bio izuzetno težak dan za obrambene snage Ukrajine.

- Nastavljaju nas granatirati iz svih smjerova. Branitelji kod Vasiljkova (40 km od Kijeva) junački brane zračnu bazu iako su konstantno iako su pod konstatnom paljbom agresora - stoji, između ostalog, u priopćenju.


NOVO 23:09 - Ukrajina je podnijela tužbu protiv Rusije najvišem sudu UN-a, odbacujući tvrdnju Moskve da je izvršila invaziju na svog susjeda kako bi spriječila genocid i tražeći od sudaca da nalože hitno zaustavljanje ruskih vojnih operacija.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ustvrdio je da je Ukrajina počinila genocid u regiji Donbas u istočnoj Ukrajini i rekao da je invazija stoga opravdana kako bi se genocid zaustavio. U podnesku Međunarodnom sudu pravde (ICJ) u Den Haagu u kojem je odbacila optužbe za genocid, Ukrajina je zatražila od sudaca da nalože takozvane "privremene mjere" za zaštitu Ukrajine. ICJ je u nedjelju potvrdio da je primio zahtjev.

ICJ je sud Ujedinjenih naroda za rješavanje sporova između država, a Kijev kaže da se dvije strane spore oko značenja Konvencije o genocidu iz 1948., ugovora koji su obje potpisale. Kijev je od suda zatražio da presudi o neslaganju oko "postojanja djela genocida" i ruske tvrdnje da ima zakonsko ovlaštenje za poduzimanje vojne akcije protiv Ukrajine.

Predmeti pred najvišim sudom UN-a općenito traju godinama, ali rasprave o privremenim mjerama u prošlosti su se održavale u roku od nekoliko tjedana od podnošenja zahtjeva. Ukrajina je zatražila od sudaca da nalože Rusiji da "odmah obustavi vojne operacije započete 24. veljače 2022. koje kao svoju navedenu svrhu i cilj imaju sprečavanje i kažnjavanje navodnog genocida u Luhanskoj i Doneckoj oblasti Ukrajine".

Ukrajina je ranije nastojala uključiti još jedan sud u Haagu, Međunarodni kazneni sud (ICC), koji se bavi optužbama za ratne zločine protiv pojedinaca. Nakon ruske aneksije Krima u ožujku 2014. i naknadnih borbi u istočnoj Ukrajini između proruskih pobunjenika i ukrajinskih vladinih snaga, Kijev je prihvatio nadležnost ICC-a za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene na njegovu teritoriju od veljače 2014. godine.

U prosincu 2020. Ured tužitelja objavio je da ima razloga vjerovati da su ratni zločini i drugi zločini počinjeni tijekom sukoba. Službeni zahtjev za otvaranje potpune istrage nije podnesen sucima, ali tužitelj ICC-a Karim Khan u petak je izrazio zabrinutost zbog ruske invazije i rekao da bi sud mogao istražiti navodne zločine koji proizlaze iz trenutne situacije.


22:10 - Ukrajinsko Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da su ubijena 352 civila u ruskoj invaziji na tu zemlju. Najmanje 14 ubijenih su djeca, navodi ministarstvo. Još je 1.684 osoba, uključujući 116 djece, ozlijeđeno, prenosi CNN.


22:06 - Gradonačelnik grada Berdjanska na južnoj obali Ukrajine, Oleksandr Svidlo, rekao je da su ruske snage ušle i preuzele kontrolu nad gradom. Berdjansk, koji ima malu pomorsku bazu, ima oko 100 tisuća stanovnika, prenosi CNN.

Gradonačelnik Svidlo poslao je poruku građanima preko Faceboka.

- Prije nekoliko sati svjedočio sam ulasku ruske vojske u grad. Čim sam to saznao, obavijestio sam svoje sugrađane da potraže neka skloništa. Nekoliko minuta poslije, naoružani vojnici ušli su u gradsku vijećnicu i predstavili su se kao ruski vojnici. Obavijestili su nas da su zauzeli sve zgrade državnih institucija u gradu. Službenicima su rekli da slobodno nastave raditi, ali mi smo to smatrali neprihvatljivim i napustili smo prostorije - rekao je Svidlo uz zaključak.

- Danas je Berdjansk bio na prvoj liniji. Ne znam što donosi sutra, ali čeka nas jako teška noć.


22:01 - Šef eurodiplomacije Josep Borrell rekao je kako je Europska unija pozitivno odgovorila na molbe Kijeva da im pošalju oružje. Štoviše, EU je otišla i korak dalje.

- Osigurat ćemo im i borbene avione. Ne govorimo tu samo o običnom naoružanju, osigurat ćemo im sve što trebaju - rekao je Borrell.

Ovo je bio zapravo odgovor ministru vanjskih poslova Ukrajine koji je zamolio EU da im pošalje bilo-kakve borbene avione kojima je ukrajinska vojska sposobna upravljati.

- Neke članice imaju takve avione, dobit će ih - rekao je Borrell.


21:54 - Oko informacija o 'opkoljenom Kijevu' ubrzo se oglasio i sam gradonačelnik Vitalij Kličko. Potvrdio je da to nisu bile njegove riječi i za sve je okrivio Ruse.

- Ruski portali su objavili lažnu moju izjavu da je Kijev opkoljen i da je evakuacija civila u ovom trenutku nemogića. Upravo zbog toga mi je čudno da takve laži i moji Ukrajinci prenose. Ne vjerujte lažima, pratite samo službeno kanale. Zajedno smo jači. Ukrajina će pobijediti!


21.40 - Satelitske snimke izrađene u nedjelju pokazuju velik broj ruskih vojnika i tenkova kako se kreću u smjeru ukrajinskog glavnog grada Kijeva na udaljenosti od 64 kilometara, objavila je privatna američka tvrtka.

Snimke koje je objavila tvrtka Maxar Technologies Inc pokazuju stotine vojnih vozila koja se protežu i na više od pet kilometara.

Konvoj se nalazio sjeveroistočno od ukrajinskog grada Ivankiva, a sadržavao je gorivo, logistiku i oklopna vozila, uključujući tenkove, borbena vozila pješaštva i samohodno topništvo, poručili su iz tvrtke Maxar.

image
-

Satelitske snimke također prikazuju štetu nastalu uslijed nedavnog raketiranja zračne luke Antonov u Gostomelju i teških borbi unutar zračne luke i u njezinoj blizini.

Maxar prati gomilanje ruskih snaga tjednima. Njegove snimke nisu mogle biti nezavisno potvrđene.

image
-

21:28 - Riječi Vitalija Klička da je Kijev u okruženju i da su svi putevi iz grada blokirani izazvala je veliku pažnju. Međutim, moguće je da je negdje došlo do 'pogreške u prijevodu', budući da se ubrzo oglasio i glasnogovornik gradonačelnika Kijeva i dosta žučno objašnjavao da su novinari AP-a krivo citirali legendarnog boksača.

- Ne, to nije istina, ta informacija je laž i manipulacija!


21:20 - Bijela kuća pozvala je u nedjelju Kinu da osudi rusku invaziju na Ukrajinu dok se ruski napad nastavlja, a ruski je predsjednik Vladimir Putin nuklearne snage stavio u stanje visoke pripravnosti.

Kina je implementirala neke od sankcija koje su zbog invazije protiv Rusije uvele Sjedinjene Američke Države i njezini saveznici i prošlog je tjedna pozitivno govorila o ukrajinskom suverenitetu, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki u intervjuu za televizijski kanal MSNBC. Dodala je da bi Peking ipak trebao učiniti više od toga.

“Ovo nije vrijeme za stajanje sa strane. Ovo je vrijeme da se jasno osudi djelovanje predsjednika Putina i ruska invazija na suverenu državu”, rekla je Psaki.


NOVO 20:00 - Tursko ministarstvo vanjskih poslova signaliziralo je da namjerava blokirati prolazak ruskih ratnih brodova kroz tjesnace Bospor i Dardaneli koji vode do Crnog mora, što je promjena u odnosu na nekadašnju neutralnu poziciju Turske u kojoj su isticali savezništvo i s Rusijom i s Ukrajinom.

“Došli smo do zaključka da se situacija u Ukrajini pretvorila u rat”, rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu.

"Primjenjivat ćemo odredbe Montreuxa transparentno."

