TRGOVINA GLASOVIMA

Razvodnjena reforma američkog zdravstva

Demokrati konačno imaju dovoljno glasova za reformu, ali su za to morali žrtvovati državno zdravstveno osiguranje
 AFP

WASHINGTON - Na kraju dramatičnog tjedna u kojem je izgledalo da od reforme zdravstva neće biti ništa, demokrati su u subotu osigurali 60 glasova nužnih da u američkom Senatu prođe ključni Zakon o reformi zdravstvenog osiguranja.

Sve strane nezadovoljne

No njegova završna verzija sadrži samo djelić onoga što je predsjednik Obama obećao u kampanji, a bit će bez tzv. javne opcije, odnosno mogućnosti da građani koji nemaju privatno odaberu državno osiguranje. Konačno glasanje o zakonu trebalo bi se u Senatu održati na Badnjak, ali kako je senatska verzija bitno drugačija od one koju je usvojio Zastupnički dom, usuglašavanjese očekuje do kraja godine.

Demokratski senator iz Nebraske, Ben Nelson, posljednji se priklonio zakonu nakon što je iz njega isključeno financiranje prekida trudnoće. No razvodnjenim odredbama novog nacrta podjednako su nezadovoljni konzervativci, kao i progresivne organizacije. Mnogi ga čak smatraju pobjedom privatnih osiguravajućih društava i farmaceutske industrije, koji su uložili golema sredstva u lobiranje.

Konačna verzija tako je ostala bez javne opcije, ali i bez alternative da barem oni od 47 milijuna neosiguranih Amerikanaca koji imaju između 55 i 65 godina mogu kupiti osiguranje u okviru Medicarea, državnog obaveznog osiguranja starijih od 65 godina.

Također je otpala mogućnost da se jeftiniji lijekovi mogu uvoziti iz drugih zemalja.

Osiguranje obavezno

Iako još nisu poznati svi detalji konačne verzije,pretpostavlja se da će zakon sadržavati obavezu svih stanovnika da kupe zdravstveno osiguranje, u čemu najsiromašnijima treba pomoći država.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:53