PROĆI ĆE NEKAŽNJENO?

RAZOTKRIVENA RAZGRANATA ŠPIJUNSKA MREŽA U SRCU WASHINGTONA Izrael je godinama prisluškivao Donalda Trumpa i njegove suradnike

 Kevin Lamarque / REUTERS

Američke vlasti utvrdile su da je Izrael najvjerojatnije postavio naprave za prisluškivanje koje su u nekom trenutku tijekom posljednje dvije godine otkrivene u blizini Bijele kuće te drugih lokacija od interesa u Washingtonu, no unatoč tome izraelske vlasti nisu bile pozvale na red, čak ni potiho, te Izrael nije snosio apsolutno nikakve posljedice zbog svog ponašanja, prenio je u svom ekskluzivnom članku Politico.

Taj medij navodi da su diljem Washingtona bile postavljene minijaturne naprave za nadzor, tzv. hvatači identiteta međunarodnog mobilnog pretplatnika (IMSI-catchers) ili, kolokvijalno, “stingrays”. Te naprave imitiraju bazne stanice za mobitele, odnosno zavaravaju mobilne uređaje korisnika da im “daju” svoju lokaciju i identifikacijske podatke, a mogu prikupljati i sadržaje poziva te korištenje podataka.

Opušteni Trump

Cilj je operacije, smatra jedan od bivših američkih dužnosnika, bio prisluškivati američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegove suradnike. Politico naglašava kako se ne zna je li operacija i uspjela. No, rizik postoji jer je predsjednik Trump navodno bio poprilično opušten po pitanju poštivanja sigurnosnih protokola, uključujući one koji se tiču mobilnih uređaja.

Optužba navodno nije izrečena naprečac, nego je rezultat istrage. Prikupljeni dokazi na kraju su ukazali na odgovornost Izraela.

Vijest o prisluškivanju zasad negiraju baš svi akteri koji se spominju u slučaju.

“Optužbe su apsolutna glupost. Izrael ne provodi operacije špijunaže u SAD-u, točka”, poručili su iz izraelskog veleposlanstva. Šutjeti su odlučile i nadležne američke službe, kao i sama administracija koja tvrdi da ne komentiraju pitanja vezana uz sigurnost ili obavještajne slučajeve. Doduše, Trump je malo prekršio to pravilo.

“Mislim da nas Izraelci nisu špijunirali. Moj odnos s Izraelom bio je super. Sve je moguće, ali ne vjerujem”, rekao je nakon objave priče. Sve je isto tako negirao i izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

“Imamo direktivu, ja imam direktivu: nema obavještajnog rada u SAD-u, nema špijuna. I to se oštro provodi, bez iznimki. Izvještaj je potpuna izmišljotina”, istaknuo je.

Ako su Izraelci doista špijunirali Trumpa i ostale u Washingtonu, definitivno nisu jedini. Washington je prokrvljen špijunažom. No, nemaju svi dovoljno resursa za operacije tog tipa. Isto tako, svaka operacija nosi i nekoj zemlji specifičan potpis. Izrael u svojim operacijama zna biti prilično agresivan, primjerice.

Sporne fraze

Politico tvrdi da bi osim privatnih predsjednikovih razgovora, za izraelske špijune (kao i špijune ostalih država), meta mogli biti i njegovi bliski suradnici ili osobe od povjerenja s kojima često komunicira. Kao primjer se navodi foxovac Sean Hannity. Zanimljiv bi bio i “drugi krug ljudi”, osobe koje često razgovaraju upravo s tim Trumpovim suradnicima i neformalnim savjetnicima.

Upućeni tvrde kako sumnje da Izrael prisluškuje i nadzire Amerikance nisu od jučer. Primjerice, događalo bi se da Izraelci u međusobnim kontaktima upotrebljavaju neke fraze koje su se spominjale samo, primjerice, u specifičnim američkim nacrtima govora i nikad nisu javno upotrijebljene.

No, više od samog špijuniranja, neke čudi činjenica da je Bijela kuća na cijeli incident odmahnula rukom.

“Reakcija je bila znatno drugačija od one kakva bi bila u prošloj administraciji. U trenutačnoj administraciji postoje drugačije kalkulacije oko toga kako to adresirati”, tvrdi za Politico osoba dobro upućena u temu, dok je jedan bivši pripadnik američke obavještajne zajednice reagirao retoričkim pitanjem: Pogodite što mi radimo u Tel Avivu?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:42