Turska kontrolira oba tjesnaca prema Montreux konvenciji, koja joj daje ovlasti da blokira prolaz ruskih i ukrajinskih ratnih brodova, pod uvjetom da se ne vrate u svoje stalne baze u Crnom moru.

Konvencijom se tjesnaci mogu blokirati ako sukob odgovara definiciji rata.


19:23 - Reporter Jutarnjeg iz Lavova javlja da je zračna uzbuna prošla.


19:04 - Vitalij Kličko, gradonačelnik Kijeva i bivši svjetski boksački prvak u teškoj kategoriji, opisao je glavni grad Ukrajine kao "opkoljen" i rekao da evakuacija civila neće biti moguća "jer su svi putevi blokirani".

"Na rubu smo humanitarne katastrofe", rekao je za Associated Press dok se u gradu nastavlja policijski sat za koji je rekao da je vlastima omogućio da love "sabotere" na ulicama.

“Trenutno imamo struju, trenutno imamo vodu i grijanje u našim kućama. Ali infrastruktura je uništena za dostavu hrane i lijekova. Zato je poruka za sve: Podržite Ukrajinu zajedno... Jaki smo", rekao je Kličko. “Svaki Ukrajinac je ponosan što je neovisan, što je Ukrajinac, a mi smo ponosni što imamo svoju državu", poručio je Kličko, prenosi The Guardian.

image
Dimitar Dilkoff
image
Daphne Rousseau

18:56 - Sirene za zračnu uzbunu aktivirane su i u Lavovu, javlja reporter Jutarnjeg lista s mjesta događaja.


18:34 - Ispaljeni Iskanderi iz Bjelorusije pogodili su zračnu luku u gradu Žitomiru - objavio je Anton Heraščenko na Telegramu, prenosi BBC.

U Kijevu je ponovno oglašena sirena za zračnu opasnost.


18.30 - Tvrtka Briritsh Petrol će se riješiti svog udjela u ruskom naftnom divu Rosnjeftu, prenosi BBC.

Tvrtka je bila pod pritiskom zbog svog gotovo 20-postotnog udjela, a poslovni tajnik Ujedinjenog Kraljevstva Kwasi Kwarteng izjavio je da je šefu naftne tvrtke Bernardu Looneyju sve rekao o svojoj "zabrinutosti" zbog umiješanosti.

"Ruski napad na Ukrajinu čin je agresije koji ima tragične posljedice u cijeloj regiji", rekao je predsjednik BP Grupe, Helge Lund, u priopćenju.

"BP djeluje u Rusiji više od 30 godina, gdje je radio s briljantnim ruskim kolegama.

Međutim, ova vojna akcija predstavlja promjenu. To je navelo odbor BP-a da zaključi, nakon temeljitog procesa, da se naše sudjelovanje u Rosnjeftu, državnom poduzeću, jednostavno ne može nastaviti."


17:50 - Ruske snage nalaze se 50 kilometara izvan centra grada Mariupolja, grada na Azovskom moru na jugoistoku Ukrajine, rekao je visoki dužnosnik američke obrane, prenosi CNN.

SAD vjeruje da će grad biti 'dobro branjen' na temelju informacija o ukrajinskim vojnim položajima, dodao je.

Ruske snage trenutno se ne kreću prema Odesi, prema američkim procjenama, ali ih ima na Crnom moru. Rusi također pokušavaju napredovati prema gradu Hersonu, istočno od Odese, koristeći snage koje su izvršile invaziju s Krima, rekao je dužnosnik.


17:40 - Rakete Iskander lansirane su iz Bjelorusije u Ukrajinu oko 17:00 sati, rekao je savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Heraščenko.

Do lansiranja je došlo nakon što je ured predsjednika Zelenskog danas objavio da se ukrajinski i ruski dužnosnici trebaju sastati na pregovorima na bjeloruskoj granici s Ukrajinom.

Anton Heraščenko objavio je snimku lansiranih raketa na Facebooku.

- Iskanderi su lansirani na Ukrajinu iz okolice Mozira - napisao je.

- To znači da su negdje donijele smrt... Znači, ovo je vrsta primirja koje imamo?.

U ukrajinskom priopćenju ranije se navodi da je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko "preuzeo odgovornost da osigura da svi zrakoplovi, helikopteri i projektili stacionirani na bjeloruskom teritoriju ostanu na zemlji tijekom dolaska, razgovora i povratka ukrajinskog izaslanstva".

Ako je objava Heraščenka točna, to znači da je već prekršen dogovor Bjelorusa da Rusi neće koristiti vojnu silu protiv Ukrajine "od sada pa sve do okončanja pregovora".


>>> NOVO 17:18 - Predsjednik Zelenski nije optimističan oko pregovora koji bi se sutra ujutro trebali održati kod Pripjata.

- Nisam optimist, ali moramo pokušati. Svaki građanin Ukrajine mora znati da samo pokušao zaustaviti rat, iako su izgledi za to, realno, jako mali - rekao je Zelenski u video poruci.


17:14 - Neimenovani dužnosnik ministarstva obrane SAD-a za CNN je rekao da je Putin već iskoristio dvije trećine svih raspoloživih borbenih jedinica koji su bili pripremljeni za invaziju.

- To znači da trećina ruskih vojnika još nije ni prešla granicu, što nije nevažno.


17:10 - Zamjenik ministra unutarnjih poslova Ukrajine Jevgen Jenjin rekao je da će se pregovorio na ukrajinsko-bjeloruskoj granici održati u ponedjeljak ujutro.


17:02 Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg osudio je u nedjelju izjavu ruskog predsjednika Vladimira Putina da je stavio u stanje pripravnosti snage za odvraćanje.

“To je opasna retorika i takvo ponašanje je neodgovorno”, izjavio je Stoltenberg u intervjuu za CNN.

Istaknuo je da takva retorika u kombinaciji s onim što se događa u Ukrajini, gdje Rusija vodi rat protiv neovisne i suverene države čini situaciju još ozbiljnijom.

Stoltenberg je dodao da Rusija ne prijeti samo Ukrajini nego i članicama NATO-a jer zahtijeva da Savez povuče sve svoje snage iz istočnih članica.

Putin je u nedjelju objavio da su snage za odvraćanje ruske vojske, koje mogu uključivati i nuklearnu komponentu, stavljene u stanje pripravnosti.

Tu svoju odluku Putin je opravdao agresivnim izjavama čelnika NATO-a prema Rusiji i "nezakonitim" ekonomskim sankcijama koje su joj nametnute nakon invazije na Ukrajinu.

Snage za odvraćanje postrojbe su opremljene projektilima, strateškim bombarderima, podmornicama i brodovima s nuklearnim naoružanjem.

Putin je nakon početka invazije na Ukrajinu upozorio da će se oni koji Rusiju pokušaju spriječiti "suočiti s posljedicama kakve nisu vidjeli u svojoj povijesti". Mnogi su to protumačili kao prijetnju nuklearnim oružjem.


16:02 Šef ukrajinske diplomacije Dmitro Kuleba izjavio je uoči pregovora s ruskom stranom na bjelorusko-ukrajinskoj granici da njegova država nema namjeru "predati ni pedalj svog teritorija".

Rusija je prvotno odbijala razgovore, nakon toga ih je zahtijevala, ali uz uvjete, a sada, nakon niza evidentnih vojnih neuspjeha u svojoj invaziji, odustala je i od uvjeta, što je Kuleba nazvao - pobjedom.

Jedan element pregovora, naveo je Kuleba, je bjelorusko pristajanje da neće koristiti vojnu silu protiv Ukrajine "od sada pa sve do okončanja pregovora".

Kuleba je na svojoj konferenciji za medije zvučao optimistično, uvjeravajući novinare da će Ukrajinci "prevagnuti" te da je u potpunosti uvjeren u to.

- Ovo je Putinov rat protiv ukrajinskog naroda. Mi smo odlučni poraziti Rusiji, na isti način na koji smo porazili i prethodno europsko čudovište prije 80 godina, rekao je.

Naveo je da bi nuklearni napad na Ukrajinu bio katastrofa, ali da čak ni to ne bi uništilo ukrajinski duh.


15:49 Njemačka željeznica (Deutsche Bahn) ponudila je besplatni prijevoz svim Ukrajincima koji s poljsko-ukrajinske granice žele stići do Njemačke, a sličnu ponudu objavile su u nedjelju i Austrijske željeznice. "Od nedjelje svi ukrajinski državljani mogu besplatno koristiti vlakove iz Poljske u smjeru Njemačke", priopćio je Deutsche Bahn (DB).

