IZBORI U MASSACHUSETSU

Obamina reforma pada zbog ‘golog republikanca’

Do sada nacionalnoj političkoj javnosti nepoznati Brown dostigao je prednost od 30 posto koju je demokratkinja Coakley imala u odnosu na njega
 AFP

BOSTON - Utrka za upražnjeno senatorsko mjesto Edwarda Kennedyja, o kojem se danas odlučuje na izvanrednim izborima u Massachusettsu, do te mjere se zaoštrila da je u nedjelju popodne demokratskoj kandidatkinji Marthi Coakley (56) morao iznenada u pomoć doći i predsjednik Barack Obama.

Izbačen iz dvorane

On se prekjučer na izuzetno posjećenom skupu na bostonskom Northeastern Universityju s enormnom energijom založio za kandidatkinju koja je donedavno bila favoritom na ovim izborima. Njegov govor neartikuliranim uzvicima prekinuo je provokator, kojeg je potom, uz odobravanje prisutnih, osiguranje izbacilo van. Ovaj incident, rekli su analitičari, dobro ilustrira podijeljenost oko prvih godinu dana njegova mandata. Posljednje ankete pokazuju da bi na izborima mogao pobijediti republikanac Scott Brown (51).

Dobro poznata ministrica

Predsjednik se priključio nizu uglednih demokrata koji su došli spašavati izbore koji nemaju samo lokalni značaj - ako bi Coakley izgubila, demokrati bi ostali bez 60. mjesta u Senatu, nužnog da se provede zdravstvena reforma i spriječi opstrukcija drugih zakona. I izgubili bi mjesto koje su u Massachusettsu držali od 1952., kada je za senatora izabran John F. Kennedy. Coakley je dobro poznata ministrica pravde države Massachusetts, koja je na predizborima lako pobijedila ostale demokratske kandidate. Za njezina protivnika Scotta Browna do nedavno, osim onih koji prate lokalnu politiku, nitko nije čuo. Kao konzervativac, zalaže se za slabu vladu te izjavljuje da će u Washingtonu “ubiti” Obaminu reformu zdravstva, odnosno biti “41. republikanski glas protiv”.

U studenom Brown je u anketama kaskao 30-ak postotaka iza Coakley. Sada neka od ispitivanja govore da je čak nekoliko postotaka u prednosti. Do toga je ovaj političar manekenskog izgleda došao vozeći se u svom pick-up kamionu od mjesta do mjesta, stojeći na raskrižjima i obraćajući se kome god je mogao. Dobio je i pomoć desnih pokreta iz drugih država te nedavno u jednom danu u brzoj web akciji uspio sakupiti 1,3 milijuna dolara u prilozima.

Vrh stranke u akciji

Kada se ovih dana vidjelo da se Brown opasno približio Coakley, u akciju je stupio vrh Demokratske stranke. Nacionalni senatorski odbor dao je pola milijuna dolara za nove TV oglase u kojima se Brown predstavlja kao pobornik stare Bushove politike, a za Coakley agitira i Tedova udovica Vicki Kennedy. Stanovnici dobivaju snimljene telefonske pozive predsjednika Obame i Clintona, a ovaj drugi se u petak u Bostonu pojavio na mitingu Coakley, dok je na North Endu bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Gulliani agitirao za Browna.

Jutarnji je prisustvovao ovim mitinzima. U razgovoru sa sudionicima, oni koji podržavaju Coakley rekli su nam uglavnom da je to stoga što se ona zalaže za reformu zdravstva. Birači iza Scotta Browna isticali su njegovo zalaganje da se smanji pretjerana vladina potrošnja i administracija. Jedan neopredijeljeni stanovnik povjerio nam je da je prije glasao za Obamu, ali da sada neće uopće izaći:

Razočaran Obamom

- Ne sviđa mi se što zdravstvena reforma neće biti onakva kakvu sam očekivao. Razočaran sam - rekao je potvrđujući da ovo nisu obični izbori, već i svojevrstan referendum o Obaminoj vlasti, i to u državi najviše od svih naklonjenoj demokratima. Ako ovdje ne bude prošao demokratski kandidat, to će biti znak da su zbilja u opasnosti i drugi na izborima za Kongres i Senat krajem ove godine.

Brown: Slikao sam se kao student, trebalo mi je novaca

Ženski list Cosmopolitan 1982. današnjeg republikanskog kandidata Scotta Browna proglasio je “najseksepilnijim muškarcem Amerike”. Brown nikad nije krio da se slikao gol za Cosmo te tvrdi da je to napravio jer je bio siromašni student .

No, republikanci optužuju demokrate da igraju prljavo jer su zadnjih dana biračice u Massachusettsu dobivale pozive u kojima ih se podsjeća na duplericu te upozorava na to da su na djelu dvostruki standardi jer dok ove fotografije nisu problem za Browna, zasigurno bi bile za neku žensku političarku. (N. Šajn)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 03:27