SUĐENJE U HAAGU

RATKO MLADIĆ OSUĐEN NA DOŽIVOTNU KAZNU ZATVORA! Tijekom izricanja presude tražio pauzu, pa vikao na suce, zbog čega je izbačen iz sudnice

 
 Profimedia, Abaca

Raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) proglasilo je u srijedu u Haagu generala Ratka Mladića krivim za genocid u Srebrenici, za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u BiH te ga osudilo na doživotnu kaznu zatvora poručivši da je bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba kriv za zločine koji su "među najgnusnijima poznatima čovječanstvu".

- Zločini koji su počinjeni pripadaju najgnusnijima poznatima čovječanstvu i uključuju genocid i istrebljenje kao zločin protiv čovječnosti - poručio je predsjedavajući sudac Alphons Orie izričući Mladiću kaznu doživotnog zatvora.

- Djela optuženog bila su toliko presudna za počinjenje zločina da bez njih zločini ne bi bili takvi kakvi jesu - poručio je haški sudac.

Mladić je proglašen krivim za deset od 11 točaka optužnice. Oslobođen je odgovornosti za prvu točku koja ga je teretila za genocid u šest općina istočne BiH jer je vijeće utvrdilo da zločini počinjeni u tim općinama ne predstavljaju genocid.

Proglašen je krivim za genocid u Srebrenici, za progon, istrebljenje, ubojstva, deportacije i nečovječna djela kao zločine protiv čovječnosti te za ubojstva, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje pripadnika UN-a za taoce kao ratne zločine.

Zločini su se događali na području BiH od 1992. do 1995.

Mladić je izricanje presude do stanke pratio djelomično okrenut leđima sudskom vijeću i gledajući u sudsku galeriju te se povremeno smijući i odmahujući glavom. Nakon stanke, određene zbog njegova povišenog krvnog tlaka, Mladić je izbačen iz sudnice zbog ometanja postupka vikanjem i prebačen u prostoriju unutar suda u kojoj je mogao dalje pratiti izricanje presude.

Vijeće je potvrdilo ranije presude ICTY-ija da je u Srebrenici u srpnju 1995. počinjen genocid ubojstvom tisuća muslimanskih muškaraca i da su pripadnici vojske bosanskih Srba imali namjeru njihova istrebljenja.

Raspravno je vijeće utvrdilo da su se u dijelu općina u BiH dogodila ubojstva koja predstavljaju zločine protiv čovječnosti i ratne zločine. Prije, tijekom i nakon napada srpskih snaga na nesrpska sela mnogi su ubijeni, kazao je Orie.

- Okolnosti su bile brutalne. Oni koji su pokušavali obraniti svoje domove bili su suočeni s bezobzirnom silom. Došlo je do masovnih pogubljenja i neke su žrtve podlegle premlaćivanju. Mnogi počinitelji koji su uhvatili bosanske muslimane pokazali su malo ili nimalo poštovanja prema ljudskom životu ili dostojanstvu - kazao je Orie.

Predsjednik raspravnog vijeća, koji je čitao obrazloženje presude, navodio je primjere ubojstava i zlostavljanja u Sanskom Mostu, logoru Manjači.

Neki zločini predstavljali su istrebljenje, kazao je Orie navodeći primjer kada su snage bosanskih Srba u 25. srpnja 1992. u logoru Keratermu pucale u zatočenike automatskim oružjem, bačen je među njih neki kemijski plin i na kraju su pogubljeni - te noći njih između 190 i 220 zatočenika.

Vijeće je utvrdilo da su se događale deportacije i nehumani postupci prisilnog premještanja nesrpskog stanovništva u nizu mjesta uključujući Banja Luku, Pale, Prijedor.

Vijeće je utvrdilo i da su mnoge žrtve bile nezakonito zatočene i izlagane pritom mučenjima, redovito su pretučene a uvjeti zatočenja bili su nehumani. Zatočene osobe bile su prisiljavane na ponižavajuće seksualne odnose a mnoge su žene silovane primjerice na području Foče, kazao je Orie. Među silovanima su bile i djevojčice stare tek 12 godina. Neki slučajevi zatočenja i mučenja završavali su smrtnim ishodima.