Kako je nadalje priopćeno, DB stoji u prisnom kontaktu s vlastima i željezničkim kompanijama u Poljskoj. Prema informacijama DB-a iz Przemysla na poljsko-njemačkoj granici i iz Varšave dnevno prometuje šest EC vlakova.

Slična ponuda državljanima Ukrajine, kako je priopćilo ministarstvo prometa u Beču, stigla je i od Austrijske državne željeznice (ÖBB). "Još smo jučer s ÖBB-om dogovorili da Ukrajinci koji se nalaze u bijegu od ratnih razaranja mogu besplatno koristiti vlakove Austrijske željeznice. Vrlo je važno da u ovom trenutku reagiramo brzo i nekomplicirano i to i činimo", rekla je ministrica prometa i zaštite prometa Leonore Gewessler.


15:42 Predsjednik Vlade Andrej Plenković u nedjelju održava radne sastanke s članovima Vlade i nadležnim službama o tijeku prihvata ukrajinskih izbjeglica, provedbi restriktivnih mjera Europske unije protiv Rusije, objavio je na Twitteru.

Razgovara se i o dodatnim mjerama pomoći Ukrajini koje Vlada planira, kao i situaciji s opskrbom energenata.

Članovi Vlade i nadležne službe i u subotu su održali sastanke u Banskim dvorima.

U 16 sati premijer Plenković će održati konferenciju za medije, a sutra u 12 sati Vlada će održati sjednicu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Sjedište hrvatske Vlade - Banski dvori u subotu su navečer bili osvijetljeni bojama ukrajinske zastave, a u objavi na Twitteru, uz fotografiju osvijetljenih Banskih dvora, premijer je poslao poruku solidarnost i podrške ukrajinskom narodu.

"Ukrajina je neovisna i suverena država. Hrvatska je uz vas!", istaknuo je.


15:40 - Ukrajinski veleposlanik u Turskoj Vasilij Bodnar izjavio je u razgovoru za televizijsku postaju Haber Global da bi se pregovori ukrajinske i ruske strane na bjelorusko-ukrajinskoj granici trebali održati "za nekoliko sati".

On smatra da bi taj sastanak mogao rezultirati prekidom vatre.

- Da, možda. Sve ovisi o stavu Rusije, dodao je Bodnar.


15:34 - I Hrvatska se pridružila brojnim članicama EU koje su zatvorile svoje zračne prostore za prelete i slijetanje ruskih zrakoplova, neslužbeno doznaje Jutarnji list.

Odluku da ruskim aviokompanijama zabrane korištenje njihova zračnog prostora prije Hrvatske donijele su: Njemačka, Francuska, Belgija, Italija, Čeka, Poljska, Slovenija, sve države Baltika...

Zračni prostor za Rusiju je zatvorila i druga najveća država na svijetu - Kanada.


15:31 - To što je Putin stavio u pripravnost nuklearne snage ne znači da će ih i iskoristiti, smatra sigurnosni stručnjak BBC-a. Više možete pročitati OVDJE.


15:29 - Putin je napad na Ukrajinu pretvorio u svoj osobni projekt i to sada postaje najveća opasnost po njegovu vlast, piše u svojoj analizi The New York Times. Više možete pročitati OVDJE.


15:04 Šef ruske delegacije na UN-ovoj klimatskoj konferenciji ispričao se, kako navodi više izvora, zbog invazije na Ukrajinu tvrdeći da za to nema nikakvog opravdanja.

Neočekivani istup Olega Anisimova na zatvorenom sastanku uslijedio je nakon potresnog govora njegove ukrajinske kolegice Svitlane Krakovske koja je u vrlo emotivnom obraćanju govorila o situaciji u kojoj se našla njezina zemlja.

- Htio bih vam se ispričati u ime svih Rusa koji nisu u mogućnosti zaustaviti ovaj konflikt, poručio je Anisimov na kraju virtualnog sastanka na kojem su sudjelovali predstavnici 195 država, a o čemu je novinarima posvjedočilo troje sudionika koji su slušali njegov govor..

Delegati na sastanku su ostali zatečeni Anisimovljevim istupom.

- Oni koji vide što se zbiva ne uspijevaju pronaći bilo kakvo opravdanje za napad na Ukrajinu, rekao je, kako prenosi AFP koji se poziva na simultani prijevod njegove izjave budući da, kako tvrde, nisu uspjeli preslušati original na ruskom.


15:00 Reagirajući na Putinovu naredbu o stavljanju nuklearnih snaga u stanje pripravnosti, američka veleposlanica pri UN-u Linda Thomas-Greenfield, koju je ta vijest zatekla usred televizijskog intervjua na CBS-u, izjavila je da je to "potpuno neprihvatljivo" ponašanje te nastavak eskalacije.


14:57 - Iz ruskog Ministarstva obrane iznijeli su teške i neprovjerene optužbe na račun ukrajinske vojske.

- Očajnički želeći obuzdati ofenzivu ruskih trupa, počeli su s masovnom uporabom municije punjene fosforom u predgrađu Kijeva u blizini aerodroma Gostomelj, priopćio je glasnogovornik Ministarstva Igor Konašenkov.

On tvrdi da ukrajinske snage koriste granate kalibra 122mm za haubice D-30 i rakete sovjetske proizvodnje za sustave BM-21 "Grad", unatoč činjenici da je, kako dodaje, ta municija zabranjena trećim protokolom Konvencije UN-a o nehumanom oružju iz 1980. godine.

Međutim, za ove optužbe ne postoje nikakvi dokazi ni neovisne potvrde.

(U tekstu su objavljeni citati glasnogovornika ruskog Ministarstva obrane Igora Konašenkova, koji je iznio optužbe na račun ukrajinske vojske: 'Očajnički želeći obuzdati ofenzivu ruskih trupa, počeli su s masovnom uporabom municije punjene fosforom u predgrađu Kijeva u blizini aerodroma Gostomelj'.

Ranije tvrdnje o korištenju municije s bijelim fosforom u Donbasu, koje su se pojavile u ruskim medijima, analizirao je ukrajinski fact-checking portal StopFake u članku od 21.2.2022. godine. Vojni ekspert Oleksi Zinčenko je za ovaj portal analizirao snimke predstavljene kao bombe punjene bijelim fosforom, koje su navodno korištene u Donbasu, te utvrdio da oni zapravo prikazuju drugu vrstu municije.

Dakle, zaključuje Raskrinkavanje.ba, tvrdnje da je ukrajinska vojska koristila municiju s bijelim fosforom pojavljivale su se u više navrata, ali bez ikakvih dokaza: 'U slučaju tvrdnji o korištenju ove municije u predgrađu Kijeva, navodi su potekli od ruskog Ministarstva obrane, ali nisu potkrijepljeni nikakvim dokazima i nisu ih potvrdili nezavisni izvori'.

Nakon intervencije fact-checking partnera Facebooka Raskrinkavanje.ba zbog 'manipulacija činjenicama', u članak je dodana napomena da za optužbe ruskog Ministarstva obrane odn. glasnogovornika Igora Konašenkova ne postoje nikakvi dokazi ni neovisne potvrde.)


14:45 - Ukrajinska delegacija odlučila se na ukrajinsko-bjeloruskoj granici sastati s ruskom delegacijom i održati pregovore bez ranije postavljanih uvjeta, objavio je BBC-jev novinar Paul Adams, pozivajući se na ukrajinskog predsjednika Zelenskog, koji je razgovarao s Aleksandrom Lukašenkom.

Lukašenko je dao garancije da će svi avioni, helikopteri i projektili na bjeloruskom teritoriju ostali stacionirani dok traju put delegacije i razgovori na granici.


14:20 - Putin je svoje nuklearne snage stavio u pripravnost. To je učinio zbog, tvrdi, "agresivnih izjava iz NATO zemalja".

- Najvši dužnosnici vodećih zemalja NATO-a dozvoljavaju agresivne izjave prema našoj zemlji, stoga naređujem ministru obrane i načelniku Glavnog stožera da uvedu snage za odvraćanje ruske vojske u specijalni režim borbenog dežurstva, rekao je Putin nakon sastanka s ministrom obrane Sergejem Šojguom i načelnikom Glavnog stožera Valerijem Gerasimovim.


14:12 - Putinu je propao plan da dovuče Zelenskog kod Lukašenka na pregovore - no, ako do njih ipak dođe posrednica bi mogla biti bivša njemačka kancelarka Angela Merkel. Više pročitajte OVDJE.


