BLAIR NA RAŽNJU

Rat u Iraku skrivio taksist s granice!

MI6 je informaciju o oružju dobio od svoje iračke veze, kojem je to prenio taksist
** FOR USE AS DESIRED, PHOTOS OF THE DECADE ** FILE - Former Iraqi President Saddam Hussein, front center, and Barzan Ibrahim al-Tikriti, back center, berate the court during their trial in Baghdad, in this Dec. 5, 2005, file photo. (AP Photo/David Furst, Poo, File)
 AP

LONDON - Rat u Iraku počeo je zbog, ni više ni manje, taksista!

Britanska je tajna služba MI6 informaciju da Saddam Hussein ima oružje za masovno uništenje koje može “staviti u pogon” za samo 45 minuta dobila od iračkog dužnosnika koji je to doznao od izvora - taksista koji je radio na iračko-jordanskoj granici. Taksist je navodno čuo dvojicu iračkih vojnih zapovjednika kako razglabaju o oružju.

- Navodno ih je čuo kako su razgovarali o oružju koje je imalo domet do ciljeva na Bliskom istoku - rekao je Adam Holloway, britanski stručnjak za obranu. Problem je u tome što je ta informacija, kao jedna od ključnih, bila uvrštena u dokument koji je tadašnji britanski premijer Tony Blair pustio u javnost 2002., kako bi dobio podršku za rat u Iraku.

MI6 se navodno ograđivao od informacija o oružju fusnotom u kojoj se spominjalo da navodi o oružju nisu točni, no vlasti su to zanemarile. Uz to su navodno radile pritisak na MI6 kako bi pronašli bilo kakve informacije koje bi mogle dati potporu ratu. U dokumentu se nije preciziralo o kakvom se oružju radi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:37