Vijeće je utvrdilo da su u šest bosanskih općina (Foča, Ključ, Kotor varoš, Prijedor, Sanski Most i Vlasenica) na istoku zemlje, za koje tužiteljstvo tvrdi da su žrtve genocida, muslimani i Hrvati bili žrtve ubojstava i zlostavljanja. Vijeće je većinom glasova zaključilo da su počinitelji u Sanskom Mostu, Vlasenici i Foči te u Prijedoru i Kotor Varošu namjeravali istrijebiti muslimane no istodobno je zaključilo da su ti muslimani predstavljali mali dio ciljane skupine. Stoga je vijeće zaključilo kako nije bilo namjere istrebljenja čitave zajednice pa time ni genocida.

Mladić je uz genocid u Srebrenici bio optužen i za genocid u tih šest općina.

U pogledu zločina na području Sarajeva sud je utvrdio da su stanovnici glavnog grada BiH sustavno, dugotrajno i neselektivno napadani te da je grad bio žrtvom dugogodišnjeg terora snaga vojske bosanskih Srba s okolnih položaja.

Vijeće je utvrdilo i da su snage bosanskih Srba u svibnju i lipnju 1995. protuzakonito uzele za taoce pripadnike UN-a.

Vijeće je utvrdilo da su zločini počinjeni u okviru četiri udružena zločinačka pothvata, kako je navedeno u optužnici. Cilj prvoga udruženog zločinačkog pothvata bio je od 1992. do 1995. počinjenjem zločina (progonom, ubojstvima, deportacijama i drugim zločinima) prognati muslimansko i hrvatsko stanovništvo s područja BiH, cilj drugoga od 1992. do 1995. teroriziranje Sarajeva, cilj trećega genocid u Srebrenici u srpnju 1995. i četvrtoga u svibnju i lipnju 1995. uzimanje pripadnika UN-a za taoce.

Vijeće je u sažetku presude, koji je predsjedavajući sudac Alphons Orie čitao u sudnici, sudionike svakog od četiri udružena zločinačka pothvata ograničilo na političko i vojno vodstvo bosanskih Srba ne navodeći nijednog dužnosnika iz Srbije koji su bili navedeni u optužnici poput visokih dužnosnika srbijanske službe državne sigurnosti.

Mladićeva uloga u svakom udruženom zločinačkom pothvatu i počinjenju zločina bila je presudna, ocijenilo je sudsko vijeće smatrajući da je dokazana njegova namjera sudjelovanja u ciljevima zločinačkih pothvata uključujući genocid u Srebrenici. On je osobno naređivao napade, birao ciljeve, širio propagandu protiv nesrpskog stanovništva, nijekao zločine uključujući genocid u Srebrenici.

Mladić je uhićen u Srbiji 2011. gotovo 16 godina nakon izvorne optužnice. Suđenje je započelo 2012. i trajalo gotovo četiri godine. Pred sud izvedeno je više od 370 svjedoka.

Optužen je u 11 točaka optužnice od čega su prve dvije za genocid, pet je za zločine protiv čovječnosti i četiri za ratne zločine.

----------------------------------------

11:58 - Ratko Mladić nije kriv za genocid u šest općina koji nije utvrđen po točki jedan.

Kriv je za različite zločinačke pothvate po točkama dva, tri, četiri, pet, šest, sedam, osam, devet, deset te točku 11.

Vijeće je utvrdilo da su zločini koji su počinjeni pod naredbom Mladića među najgorima u povijesti, poput genocida, istrebljenja i ubojstva. Olakotne okolnosti koje je isticala obrana Vijeće je ocijenilo kao nedostatne.

Vijeće je osudilo Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora!

----------------------------------------

11:49 - Utvrđeno je da su glavni počinitelji zločina u Srebrenici, među njima i genocid, bili pripadnici VRS i MUP-a RS kojima je Mladić zapovijedao. Vijeće je utvrdilo da je Mladić stoga značajno doprinio ostvarenju zločina u Srebrenici, to jest bez njega ne bi bili počinjeni na taj način, utvrdio je Orie.