14:08 - Papa Franjo poručio je u nedjelju onima "koji vjeruju u dijaboličnu i perverznu logiku oružja" da Bog nije na njihovoj strani i zatražio otvaranje humanitarnih koridora za izbjeglice iz Ukrajine.

Papa je u obraćanju hodočasnicima na Trgu svetog Petra, među kojima je bilo mnogih s ukrajinskim zastavama, rekao da mu je srce slomljeno.

- Oni koji ratuju zaboravljaju čovječanstvo. Ne razmišljaju o svakodnevnim životima ljudi nego vjeruju u dijaboličnu i perverznu logiku oružja što je najdalje moguće od Boga.

Rekao je da je ganut prizorima starijih i majki s djecom koji bježe od rata.

- To su braća i sestre kojima moramo hitno otvoriti humanitarne koridore. Moraju biti dobrodošli. Neka oružje utihne. Bog je s mirotvorcima, a ne s nasilnicima. Ljudi su ovdje najveće žrtve, oni plaćaju rat svojom kožom, rekao je Papa u vidno emotivnom govoru.


14:07 - Donosimo i potresne ispovjesti žena iz Ukrajine, možete ih pročitati OVDJE.


14:03 - I Francuska se pridružila sve dužoj listi europskih država koje su zatvorile, ili su najavile da će zatvoriti, svoj zračni prostor za ruske avione.

Zahtjev Ukrajine da postane kandidat za ulazak EU podržali bi i Poljska, Slovenija i Litva.


14:02 - Irska "apsolutno" podržava zahtjev Ukrajine da ih se razmotri kao zemlju kandidatkinju za primanje u Europsku uniju, rekao je irski ministar za europske poslove Thomas Byrne.

Ova izjava dolazi nekoliko sati nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio da je sada "ključni trenutak" za odluku hoće li se Ukrajina ikad pridružiti Uniji.

Zahtjev Ukrajine da postane kandidat za ulazak EU podržali bi i Poljska, Slovenija i Litva.


13:57 - Najmlađi ukrajinski zastupnik Svjatoslav Juraš izašao je s kalašnjikovom i u odijelu na ulice:

- Ludi diktator pokušava uništiti moju naciju, poručio je. Više pročitajte OVDJE.


13:54 - Književnik Ratko Cvetnić napisao je za Jutarnji zašto misli da su usporedbe Putina s Hitlerom ishitrene. Tekst možete pročitati OVDJE.


13:42 - Izraelski premijer Naftali Bennett rekao je u nedjelju da je njegova vlada i dalje "umjerena i odgovorna" u pogledu sukoba koji testira njihove veze s Kijevom i Moskvom.

Govoreći za televiziju nakon tjednog sastanka vlade, Bennett nije spomenuo ukrajinske molbe da Izrael posreduje u krizi s Rusijom.

Izrael je oprezan u pogledu sukoba s Rusijom, posebno zbog susjedne Sirije, gdje Moskva ima vojnu moć.

- Molimo se za dobrobit ukrajinskih građana i nadamo se da će se spriječiti daljnje krvoproliće. Vodimo se umjerenošću i odgovornošću, rekao je.

S druge strane, i Kremlj je potvrdio da je Putin razgovarao s Bennettom o, kako to Rusi nazivaju, "specijalnoj operaciji da se zaštiti Donbas". Putin je pritom optužio ukrajinske vlasti da su propustile priliku za pregovore:

- Ruska delegacije je u bjeloruskom gradu Gomelu i spremni su na pregovore s Kijevom, koji nije iskoristio priliku, čime pokazuju nedosljednost, tvrdi se iz Kremlja.

Ministrica unutarnjih poslova Ayelet Shaked, Bennettova osoba od povjerenja, u subotu je rekla za izraelski Channel 12 TV da se molba ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog za izraelskim posredovanjem "razmatra".

Izrael je bio u kontaktu sa svim stranama u sukobu, rekao je pak visoki dužnosnik ministarstva vanjskih poslova Gary Koren za radio postaju Kan.

Upitan je li relativno tiha osuda Rusije imala za cilj da ostane otvorena opcija Izraela kao posrednika, odgovorio je potvrdno, rekavši: "Točno kako ste to opisali".

Izrael je dom za stotine tisuća imigranata iz Rusije i Ukrajine. Također vodi računa o dobrobiti velikih židovskih zajednica u dvjema zemljama.


13:37 - Protiv rata u Ukrajini oglasio se i prvi ruski oligarh - Financial Times piše da je Mikhail Fridman, jedan od najbogatijih građana Rusije te vlasnik Alfa grupe u pismu kazao kako je rat u Ukrajini tragedija te pozvao na prekid krvoprolića.

Fridman je svoje antiratne stavove objavio u pismu kojeg je poslao kolegama i zaposlenicima njegove tvrtke LetterOne i čiji sadržaj je vidio i FT, a u njemu između ostaloga navodi kako rat nije rješenje.

- Rođen sam u zapadnoj Ukrajini i tamo sam živio 17 godina. Moji roditelji su građani Ukrajine i žive u Lavovu, mojem najdražem gradu. Također sam dobar dio života proveo u Rusiji u kojoj sam gradio i razvijao posao. Duboko sam povezan i s Ukrajincima i s Rusima te trenutni konflikt vidim kao tragediju za obje strane, napisao je Fridman.

FT Fridmana koji je ukrajinskog podrijetla, ali većinu vremena provodi u Rusiji naziva prvim ruskim oligarhom koji je izrazio nezadovoljstvo ratom, a živi na relaciji Moskva - London. Forbes procjenjuje kako je njegovo bogatstvo vrijedno 15,5 milijardi dolara, a Sunday Times lani ga je proglasio 11. najbogatijim čovjekom na svijetu.


13:22 - Nakon više od tri dana žestokih borbi, došla je i prva službena ruska potvrda jedne njihove vojne žrtve Ukrajini od strane nekog visokog ruskog dužnosnika.

Vođa ruske pokrajine Dagestan Sergej Melikov, inače general-pukovnik, na Instagramu je objavio vijest o pogibiji vojnog časnika Nurmagomedova Gadzhimagomedova, prenosi neovisni ruski portal Meduza.io.

Rusko ministarstvo obrane, međutim, odmah je opovrgnulo taj navod. Istraživački novinari iz projekta Agentstvo su prethodno razgovarali s Gadzhimagomedovljevim rođacima i dobili potvrdu njegove pogibije u borbi u Ukrajini, citirajući navode s društvenih mreža da je ubio sebe i više ukrajinskih vojnika ručnom bombom.


13:18 - U Vladi su u tijeku radni sastanci oko daljnjih aktivnosti Vlade vezano uz pomoć Ukrajini, a premijer Andrej Plenković održat u 16 sati konferenciju za medije u Banskim dvorima, doznaje se u Vladi RH.

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković održao je u subotu sastanak s članovima Vlade RH, Civilne zaštite i Crvenog križa radi podizanja stupnja pripravnosti u vezi s prihvatom izbjeglica iz Ukrajine zbog ruske agresije.

Sjedište hrvatske Vlade - Banski dvori u subotu su navečer bili osvijetljeni bojama ukrajinske zastave, a u objavi na Twitteru, uz fotografiju osvijetljenih Banskih dvora, premijer je poslao poruku solidarnost i podrške ukrajinskom narodu.

- Ukrajina je neovisna i suverena država. Hrvatska je uz vas!, istaknuo je.


13:16 - Pivovara Pravda Brewery u Lavovu, ukrajinskom gradu od više od 700 tisuća stanovnika, dio svoje proizvodnje prebacila je na izradu Molotovljevih koktela. Više pročitajte OVDJE.


13:08 - Bivši ukrajinski ministar obrane Andrij Zahorodnjuk poručio je da će Bjelorusija uskoro objaviti rat Ukrajini:

- Ovo je strašan razvoj događaja u zemlji koja se donedavno smatrala velikim prijateljem Ukrajine, kaže Zahorodnjuk.

Istovremeno, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upravo je objavio da je razgovarao s bjeloruskim predsjednikom Lukašenkom.


13:00 - Ukrajinska vlada tvrdi da je dosad u ratu ubijeno 210, a ranjeno 1100 civila. Nije otkriveno koliko je ukrajinskih vojnika i drugih naoružanih boraca ubijeno, ranjeno ili zarobljeno, piše Sky News.


