DRAMA U RUSIJI

Pucnjava na sveučilištu: Raste broj mrtvih, cure uznemirujući detalji o napadaču

Policija je izvijestila da je napadač ‘neutraliziran‘, a kasnije su se pojavili navodi kako je preminuo nakon što je ranjen
Pucnjava u Permu
 Twitter

Naoružani napadač oko 11 sati po lokalnom vremenu (8 sati po srednjoeuropskom) upao je u kampus Državnog sveučilišta Perm u istoimenom gradu u Rusiji. Prema nekim medijskim izvješćima u pucnjavi je smrtno stradalo osam osoba, a još nekoliko ih je ranjenih.

Kako je izvijestilo ministarstvo zdravstva, 24 osobe su ozlijeđene, a 19 ih ima rane od metaka.

Studenti u kampusu snimili su prvo napadača s puškom kako prilazi zgradi, a kasnije su se na društvenim mrežama pojavile snimke koje prikazuju prestravljene studente kako skaču kroz prozore.

- Skakali su kao u nekom hororu, vrišteći. Jedan student kazao mi je da je riječ o pucnjavi, čuo sam metke kako odzvanjanju i svi su se razbježali - opisao je jedan od profesora, prenosi BBC.

Još jedna snimka prikazuje mladića kako u lokvi krvi leži na pločniku.

Svi studenti koji su bili u kampusu upozoreni su da ga odmah napuste, ili da se zatvore u sobe. Također, onima koji su bili na putu do sveučilišta poručeno je da se vrate natrag.

- Bilo je oko 60 studenata u učionici, zatvorili smo vrata i zabarikadirali ih stolicama - rekao je Semyon Karyakin za Reuters.

Prema prvim navodima, napadač s kampusa navodno je 18-godišnji Timur Bekmansurov, koji se nakon pucnjave zatvorio u jednu od učionica.

Na društvenoj mreži Vkontakte navodno je napisao kako je dugo sanjao o planiranoj pucnjavi te kako je novac za oružje skupljao još od 10. razreda. Objasnio je kako je dozvolu za oružje dobio nakon uspješno riješenog psihološkog testa, a kako je sveučilište izabrao kao svoju metu jer su prije četiri godine učinili 'ozbiljnu pogrešku'.

Predstavnica ruskog Istražnog komiteta Svetlana Petrenko kazala je novinarima kako je napadač na sveučilište i sam bio jedan od studenata, te kako je ranjen prilikom uhićenja, navodi ruska novinska agencija TASS.

image
Policija evakuira zgradu kampusa u Permu nakon pucnjave
Olga Yushkova/AFP
image
Studenti su evakuirani iz zgrade kampusa u Permu nakon pucnjave
Olga Yushkova/AFP
image
Studenti su evakuirani iz zgrade kampusa u Permu nakon pucnjave
Olga Yushkova/AFP
image
Studenti su evakuirani iz zgrade kampusa u Permu nakon pucnjave
Olga Yushkova/AFP

Policija je izvijestila da je napadač 'neutraliziran', no kasnije su se pojavili navodi kako je preminuo nakon što je ranjen, što nije potvrđeno.

Mahniti napadač navodno je djelovao sam te nije imao nikakve političke ni religijske motive. Ipak, neki izvori napadača pak opisuju kao terorista i navode kako ga je 2020. trenirala Al-Qa'ida u Pakistanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:40