Vijeće je citiralo i izjave Mladića za vrijeme počinjenja zločina u Srebrenici.

Vijeće je utvrdilo da je optuženi imao namjeru eliminirati muslimanske muškarce iz Srebrenice.

- Jedini razumni zaključak je da je Ratko Mladić imao namjeru počinjenja genocida u Srebrenici - rekao je Orie.

----------------------------------------

11:35 - Nastavlja se izricanje presude. Utvrđeno je da je optuženi Mladić zapovijedao postrojbama VRS.

- Ograničio je opskrbu humanitarnom pomoći civilno stanovništvo na teritoriju republike bosanskih Srba. Namjerno je zavaravao medije i bio je toliko važan za počinjenje zločina da bez njega ne bi bili počinjeni. Vijeće je zaključilo da je znatno doprinio istrebljenju bosanskih Hrvata i muslimana.

Vijeće je utvrdilo da je Mladić član udruženog zločinačkog pothvata (UZP) od 12. svibnja 1992. godine.

Vijeće prelazi na točku optužnice koja Mladića optužuje za sudjelovanje u UZP-u koji je se manifestirao u teroriziranju Sarajeva. Utvrđeno je da je Mladić zapovijedao Sarajevsko-romanijskim korpusom VRS i naredio izradu modificiranih avionskih bombi kojima se bombardiralo Sarajevo. Širio je i protumuslimansku i protuhrvatsku propagandu te sprječavao dovođenje humanitarne pomoći u Sarajevo.

- Mladićeva djela bila su ključna u teroriziranju Sarajeva i protupravnim napadima na civile. Vijeće je uzelo u obzir izjave optuženog za cijelo vrijeme razdoblja granatiranja Sarajeva te utvrdilo da je osobno zapovjedio granatiranje dijelova Sarajeva s nesrpskim stanovništvom.

Vijeće nabraja sve zločine počinjene u opsadi Sarajeva koje je Mladić osobno naredio s ciljem provođenja terora.

Vijeće je utvrdilo da je postojao udruženi zločinački pothvat u točki optužnice za Srebrenicu. Vijeće je ponovilo da su zločin genocida, istrebljenja i ubojstva bili dio načina na koji se UZP u odnosu na Srebrenicu izvršio.

----------------------------------------

11:28 - Šuhra Malić, majka kojoj su pripadnici VRS-a ubili dva sina u genocidu, plače u Potočarima, nakon što je Mladić udaljen iz sudnice, piše BIRN BiH.

----------------------------------------

11:27 - Nakon 50-ak minuta nastavilo se suđenje. Odvjetnik Ratka Mladića Dragan Ivetić zatražio je da se prekine izricanje presude jer je Mladiću zbog uzrujanosti izmjeren visoki tlak te je na "rubu smrt".

Sudac Orie rekao je da tlak nije bio toliko visok kako obrana tvrdi te je rekao da će se sa svojim kolegama posavjetovati da li da odmah pročitaju presudu ili ne. Raspravno vijeće odlučilo je da se nastavi s čitanjem presude jer drže da razlozi nisu takvi da se ono odgodi.

Ratko Mladić se ustao i počeo vikati "ovo je laž", zbog čega je Orie naložio prekid i naložio da se Mladića izvede iz sudnice.

Mladić je izveden iz sudnice i odveden u prostoriju gdje može pratiti suđenje iz sofe. Njegov odvjetnik je opet zatražio da mu se ponovno izmjeri tlak, što je sud odbio.

----------------------------------------

11:17 - Kako saznaje N1, Mladić ima zdravstvenih problema i u tijeku je njegov pregled.

----------------------------------------

11:05 - Pauza traje više od 20 minuta, uskoro se očekuje nastavak suđenja.

Kako piše Detektor.ba, u Tribunalu se na izricanju presude nalazi Mladićev sin Darko i supruga Ljiljana, kao i novinarka Ljiljana Bulatović i grupa prijatelja iz BiH.

----------------------------------------

10:37 - Vijeće je utvrdilo da je optuženi Ratko Mladić bio zapovjednik VRS-a od rane 1992. do listopada 1996. godine.