12:55 - Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell izjavio je u nedjelju da će predložiti europsku financijsku pomoć Ukrajini za kupovinu oružja i goriva.

- Predložit ću ministrima vanjskih poslova EU-a korištenje Europskog mirovnog mehanizma za dvije mjere hitne pomoći. Cilj tih mjera je financiranje opskrbe ubojitim materijalom herojske ukrajinske vojske, koja se žestokim otporom bori protiv ruskih osvajača te osigurati hitne potrebe u ostalim materijalima, poput goriva i medicinskih potrepština, izjavio je Borrell, koji je za nedjelju navečer sazvao izvanredni virtualni sastanak šefova diplomacija država članica EU-a.


12:53 - Sigurnosni stručnjak Marinko Ogorec komentirao je za HRT situaciju u Ukrajini i kazao kako je vrlo složena.

- Vidi se da ruskoj strani i ne ide kako su si zamislili. Tempo napada, kada se uđe u tako velike gradove kao što je Kijev i Harkiv, onda opada. Više pročitajte OVDJE.


12:49 - Japan se pridružio nizu zapadnih zemalja koje su isključile Rusiju iz sustava plaćanja Swift, rekao je premijer Fumio Kishida. On je dodao i da će Japan uvesti sankcije Vladimiru Putinu te poslati pomoć Ukrajini u vrijednosti od 100 milijuna dolara.


12:45 - Na društvenim mrežama javlja se sve više video snimki sukoba s ruskim trupama koje su ušle u Harkiv.

BBC je potvrdio autentičnost videa na kojem se vidi kako se ukrajinske postrojbe skrivaju od ruske paljbe.

Valja podsjetiti da je ruskim vojnicima od 2019. zabranjeno snimati smartphoneima prizore borbi, ali zato ukrajinski borci to rade naveliko.


12:40 - Državna intervencijska postrojba civilne zaštite Osijek aktivirana je putem Područnog ureda civilne zaštite Osijek kako bi pripremila sportsku dvoranu Jug 2 u Osijeku za prihvat izbjeglica iz Ukrajine, javlja Ravnateljstvo civilne zaštite.

image

Osječka dvorana Jug 2 spremna je za prihvat izbjeglica

Vlado Kos/Cropix
image

Osječka dvorana Jug 2 spremna je za prihvat izbjeglica

Vlado Kos/Cropix

Pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Osijek su uz pomoć volontera Gradskog društva Crvenog križa i Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije postavili 100 ležajeva, dopremili posteljinu, pripremili vodu i suhe obroke, namjestili blagovaonicu te dopremili zaštitna sredstva. Trenutno je pripremljen kapacitet za prihvat 100 osoba, a spremno je još 200 ležajeva koji se mogu postaviti u vrlo kratkom roku ako bude potrebe.

image

Osječka dvorana Jug 2 spremna je za prihvat izbjeglica

Vlado Kos/Cropix
image

Osječka dvorana Jug 2 spremna je za prihvat izbjeglica

Vlado Kos/Cropix

Uz ovaj objekt u Osijeku, za prihvat i smještaj izbjeglica na raspolaganju je i motel Plitvice u Zagrebu, dok je u pripremi i treći prihvatni centar na području Varaždina.

Hrvatski Crveni križ će u sve objekte uputiti svoje timove za psihosocijalnu podršku i ostale potrebe.

image

Osječka dvorana Jug 2 spremna je za prihvat izbjeglica

Vlado Kos/Cropix

12:30 - Danska, Island i Italija poručile su da će blokirati zračni prostor za ruske avione, uz to da je Kopenhagen pozvao sve EU članice da postupe da zatvore svoj zračni prostor Rusima.


12:28 - Ukrajina je podnijela tužbu protiv Rusije Međunarodnom sudu UN-a u Haagu koji rješava sporove između država u vezi s međunarodnim pravom, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Više pročitajte OVDJE.


12:21 - Lokalni čelnik u regiji Harkiv, Oleg Sinegubov, na svom Telegram kanalu objavio je da ukrajinske snage imaju punu kontrolu nad Harkivom

- Potpuno kontroliramo Harkiv! Oružane snage, policija i obrambene snage djeluju i grad je u potpunosti očišćen od neprijatelja, poručio je.


12:20 - UNHCR je objavio da je broj izbjeglih ljudi iz Ukrajine 368.000 tisuća osoba, ali upozoravaju da bi broj izbjeglih mogao doseći i 4 milijuna.


12:08 - Njemački kancelar Olaf Scholz je na izvanrednoj sjednici Bundestaga u nedjelju obrazložio odluku Njemačke da Ukrajini ipak isporuči oružje, rekavši da Rusiju treba "skrenuti s ratnog kursa". Više pročitajte OVDJE.


12:06 - Ruski vojni napad na Ukrajinu "mogao bi biti početak kraja" predsjednika Vladimira Putina, rekla je britanska ministrica vanjskih poslova Lizz Truss, prenosi u nedjelju BBC.

Govoreći za program Trevora Phillipsa na Sky Newsu, Truss je rekla da "vidimo snažan i hrabar ukrajinski otpor" te da će ih Ujedinjeno Kraljevstvo "i dalje opskrbljivati oružjem i davati im gospodarsku podršku".

Rekla je kako vjeruje da Putin "čini stratešku pogrešku" s obzirom na štetu koju će zapadne sankcije nanijeti ruskom gospodarstvu.

Sugerirala je da bi rat mogao potrajati "više godina" te dodala:

To se, bojim se, neće brzo završiti. Bojim se da bi ovaj sukob mogao biti vrlo, vrlo krvav, rekla je.

Rat u Ukrajini gospodarski će se odraziti na Ujedinjeno Kraljevstvo, rekla je. Ali, nastavila je, Britanci će shvatiti cijenu koju bismo platili ako se sada ne suprotstavimo Putinu.


12:04 - Ruske snage ušle su u nedjelju u Harkiv, drugi najveći ukrajinski grad, i ondje se vode ulične borbe. Rusi su napadali ukrajinska naftna i plinska postrojenja tijekom noći, u kojoj se Kijev ponovo uspješno obranio.

- Laka vozila ruskog neprijatelja upala su u Harkiv, uključujući gradsko središte. Ukrajinske oružane snage uništavaju neprijatelja. Pozivamo civile da ne izlaze, rekao je ukrajinski dužnosnik.

Videosnimke koje je objavio Anton Heraščenko, savjetnik ministra unutarnjih poslova i Ukrajinska državna služba za posebnu zaštitu komunikacija i informacija pokazuju nekoliko lakih vojnih vozila koja se kreću ulicom i, odvojeno, tenk u plamenu.

Ukrajinske snage, uspješno blokiraju ruski napredak u glavnom gradu Kijevu, rekao je predsjednik Volodimir Zelenskij.

Jutro je ondje bilo relativno mirno, ali noć je bila brutalna, kazao je Zelenskij.

Zbog šteta na civilnoj infrastrukturi stotine tisuća ljudi ostale su bez struje i vode. Stotine kuća je oštećeno ili uništeno. Mostovi i ceste pogođeni su u granatiranju pa su neke zajednice odsječene, navodi se.

Rusi tvrde da su njezine snage zarobile 471 ukrajinskog vojnika u borbama u Ukrajini koje su počele u četvrtak ujutro kada je Moskva krenula u invaziju susjedne zemlje. Od tada, uništeno je 975 vojnih meta, rekao je glasnogovornik ministarstva obrane Igor Konašenkov.

Ruske snage napale su naftna i plinska postrojenja u Ukrajini, što je dovelo do jakih eksplozija. Ruske rakete pogodile su ukrajinski grad Vasilkiv, južno od Kijeva, pri čemu se zapalio naftni terminal, rekla je gradonačelnica. "Neprijatelj želi uništiti sve oko sebe", rekla je Natalija Balasinovič u videu stavljenom na internet.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odbacio je u međuvremenu rusku ponudu pregovora u Bjelorusiji, rekavši da je Minsk uključen u rusku invaziju na njegovu zemlju, ali je ostavio otvorenom mogućnost za pregovore na nekoj drugoj lokaciji.


12:01 - Reporter BBC-a Paul Adams, koji se nalazi u Kijevu, navodi da se Rusi i Ukrajinci sada susreću s prvim pravim uličnim borbama.

