KONFERENCIJA O SIGURNOSTI

RASPRAVA MACRONA I POMPEA Francuski predsjednik tvrdi da 'Zapad slabi', američki državni tajnik kaže da pobjeđuje

 Tobias SCHWARZ / AFP

Francuski predsjednik Emmanuel Macron upozorio je u subotu da "Zapad slabi", nedugo nakon što se američki državni tajnik Mike Pompeo trudio umanjiti zabrinutost Europe zbog slabljenja transatlantskog jedinstva.

"Zapad slabi", rekao je Macron na konferenciji o sigurnosti u Münchenu.

“Američka politika, koja je počela prije nekoliko godina i nije samo politika ove administracije, uključuje neki oblik povlačenja, promjene odnosa s Europom", istaknuo je pred dužnosnicima i diplomatima, uključujući one iz SAD-a.

Njegova izjava uslijedila je nedugo nakon što je Pompeo na istome skupu rekao da je "jako pretjerano govoriti o smrti transatlantskih odnosa", odbacujući europski pesimizam zbog povlačenja SAD-a s međunarodne scene.

“Zapad pobjeđuje i pobjeđujemo zajedno", poručio je Pompeo.

Macron je u studenome prošle godine ocijenio da je NATO u stanju "moždane smrti" zbog nedostatka koordinacije između Europe i SAD-a.

"Ne možemo biti američki 'mlađi partner'", rekao je Macron i dodao da, iako podupire NATO, Europa mora biti sposobna djelovati neovisno od Washingtona.

"Nestrpljivo očekujem europska rješenja", istaknuo je francuski predsjednik.

Pozvao je Europsku uniju da se probudi i poveća proračun kako ne bi zaostajala za SAD-om i Kinom, pogotovo u tehnologiji. “Postajemo kontinent koji ne vjeruje u svoju budućnost", upozorio je Macron.

U govoru je odbacio američku politiku konfrontiranja s Rusijom i ocijenio da je politika Zapada prema Moskvi propala i da je treba zamijeniti dijalogom.

"Nitko se od naših saveznika ne želi izravno sukobiti s Moskvom i od svih čujem samo prkos. Biti prkosan i slab nije politika, to je posve neučinkovit sustav", rekao je.

“Postoji drugi izbor koji je zahtjevan i koji obnavlja strateški dijalog, jer danas razgovaramo sve manje, sukobi se umnažaju i nismo ih sposobni riješiti", drži on.

Odnosi između Moskve i ostatka Europe pogoršali su se nakon 2014. kada je Rusija pripojila ukrajinski poluotok Krim. EU je otada Rusiji uvela nekoliko runda sankcija.

Pompeo je ranije za Rusiju, Kinu i Iran rekao da "žele postati carstva" i da se koriste kibernetičkim prostorom za širenje svoga utjecaja.

"Huawei i ostale kineske tehnološke kompanije su trojanski konji za kinesku špijunažu. Ruske kampanje dezinformiranja pokušavaju naše građane okrenuti jedne protiv drugih. Iranski kibernetički napadi truju računalne mreže na Bliskom istoku", kaže Pompeo.

"Ne vjerujte onima koji vas pokušavaju uvjeriti u suprotno", poručio je Pompeo europskim saveznicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:38