NESLOGA EU

Razvodnjen plan naftnog udara na Putina, Zelenski: ‘Dogovorite se, Rusija zarađuje milijardu eura dnevno!‘

Čelnici EU na posebnom summit u Bruxellesu pokušavaju postići dogovor o šestom paketu sankcija

VIktor Orban (G-L); Olaf Scholz i Ursula von der Leyen (D-L); Vladimir Putin (D-D)

 Emmanuel Dunand/Afp; Vladimir Simicek/Afp; Thomas Coex/Afp; Kirill Kudryavtsev/Afp/

Čelnici članica EU na posebnom summit u Bruxellesu do kasno u noć će pokušati postići dogovor o šestom paketu sankcija protiv Rusije, koji uključuje i i embargo na uvoz ruske nafte. No do dogovora će biti teško doći, iako je od prijedloga Europske komisije prošlo skoro mjesec dana.

Iako je nekoliko država imalo neke "specifične zahtjeve", na kraju je Mađarska bila glavna prepreka usvajanju ovog paketa sankcija. Zbog njih je plan razvodnjen kako bi prijedlog u embargo na uvoz nafte bio prihvatljiv za sve.

To znači da se odustalo od kompletnog embarga na uvoz ruske nafte i traže se opcije prema kojima bi se zabrana, barem na početku, odnosila na uvoz nafte morskim putem, što je više od dvije trećine, a nafta bi i dalje mogla biti dostavljena kopnenim naftovodima. Time bi se izašlo u susret zemljama koje nemaju izlaz na more.

image

Rafinerija nafte u Mađarskoj

Attila Kisbenedek/Afp

Prema jednoj verziji nacrta zaključaka koji se trebaju usvojiti na summitu, Europsko vijeće se slaže o šestom paketu sankcija prema kojem bi se zabranio uvoz sirove nafte i naftnih prerađevina iz Rusije prema zemljama članicama, s izuzetkom sirove nafte koja se dostavlja naftovodom.

I o ovoj opciji nije bilo lako postići konsenzus. Ona nije do kraja zadovoljila mađarske zahtjeve, a s druge strane otvara i pitanje jednakosti na tržištu. Zbog toga su neke države insistirale da izuzeća ili prijelazna razdoblja budu ograničena i traju što kraće. Ako lideri ne uspiju dogovoriti sankcije, pokušat će poslati poruke da je "postignut politički dogovor o sankcijama", a tijela EU bi nakon toga tu političku odluku trebali pretvoriti u formalnu. Uoči summita predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je rekla da "nema velika očekivanja da će se dogovor postići u sljedećih 48 sati, ali nakon toga je moguće".

image

Olaf Scholz

Kenzo Tribouillard/Afp

Njemački Kancelar Olaf Scholz je pak bio veći optimist. On je rekao da "sve što čuje navodi na to da će se postići konsenzus", ali nije spominjao vremenske rokove. No mađarski premijer Viktor Orban je uoči početka summita optužio Europsku komisiju da je "neodgovornim ponašanjem dovela cijelu EU u teškoj situaciji". Optužio je Komisiju da je dala prijedlog prije savjetovanja s državama članicama. Orban je ipak ostavio nadu da može pristati na dogovor, ako dobije jamstva.

Ideju da se dozvoli dostava naftovodom je nazvao "dobrom idejom", ali samo uz jamstva da će se moći nabavljati i drugim putem ukoliko bi došlo do incidenta i obustave dostave nafte. Na stolu summita, osim sankcija, bila je i suradnja u suočavanju s posljedicama rata, sprječavanju gladi u svijetu, ublažavanju rasta cijena i nastavku vojne pomoći Ukrajini.

image

Viktor Orban

Attila Kisbenedek/Afp

Hrvatska u raspravama traži rješenje i za sigurnost nabave vakuumskog ulja, što je potrebno za proizvodnju dizela. Ali tu se izbjegava korištenje izraza "izuzeće". Hrvatska zapravo traži mogućnost da, ako se taj proizvod ne bi mogao nabaviti drugdje na tržištu u određenom trenutku, zatraži dozvolu da ga nabavi i dalje iz Rusije.