- Ovo će biti test i za jedne i za druge, ubrano ratovanje je nepredvidljivo, piše Adams. Ističe da su ruske snage dosad zaobilazile velike gradove te se čini da su sada promijenili taktiku te da ne žele samo zamijeniti ukrajinsku vladu, već i držati velike populacijske centre.


12:00 - Čini se da i Turska zaoštrava politiku prema Rusiji, budući da je Ibrahim Kalin, glasnogovornik predsjednika Erdogana, prvi put invaziju u Ukrajini otvoreno nazvao - ratom.

Turska je također pozvala Rusiju na prekid napada i na početak pregovora.


11:56 - Poslovni svijet počeo se okretati od Rusije i prije uvođenja sankcija zbog invazije na Ukrajinu, a od njezina početka robni tijekovi i lanci neumoljivo pucaju što je težak udarac za rusku ekonomiju, donosi u nedjelju ruski nezavisni dnevnik Novaja Gazeta. Više pročitajte OVDJE.


11:36 - BBC piše da je u posjedu snimki razgovora dvojice Čečena, za koje se s visokim stupnjem sigurnosti sumnja da su zapravo čečenski vođa Ramzan Kadirov te vođa čečenske nacionalne garde Daniil Martinov, a iz kojih proizlazi da su se Čečeni spremali u pohod na Ukrajinu barem već početkom veljače. Više pročitajte OVDJE.


11:30 - Novinarka u Ukrajini, Sofia Koczmar, podijelila je doista snažnu fotografiju i kratak status koji dočarava ratni kaos koji je zatekao tu zemlju:

- Hvala vam, gospodine Putin, na životnoj promjeni u kojoj sam od profesionalne novinarke postala izbjeglica u najvećoj zemlji Europe, napisala je novinarka uz fotografiju s djetetom.


11:27 - Je li Putin najbogatiji čovjek na planetu? Naš Gojko Drljača podsjeća na na zanimljivu studiju iz 2017. godine, više o tome možete pročitati OVDJE.


11:20 - Hrvatska ambasada u Kijevu i dalje će raditi, ali u ograničenom kapacitetu.

Hrvatska veleposlanica u Ukrajini Anica Djamić ostaje u Kijevu i na raspolaganju je hrvatskim građanima koji traže pomoć, poručilo je na Twitteru Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske te se istodobno zahvalilo diplomatskom osoblju na predanom radu.


11:10 - Njemački kancelar Olaf Scholz obraća se na posebnoj sjednici parlamenta kako bi objasnio odluku o promjeni dugogodišnje politike vezane uz izvoz oružja, odnosno odluke o direktnim isporukama oružja Ukrajini.

Njemačka je vlada u subotu odlučila napravila zaokret u politici izvoza oružja i odlučila ukrajinske oružane snage ojačati za 1000 komada protutenkovskog oružja i 500 projektila zemlja-zrak Stinger.

Oružje će se iz zaliha Bundeswehra poslati Ukrajini što je prije moguće.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odmah je pozdravio odluku kancelara Scholza.

- Ruska invazija na Ukrajinu označava prekretnicu...koja prijeti cijelom postratovskom poretku. Naša je dužnost da damo sve od sebe kako bismo podržali Ukrajinu u njenoj obrani od Putinove vojske, napisao je sinoć Scholz na Twitteru.

Njemačka već dugo ne izvozi oružje u ratna područja, što je politika koja proizlazi iz njezine krvave povijesti u 20. stoljeću i njome izazvanog pacifizma.

Države koje drugim zemljama žele poslati oružje koje su uvezli iz Njemačke moraju najprije dobiti dozvolu Berlina.

Ukrajinski veleposlanik u Njemačkoj Andrij Meljnik je u subotu apelirao na Berlin da se pridruži Nizozemskoj i opskrbi Ukrajinu sustavom za protuzračnu obranu Stinger, a nakon odluke Scholza je kazao da mu je "drago što je Njemačka konačno napravila zaokret".

- Dugo govorim njemačkim prijateljima i vladi da neće moći dugo trpjeti strašne slike rata u Ukrajini a da ne reagiraju i promjene smjer politike, rekao je Meljnik.


11:02 - Zamjenica ministra obrane Ukrajine Hanna Malyar tvrdi da su ruske snage u dosadašnjem tijeku invazije izgubile oko 4300 vojnika, ali je dodala da će se taj broj "dodatno razjasniti".

Također je poručila da su Rusi ostali bez 146 tenkova, 27 aviona i 26 helikoptera.

Za njene tvrdnje nema neovisnih potvrda.


10:52 - Reuters doznaje da cijela EU razmatra zatvaranje zračnog prostora za ruske letove. Ministri vanjskih poslova EU o tome će prijedlogu raspraviti danas.


10:47 - Rumunjska šalje u Ukrajinu pomoć vrijednu 3 milijuna eura, a koja se sastoji od goriva, streljiva, pancirki, kaciga, razne vojne opreme te vode i hrane.


10:43 - Zamjenik ministra obrane Ukrajine na svojem kanalu navodno objavljuje videa ruskih zarobljenika i slike osobnih iskaznica ubijenih Rusa, kako bi ih njihove obitelji mogle identficirati.

Link na kanal je OVDJE.


10:38 - Međunarodna judo federacija suspendirala je Vladimira Putina kao počasnog predsjednika svoje organizacije zbog njegove invazije na Ukrajinu.

image

Vladimir Putin u kimonu

Mikhail Klimentyev/AFP

10:30 - Društvenim mrežama širi se video ukrajinskih građana, civila, koji su zaustavili ruski tenk tako da su u većoj grupi krenuli hodati prema njemu, piše BBC.

Za video navode da je snimljen u regiji Černihiv. Više pročitajte OVDJE.


10:25 - Ukrajina je uništila "pola" ruskih transportnih vozila koja su ušla u Harkiv, rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika.

Dodao je i da Ukrajina kontrolira situaciju na zapadu Kijeva, a dana jugu zemlje nema značajnije ruskog napredovanja.


10:02 - Napravili smo i novu kartu Ukrajine koja pokazuje stupanj napredovanja ruske vojske, to jest područja pod njihovom kontrolom. Pogledajte ispod.

image

Karta Ukrajine koja pokazuje područja koja su trenutno zaposjeli Rusi

Vesna Veselić

10:00 - Još malo informacija od ukrajinskog predsjednika Zelenskog, koji tvrdi da Rusi napadaju i rezidencijalna područja.

- Nema ni jedne stvari u državi koja okupatorima nije prihvatljiva meta. Bore se baš svugdje i protiv svakog. Ratuju protiv svih živih bića, gađaju vrtiće, rezidencijalne zgrade, čak i ambulanta kola. Rakete ispaljuju i na područja gdje nikada nije bilo vojne infrastrukture, rekao je Zelenski i dodao da Kijev, Černihiv, Sumi, Harkiv i mnogi drugi gradovi žive u uvjetima koje su zadnji put iskusili tijekom Drugog svjetskog rata.


9:48 - U Ukrajini nema nijednog bjeloruskog vojnika, nijednog metka!, izjavio je predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko nakon glasanja na referendumu o promjeni ustava koji se danas održava u toj zemlji. Više pročitajte OVDJE.


9:42 - Finska će zatvoriti svoj zračni prostor za ruske avione, čime će se pridružiti nizu europskih zemalja koje su to već napravile - Bugarskoj, Češkoj, Estoniji, Latviji, Litvi, Poljskoj i Rumunjskoj.

Letove ruskih aviona blokirat će i Irska, kažu iz Dublina, a zračni prostor Rusima će zatvoriti i Njemačka.

Finska inače dijeli gotovo 1300 km dugu granicu s Rusijom, a tijekom ove krize aktivno šalje pomoć Ukrajini. Nakon već poslanih strojnica, sada šalju i neprobojne prsluke i kacige i mobilnu bolnicu.


9:30 - Britansko ministarstvo obrane objavilo je svoj dnevni osvrt na situaciju u Ukrajini. U njemu navode sljedeće:

- Ukrajinske snage u Kijevu bore se s ostacima ruskih paravojnih postrojbi, borbe su nižeg intenziteta nego li prošće noći.

- Nakon što su ruske snage u Černihivu naišle na snažan otpor, zaobilaze taj grad kako bi opkolili i izolirali Kijev.

- Nakon žestoke artiljerijske paljbe, u Harkivu je došlo i do oštrih borbi ruskih i ukrajinskih trupi.