Vijeće je utvrdilo da je postojao udruženi zločinački pothvat čiji je cilj bilo trajno uklanjanje bosanskih muslimana i Hrvata s područja BiH gdje je živjelo srpsko stanovništvo. Vijeće ne smatra da je dokazano da je cilj udruženog zločinačkog pothvata bio da se uništi zaštićena grupa Bošnjaka 1992. godine.

Vijeće će nakratko prekinuti čitanje presude jer je odvjetnik Ratka Mladića zatražio pauzu da njegov klijent ode u toalet.

----------------------------------------

10:30 Orie je prešao na zaključke u vezi s točkom optužnice za Srebrenicu počevši od naredbe Radovana Karadžića da se naprave "uvjeti besperspektivnosti za dalji opstanak civila". Prema riječima Orieja, Mladić je preuzeo Karadžićevu naredbu i sproveo je u djelo.

Orie opisuje kako su muškarci i dječaci odvajani iz skupine izbjeglih muslimana iz Srebrenice, među njima i dječaci od 12 godina i stariji muškarci, koje je VRS držalo "vojno sposobnima". Utvrđeno je da je 12. srpnja 1995. u Potočarima bilo 30.000 civila, od čega je samo 5 posto bilo vojno sposobnih muškaraca.

Izdvojeni muškarci i dječaci potom su odvoženi na područje Bratunca i Zvornika gdje su sistematski ubijani. Velika većina, od nekoliko tisuća, su ubijeni od 12. do 17. srpnja 1995. godine. Vijeće je utvrdilo da te masovne likvidacije izdvojenih muškarca imaju elemente istrebljenja.

Vijeće prelazi na drugu točku - genocida u Srebrenici.

Analizirajući postupke i namjeru počinitelja Vijeće je utvrdilo da su pripadnici VRS-a počinili zločin genocida, ubojstva, progona i istrebljenja muslimana u Srebrenici.

Vijeće je utvrdilo da su pripadnici VRS-a počinili zločin otmice, tako da su zatočili više stotina pripadnika UN-a.

Ex-Bosnian Serb wartime general Ratko Mladic appears in court at the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY) in the Hague, Netherlands November 22, 2017. REUTERS/Peter Dejong/Pool
Peter Dejong/Pool / REUTERS
Ratko Mladić na izricanju presude, 22.11.2017.

----------------------------------------

10:18 - Vijeće prelazi na prvu točku optužnice - genocid u šest općina.

Vijeće je utvrdilo da je veliki broj bosanskih muslimana i Hrvata ubijen u tim općinama. Vijeće je utvrdilo tko su bili počinitelji u tim općinama - Foči, Prijedoru i Sanskom Mostu - i zaključilo da je postojala namjera da se eliminira hrvatsko i srpsko stanovništvo. Vijeće je odlučilo da muslimani nisu predstavljali veliki broj stanovnika na tim prostorima, to jest mali broj Bošnjaka u cjelini, te stoga nije postojala namjera da se u potpunosti istrijebi grupa Bošnjaka u cjelini- rekao je Orie. Vijeće stoga nije utvrdilo postojanje genocida u šest općina.

Orie je spomenuo i na zločine u Sarajevu, poput onog gdje je snajper u trbuh pogodio muslimanku koja je hodala s djecom te potom usmrtio njezinog sedmogodišnjeg sina. Te su zločine počinili pripadnici Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a, smatraju suci.

Vijeće je zaključilo da su pripadnici korpusa imali namjeru terorizirati civilno stanovništvo Sarajeva granatiranjem i snajperskom paljbom te je utvrđeno postojanje ratnog zločina ubojstva.

Ex-Bosnian Serb wartime general Ratko Mladic makes the sign of the cross while appearing in court at the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY) in the Hague, Netherlands November 22, 2017. REUTERS/Peter Dejong/Pool
Peter Dejong/Pool / REUTERS
Ratko Mladić na izricanju presude, 22.11.2017.

----------------------------------------

10:09 - Vijeće je utvrdilo da se tijekom cijelog razdoblja za vrijeme kojih su zločini počinjeni vodio rat u BiH. Također je utvrđeno da je u mnogim općinama, koje spominje optužnica, ubijen velik broj civila koji su bježali ili branili svoje domove.

