VIJEĆE EU

‘Rasprava o vladavini prava bila je lijepa prigoda da podijelimo s kolegama hrvatska iskustva‘

Izvješća Komisije pokrivaju četiri ključna područja: pravosudne sustave, okvir za borbu protiv korupcije, slobodu i pluralizam medija

Andreja Metelko Zgombić

 Damjan Tadic/Cropix

Ministri za europske poslove država članica razgovarali su u utorak u Bruxellesu o vladavini prava u pet zemalja, među njima i Hrvatskoj.

Dijalog o vladavini prava u svim državama članicama novi je instrument koji treba imati preventivnu ulogu i pomoći u ranom otkrivanju i sprečavanju problema koji se pojavljuju u području vladavine prava.

Temelj za raspravu je godišnje izvješće o vladavini prava koje je Komisija prvi put objavila prošle godine. Zadnje izvješće objavljeno je u srpnju ove godine. Na Vijeću za opće poslove, koje čine ministri vanjskih ili europskih poslova, do sada su održane tri rasprave o vladavini prava u pojedinim članicama.

Raspored rasprava na Vijeću za opće poslove o pojedinim državama članicama određen je po abecednom redu. Prva rasprava održan je u studenome prošle godine kada su na redu bile Belgija, Bugarska, Češka, Danska i Estonija. U travnju ove godine održana je druga rasprava o stanju u Njemačkoj, Irskoj, Grčkoj, Španjolskoj i Francuskoj. Danas, na trećoj raspravi na redu su bile Hrvatska, Italija, Cipar, Latvija i Litva.

“Rasprava o vladavini prava u pet zemalja bila je lijepa prigoda da podijelimo s našim kolegama hrvatska iskustva i praksu vezano za sva ona četiri područja o kojima Komisija priprema izvješća”, rekla je državna tajnica u ministarstvu vanjskih poslova Andreja Metelko Zgombić.

Izvješća Komisije pokrivaju četiri ključna područja: pravosudne sustave, okvir za borbu protiv korupcije, slobodu i pluralizam medija te institucionalna pitanja povezana sa sustavom uzajamne kontrole i ravnoteže između zakonodavne, izvršne i sudske vlasti.

“Rasprava je bila stvarno ugodna i kolege su bili baš zainteresirani za hrvatsku praksu. Ujedno su govorili o svojim iskustvima i svojim zakonodavnim rješenjima o svim tim pitanjima i izazovima koje dijele sve države članice”, dodala je Metelko Zgombić.

Svakoj od pet država posvećeno je oko pola sata, počinjući s uvodnim napomenama Europske komisije. Nakon toga ministri ili državni tajnici tih zemalja predstavili su ključne događaje i posebne aspekte svog nacionalnog okvira vladavine prava. Nakon toga uslijedio je niz komentara u kojima su druga izaslanstva podijelila svoja iskustva i najbolje prakse u vezi s navedenim razvojem događaja.

“Vladavina prava kamen je temeljac i jamac naših prava i sloboda. Ove rasprava nam omogućuju da se suočimo s izazovima prije nego što postanu problem”, izjavio je slovenski državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova Gašper Dovžan, koji je predsjedavao sastankom.

Ministri su također, između ostaloga, razgovarali i o proširenju i procesu stabilizacije i pridruživanja koji obuhvaća zemlje zapadnog Balkana.

Rasprava o proširenju obično se organizira u prosincu, ali je slovensko predsjedništvo to stavilo na dnevni red i u studenome kako bi izvršilo pritisak da se u pogledu proširenja dođe do nekakvog pomaka, prije svega da se odobri otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

O proširenju će se ponovno razgovarati i u prosincu, a hoće li doći do suglasnosti o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom ovisit će prije svega o Bugarskoj, koja blokira svog zapadnog susjeda zbog pitanja koja zadiru u jezik i identitet makedonskog naroda.

“Mi smo izrazili uvjerenje i očekivanje da će do otvaranja pregovora doći u najskorije moguće vrijeme”, rekla je Metelko Zgombić.

“Politika proširenja EU-a ključna je politika koja ima transformativnu moć na zapadnom Balkanu. Zato napredak na EU putu mora biti otkočen”, rekao je slovenski državni tajnik Dovžan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:54