- Rusi i dalje napreduju u Ukrajini kroz nekoliko pravaca, ali nailaze na čvrst otpor Ukrajinaca.


9:23 - Konvoj čečenskih boraca navodno je uništen nedaleko od Kijeva,Ukrajinci tvrde da je stradao i ruski general Magomed Tušajev. Više pročitajte OVDJE.


9:20 - Najmanje 64 civila je ubijeno nakon što su ruski vojnici ovog tjedna ušli u Ukrajinu, objavila je humanitarna agencija Ujedinjenih naroda. Više od 160.000 ljudi interno je raseljeno, a više od 200.000 pobjeglo je u susjedne zemlje. Dodaje se da će stvarne brojke vjerojatno biti 'znatno veće'.

Oštećenje civilne infrastrukture ostavilo je stotine tisuća ljudi bez struje i vode. Na stotine kuća je oštećeno ili uništeno, dok su mostovi i ceste pogođeni granatiranjem doveli do toga da su neke zajednice ostale odsječene, navodi se.


9:12 - Britanski ITV News objavio je primjerak dokumenta koji je, kako navode, u subotu izdalo rusko Ministarstvo zdravstva, a koji sugerira da Moskva očekuje 'ozbiljnu medicinsku situaciju' zbog koje će biti potreban angažman liječnika iz svih dijelova države. Više pročitajte OVDJE.


9:09 - Ukrajinski general bojnik Boris Kremenetski rekao je novinarima u subotu u Washingtonu da je Ukrajina zarobila oko 200 ruskih vojnika koji su bili 'loše opremljeni'.

'Zarobili smo oko 200 ruskih vojnika, neki od njih imaju 19 godina, uopće nisu trenirani ni opremljeni. Prema njima postupamo u skladu sa Ženevskom konvencijom, prema međunarodnom humanitarnom pravu', kazao je Kremenetski koji je trenutno dužnosnik obrane u Veleposlanstvu Ukrajine u SAD-u, prenosi CCN koji nije uspio neovisno provjeriti generalove tvrdnje.

Kremenetski je rekao da je vojnicima bilo dopušteno 'nazvati roditelje' i da su dobili hranu i vodu.


9:07 - Vraćamo se opet na ukrajinskog predsjednika Zelenskog - osim što je odbio pregovore s Rusima u Bjelorusiji, jasno je istaknuo niz država i gradova u kojima bi Ukrajinci bili spremni pregovarati.

- Naravno da želimo mir, želimo se sastati, želimo končati ovaj rat. Rusima smo ponudili Varšavu, Bratislavu, Budimpeštu, Istanbul i Baku kao lokacije za pregovore. I bilo koji drugi grad zapravo bi nam pristajao, samo da je riječ o državi s čijeg teritorija prema nama nisu ispaljeni projektili. Samo tako pregovori mogu biti iskreni i okončati rat, rekao je Zelenski.


8:52 - Rusi su pogodili stambenu zgradu od devet katova u Buči, kijevskoj oblasti udaljenoj 30-ak kilometara od Kijeva gdje se trenutno odvijaju žestoke borbe. Broj žrtava je nepoznat.

Ukrajinske snage su pak istovremeno raznijele most koji vodi od Buče do Irpena preko rijeke.


8:47 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski oglasio se jutros i poručio da je protekla noć bila "brutalna".

Zelenski je rekao da ruske snage napadaju "civilna područja", to jest da zapravo napadaju - "sve i svakog, uključujući kola hitne pomoći".

Također je rekao i da bi pregovori u Minsku možda i bili mogući da Rusija nije napala Ukrajinu s teritorija Bjelorusije.

- Ukrajina je otvorena pregovorima na nekim drugim lokacijama i u državama u koje prema nama nisu pokazale agresiju, rekao je Zelenski.

Da Bjelorusija nije lokacija za pregovore na koju će pristati Ukrajina, potvrdio je i savjetnik predsjednika Mihail Podoljak.

- Rusi su stigli u Gomel (grad u Bjelorusiji op.a.), iako su znali dfa to nema nikakvog smisla, kazao je Podoljak.


8:36 - Delegacija Rusije stigla je u Bjelorusiju na pregovore s Ukrajincima, priopćio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

- U skladu s postignutim dogovorom, ruska delegacija koju čine predstavnici Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva obrane i drugih resora, uključujući predsjedničku administraciju, stigla je u Bjelorusiju na pregovore s Ukrajincima. Bit ćemo spremni početi ove pregovore u Gomelju, rekao je Peskov novinarima i dodao: - Sada čekamo Ukrajince.

Nije jasno koji bi to Ukrajinci trebali doći u Bjelorusiju i hoće li se uopće ondje pojaviti.


8:33 - Ukrajina je danas u četvrtom danu ruske invazije, poručio ukrajinski ministar obrane i dodao da su "72 sata otpora koji je zemlja do sada pružila dokazala svijetu da je moguće odvratiti rusku agresiju".

- Svijet nije vjerovao, ali mi smo pokazali da se ne bojim. Borimo se i dalje!, napisao je Oleksi Reznikov.


8:27 - Ruski predsjednik Vladimir Putin jutros se oglasio u kratkom televizijskom obraćanju, prvom nakon petka.

Još jednom je ponovio da je u Ukrajini u tijeku, kako on to zove, "specijalna operacija da se pomogne ljudima u Donbasu", a potom je pohvalio "herojstvo" ruskih specijalnih postrojbi koje se bore u Ukrajini, prenosi AFP.


8:25 - Ukrajinska vojska rekla je da je oborila krstareći projektil koji je na Kijev s područja Bjelorusije ispalio bombarder Tu-22


8:20 - Bivši ukrajinski veleposlanik u Austriji na Twitteru je podijelio video za koji tvrdi da prikazuje uništeni konvoj ruskih vojnih vozila u Harkivu. Autentičnost videa za sad nije moguće potvrditi.


7:52 Iz Harkiva stižu vijesti o uličnim borbama između Ukrajinaca i ruskih trupa.

Na društvenim su se mrežama pojavile snimke koja, kako se čini, pokazuju ruske vojnike u gradu i siloviti otpor s kojim se suočavaju.

Na snimkama objavljenim na društvenim mrežama vide se kamioni Putinove vojske kako prolaze kroz grad od 1,41 milijun stanovnika. Također su viđene trupe kako marširaju kroz Harkiv pješice, a dramatična snimka prikazuje Ruse kako polako napreduju kroz grad, a onda trče i pucaju iz oružja dok su Ukrajinci uzvraćaju vatru.

Jedna snimka prikazuje u plamenu vojno vozilo za koje se tvrdi da je rusko i da su ga zapalili Ukrajinci koji žele obraniti svoj grad.


7:47 - Elon Musk je u objavi na Twitteru u subotu napisao, reagirajući na poziv ukrajinskog dužnosnika, da je njegova grupacija SpaceX aktivirala internetsku uslugu Starlink u Ukrajini i da njegova kompanija šalje opremu u tu zemlju.

Opširnije pročitajte OVDJE.


7:45 - Bivši američki predsjednik Donald Trump pravdao je u subotu svoje pohvale ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, a ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog nazvao je 'hrabrim čovjekom'.

'On je hrabar čovjek, drži se', rekao je Trump o Zelenskom na godišnjoj političkoj konferenciji konzervativaca, a pritom nije odustao od komplimenta Putinu da je pametan.

'Problem nije u tome što je Putin pametan, naravno, on je pametan', rekao je Trump. 'Problem je u tome što su naši vođe glupi i do sada su mu dopustili da se izvuče s ovom travestijom i napadom na čovječanstvo.'

'Putin svira Bidena kao bubanj i to nije lijepo gledati', nastavio je.

Njegovi komentari o Zelenskom dolaze nekoliko dana nakon što je pohvalio Putina, nazvavši kremaljskog cara 'genijalnim' i 'pametnim' u radijskom intervjuu.


7:40 - Ukrajinci javljaju da je oko područja Černobila, u kojem se 1986. dogodila jedna od najvećih nuklearnih katastrofa, a koji su pod svoju kontrolu u petak stavili Rusi, zabilježene više razine radijacije od uobičajenih. U kakvom je stanju golem "sarkofag" koji prekriva uništeni reaktor nekadašnje elektrane, nije poznato.