Orie je podsjetio na ubojstvo više od dvadeset civila 1992. godine u Sanskom Mostu kada su snage VRS ljude natjerali da skoče u rijeku i potom pucali na njih. Samo jedan je preživio. Podsjetio je i na gušenje 24 zarobljenika koji su preminuli na putu u kamionu za logor Manjača.

Sudsko vijeće utvrdilo je da su postojali zločini koji predstavljaju istrebljenje, što je potkrijepio primjerom ubojstva zatočenika tako da se na njih bacio plin i potom pucalo. Tako se ubilo između 190 i 220 zatočenika u jednoj noći.

Raspravno vijeće utvrdilo je da postoje elementi progona i istrebljivanja, kao što je to bio slučaj u općini Kotor Varoš gdje su protjerani i ubijeni hrvatski i muslimanski civili u lipnju 1992. godine. Isti obrazac dogodio se i u mnogim drugim općinama.

Raspravno vijeće utvrdilo je i da su mnoge žrtve zatočene i izložene nehumanom tretmanu u nekoliko logora gdje su uvjeti bili stravični, s malo hrane i vode, a ljudi su premlaćivani željeznim šipkama. Zatočenici su bili prisiljeni na međusobno silovanje, a u nekim kućama su silovane žrtve od samo 12 godina. Neke od njih bile su dodjeljivane vojnicima koji su ih potom silovali.

Vijeće je utvdrilo da su zločini protiv čovječnosti počinjeni u općinama Banja Luka, Bijeljina, Foča, Ključ, Bijeljina, Kotor Varoš, Ključ, Pale , Prijedor, Rogatica, Sanski Most, Sokolac i Vlasenica.

Ex-Bosnian Serb wartime general Ratko Mladic appears in court at the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY) in the Hague, Netherlands November 22, 2017. REUTERS/Peter Dejong/Pool
Peter Dejong/Pool / REUTERS
Ratko Mladić na izricanju presude, 22.11.2017.

----------------------------------------

10:05 - Vijeće je zasjedalo 530 dana i saslušalo 592 svjedoka i čulo više od 10.000 dokumenata dokaza - rekao je Orie.

Mladić je optužen pod devet točaka optužnice plus točka optužbe za genocid.

Za početak, Mladić je optužen za sveobuhvatni zločinački pothvat čiji je cilj bilo progon muslimana i Hrvata s područja BiH na kojima su živjeli Srbi. Drugi zločinački pothvat odnosi se na Sarajevo čiji je cilj bio teroriziranje civilnog stanovništva i nezakoniti napadi na civile Srebrenice. Treći zločinački pothvat odnosi se na eliminaciju i istrebljenje muslimana s područja Srebrenice.

Četvrti zločinački pothvat je uzimanje taoca, pripadnika UN-a kako bi se spriječili napadi na snage VRS.

----------------------------------------

10:00 - Počelo je izricanje presude, sudu se obraća odvjetnik Ratka Mladića Ivetić koji je tražio od suda da potvrdi kako su pročitali dokument obrane koji je predočio.

Sudac Alphonse Orie počinje s čitanjem sažetka presude, za koji je naglasio da ne čini njezin dio.

----------------------------------------

9:54 - Munira Subašić iz Udruženja majki enklavi Srebrenice i Žepe rekla je da očekuje doživotnu kaznu zatvora za Mladića.

- Gdje stupila njegova čizma tu je počinjen genocid - rekla je za BIRN BiH.

----------------------------------------

9:20 - Oko sat i pol prije izricanja presude Ratku Mladiću došlo je do incidenta ispred sudnice, javljaju reporteri N1 koji se nalaze u Haagu.

Nepoznati muškarac je ispred sudnice došao sa zastavom Srbije gdje su već stajali brojni članovi udruženja iz BiH koja prate izricanje presude.

Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja "Žena-žrtva rata", mu je pokušala oteti zastavu pa je došlo do naguravanja koji je prekinuto intervencijom policajca.

- Idi odavde i ne provociraj - kazala je Hasečić neimenovanom muškarcu.

Izricanje presude počinje za malo više od pola sata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:02