Čak i u slučaju da ne bude govora lidera na ovom summitu ostaje mogućnost da se još tijekom ovog tjedna dogovor postigne na nižim razinama. To je rekao i hrvatski Premijer Andrej Plenković.

- Šesti paket sankcija neće se usvajati na razini Europskog vijeća, nego će ići na niže razine usvajanja, na veleposlaničke i ministarske razine - rekao je on i potvrdio potporu Hrvatske za šesti paket sankcija i postupno napuštanje korištenja fosilnih energenata koji dolaze iz Rusije. Plenković je rekao da Hrvatska može doprinijeti da se i za Mađarsku pronađe alternativni pravac za dostavu nafte iz drugih izvora.

- JANAF, koji iz Omišlja prevozi naftu prema kontinentu, pa i prema Mađarskoj, u cijelosti je sposoban donijeti ogromne količine nafte koje su dovoljne za Mađarsku - rekao je.

image

Andrej Plenković

John Thys/Afp

Plenković je rekao da Hrvatska može pomoći i pri izvozu ukrajinskih žitarica.

- Mi možemo pomoći jako puno. Mi smo već komunicirali prema EK da smo spremni s našim lukama i skladištima dati važan doprinos - rekao je.

Premijer Plenković je govorio i o povećanju kapaciteta za LNG i Hrvatskoj.

- Najbolja opcija je dodatna investicija u postojeći LNG terminal, koji bi znatno povećao kapacitete. Bio bi najbrži, najučinkovitiji i za nas i za puno zemalja u našem okruženju. To je realno i moguće i najvjerojatnije ćemo ići u tom pravcu. To smo raspravili i blizu smo investicijskih odluka. Možemo napraviti golem iskorak, Hrvatska u ovim okolnostima može biti pravi energetski "hub" za srednju Europu - rekao je Plenković.

Zelenski poziva europske vođe da se dogovore o zabrani ruske nafte

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u ponedjeljak je pozvao čelnike EU-a da žurno postignu dogovor o šestom paketu sankcija Rusiji koje uključuju zabranu uvoza nafte.

"Zašto Rusija i dalje može zarađivati gotovo milijardu eura dnevno prodajom energetskih resursa?", rekao je Zelenski u video obraćanju europskim čelnicima okupljenima na samitu u Bruxellesu.

Upozorio ih je na opasnosti koje ruska blokada ukrajinskih luka može imati na globalne cijene hrane i posljedično na rizik od još jedne globalne migrantske krize.

"Glad velikih razmjera u Africi i Aziji predstavlja rizik od nove migrantske krize velikih razmjera u južnoj i jugozapadnoj Europi.", rekao je Zelenski, nazivajući rusku taktiku "ucjenom hranom". (Hina)

Hrvatska rješenje za izvoz žitarica iz Ukrajine u Afriku

Sve teme koje su na stolu važne su i za Hrvatsku koja zbog zemljopisnog položaja sada ima značajnu ulogu i posebnu poziciju. Za Hrvatsku je važna i rasprava o alternativnim izvorima energije jer ima takav energetski miks koji uključuje i nuklearnu energiju, jer je suvlasnik NE Krško, i solarnu energiju, i LNG i proizvodnju od ugljena. Hrvatska se sve češće spominje i kao jedna od alternativnih ruta preko kojih bi Ukrajina mogla izvoziti žitarice, ali i kao pravac za uvoz nafte i plina za Srednju Europu.

Procjenjuje se da je u ukrajinskim silosima blokirano nekoliko milijuna tona žitarica čiji je izvoz iz crnomorskih luka trenutačno nemoguć. Hrvatska ima posebno važan položaj jer se do Rijeke u silosima žito može dopremati i vlakovima ili kamionima, a Jadransko more je znatno bliže mediteranskim zemljama Afrike koje uvoze velik dio žitarica iz Ukrajine, nego sjevernoeuropske luke. No, za to bi Hrvatska morala dodatno ulagati u poboljšanje infrastrukture.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 19:22