7:32 Snage Luganske i Donjecke Narodne Republike, odmetnutih ukrajinskih pokrajina koje je priznala Rusija, uz podršku ruskih snaga osvojile su nekoliko novih naselja na području Donbasa, izjavio je u nedjelju glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane Igor Konašenkov.

- U protekla 24 sata trupe Luganske Narodne Republike su uz vatrenu podršku Oružanih snaga Rusije izvele uspješne ofenzivne operacije i uspostavile kontrolu nad naseljima Novoahtirka, Smoljaninovo i Stanično-Lugansko. Napredovanje u dubinu od početka ofenzivne operacije iznosilo je 52 kilometra, ustvrdio je Konašenkov.

On tvrdi i da su trupe Donjecke Narodne Republike "nastavile ofenzivu u pravcu Petrovsko, napredujući još 12 kilometara, pod kontrolu su uzeti Pavlopolj i Piščevik".

Prema njegovim riječima, ruska vojska uništila je 975 objekata ukrajinske vojne infrastrukture.

- Među njima su 23 zapovjedna mjesta i komunikacijski centar Oružanih snaga Ukrajine, tri radarska punkta, 31 protuzračni raketni sistem S-300, ‘Buk M-1’ i ‘Osa’ i 48 radarskih postaja. Oboreno je osam borbenih aviona i sedam helikoptera, 11 bespilotnih letjelica i dvije taktičke rakete ‘Točka-U’, dodao je Konašenkov.

Također su, tvrdi glasnogovornik, uništena 223 tenka i druga borbena oklopna vozila, 28 aviona (na zemlji), 39 višecijevnih raketnih sustava, 86 topova i minobacača poljske artiljerije i 143 jedinice specijalne vojne automobilske tehnike.


7:23 Ukrajinski mediji javljaju da su ruske trupe u nedjelju ujutro zauzele Novu Kahovku, manji grad na jugu države, ali strateški važan jer se nalazi uz Dnjepar.

Gradonačelnik Nove Kahovke Volodimir Kovalenko navodno je rekao da su ruske trupe preuzele kontrolu nad zgradom gradske uprave u poskidale sve ukrajinske zastave.


7:16 - U Kijevu su se u nedjeju oko 7 sati ponovno oglasile sirene. Uskoro nakon toga čula se eksplozija u glavnom gradu.


7:15 - Ukrajinci će uspostaviti svoju "legiju stranaca" u kojoj će se boriti volonteri iz inozmestva, poručio je predsjednik Zelenski, a prenosi Daily Telegraph.

- Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski obraća se svim građanima svijeta, prijateljima Ukrajine, mora i demokracije. Tko god se želi pridružiti obrani Ukrajine, Europe i svijeta, neka dođe i bori se rame uz rame s Ukrajincima protiv ruskih ratnih zločinaca, stoji na stranici ukrajinskog predsjednika.


7:07 Ruske snage ušle su u Harkiv, drugi najveći ukrajinski grad, izvijestili su lokalni dužnosnici, javlja BBC.

Šef regionalne uprave Harkiva Oleg Sinegubov izjavio je da su vojna vozila 'upala u grad'. Prema prvim informacijama, čini se da zasad nije riječ o tenkovima, nego o vojnim automobilima koji su viđeni u vožnji gradskim ulicama.

Sinegubov je građanima poručio da ne izlaze na ulice tvrdeći da su ruske trupe stigle do centra grada.

- Ne napuštajte skloništa! Oružane snage Ukrajine eliminiraju neprijatelja. Civile molimo da ne izlaze na ulice, poručio je.

Ruski državni mediji javljaju da se jedan ukrajinski protuzračni raketni vod dobrovoljno predao u blizini Harkiva, ali zasad nema neovisne potvrde te informacije.


7:06 Ruska vojska preuzela je kontrolu nad Geničevskom i aerodromom Černobajevka kod Hersona, javljaju ruski mediji.


07:01 - Ukrajinski ministar Oleksi Reznikov na Twitteru je u nedjelju ujutro objavio kako nitko nije vjerovao da će Ukrajina pružiti toliki otpor Rusiji.

'72 sata otpora! Svijet nije vjerovao. Svijet je sumnjao. Ali nismo stali, samopouzdano nastavljamo borbu s ruskim okupatorom! Pokazali smo svijetu - ne bojte se Rusije, budi jak i odbij napad! Podrška Ukrajini mora biti jača! Vaša sigurnost ovisi o nama!', poručio je Reznikov.


Četvrti je dan ruske invazije na Ukrajinu.

Iako su ukrajinske vlasti oko ponoći najavile da Kijev može očekivati žestoki napad, ni šest sati poslije ništa se takvo nije dogodilo. Spominjala se informacija o 500 tenkova koji nadiru prema ukrajinskom glavnom gradu, ali prema posljednjim informacijama, metropola i dalje pruža snažan otpor.

- Što se, dakle, događa: Glavnina ruskih snaga i dalje ne uspijeva ući u Kijev i trpe velike gubitke. Obrana na sjeverozapadu grada i dalje je prilično jaka i učinkovita. Dobro se drži i protuzračna obrana. Male grupe sabotera uspijevaju se probiti, ali brzo bivaju uništene. Ukrajina ima potpunu kontrolu, napisao je u nedjelju ujutro novinar kijevskog Independenta Illia Ponomarenko.

Građani Kijeva su i dalje ipak u skloništima radi mogućih zračnih napada i strahuju od najgoreg.

Vijesti o sukobima stižu iz 40-ak kilometara udaljenog gradića Vasiljkova, gdje je izbio i golemi požar nakon napada na naftni terminal, ali u samom Kijevu nije bilo većih problema.

Zračna opasnost oglašena je u u najmanje dva ukrajinska grada - pod napadom su Rivne na zapadu i Lutsk na sjeverozapadu, a ljudima je savjetovano da potraže sklonište.

Postoje izvješća da plinovod gori u Harkivu nakon ruskog napada, a vlada je upozorila da bi dim od eksplozije mogao uzrokovati 'ekološku katastrofu' i savjetovala je ljudima da prekriju prozore.

image

Žena i dijete potražili su sklonište u metrou u Lavovu

Daniel Leal/AFP
image

Uništena stambena zgrada u Harkivu

Sergey Bobok/AFP

Prema ukrajinskim dužnosnicima, 13 ukrajinskih vojnika koji su navodno ubijeni dok su obranili otok u Crnom moru od zračnog i morskog bombardiranja - navodno govoreći ratnom brodu ruske mornarice da 'odje**'' kada su zamoljeni da se predaju - možda su još živi, ​​tvrde ukrajinski dužnosnici.

U međuvremenu, zapadni saveznici pristali su blokirati pristup Rusiji međunarodnom platnom sustavu SWIFT. SAD, Kanada i ključne europske zemlje, uključujući Njemačku, pristale su ukloniti 'odabrane ruske banke' SWIFT-a, objavljeno je u subotu.

image

Ukrajinski tenkovi u Lugansku

Anatolii Stepanov/AFP

Britanija priprema 'popis za odstrel' ruskih oligarha koji će biti pod sankcijama narednih mjeseci, rekla je britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss i dodala kako će se nova imena dodavati na popis svakih nekoliko tjedana.

Trgovine pića i barovi u SAD-u i Kanadi ciljaju na rusko nacionalno piće u znak jedinstva s narodom Ukrajine. S polica se uklanja vodka u obje zemlje, a guverner New Hampshirea Chris Sununu najavio je u subotu uklanjanje 'ruskih alkoholnih pića s prodajnih mjesta do daljnjeg'.

image

Uništena stambena zgrada u Harkivu

Sergey Bobok/AFP

Japanski milijarder Hiroshi 'Mickey' Mikitani rekao je da će donirati 8,7 milijuna dolara vladi Ukrajine, nazivajući rusku invaziju 'izazovom za demokraciju'.

Ukrajinska tvrtka zadužena za izgradnju i održavanje cesta priopćila je kako uklanja sve prometne znakove koje bi ruske snage mogle koristiti kao smjerokaze za kretanje po zemlji. Iz tvrtke Ukravtodor na Facebooku su napisali: 'Neprijatelji nemaju dobru komunikaciju, ne mogu se navigirati terenom. Pomozimo im da dođu ravno u pakao.' Više pročitajte OVDJE.

image

Dim se diže iz uništenog ruskog tenka na cesti prema Lugansku

Anatolii Stepanov/AFP

Događanja iz Ukrajine i jučer smo pratili iz minute u minutu, slijed zbivanja pogledajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:17