‘NAJGORA‘ SANKCIJA

Reakcije na povlačenje Adidasa iz Rusije su hit: ‘Samo to ne! Pa kako će sad čučati u trenirkama?!‘

‘Nijedna sankcija neće Ruse toliko pogoditi kao povlačenje Adidasa‘ - šale se korisnici društvenih mreža

Adidas odlazi iz Rusije

 Twitter

Nakon što je njemački Adidas objavio kako i on privremeno prekida sve svoje poslovanje u Rusiji i zatvara tamošnje trgovine, internet se ne prestaje šaliti na račun ove sankcije, za koju mnogi kažu da će najteže pogoditi Ruse.

Naime, između Rusa i Adidas trenirki postoji 'neka tajna veza' koja traje već godinama. Još u doba Hladnog rata, neposredno prije nego što je Moskva postala domaćinom Olimpijskih igara 1980., Adidas je potpisao ugovor sa sovjetskom vladom i opskrbio njihovu reprezentaciju prugastim uniformama.

Leonid Brežnjev i njemu slični nisu bili baš previše zadovoljni činjenicom da se sovjetski sportašu natječu u odjeći zapadnjačke proizvodnje, ali kvaliteta tekstila na istočnoj strani željezne zavjese bila je toliko lošije kvalitete da nisu to spriječili. SSSR je ipak dao sve od sebe da izbriše kapitalističke znakove na sportskim opravama, tako da sportaši nisu izlagali logo Adidasa i imali su samo dvije pruge, umjesto Adidasova zaštitnog znaka - tri pruge.

To ipak nije spriječilo rusku javnost da govori o tome kako njihovi heroji nose Adidas. Popularnost ove marke porasla je u Sovjetskom Savezu upravo nakon tih Igara.

Tako su početkom 80-ih Adidas trenirke postale jako chic! Legalno ih je bilo teško nabaviti pa je ubrzo nastala cijela industrija jeftinih krivotvorina. Poznate tri pruge mogle su se vidjeti na svim mogućim vrstama odjevnih predmeta. Vlasti nisu bile oduševljene i na Adidas trenirke gledale su kao na traperice, žvakače i druge zapadnjačke stvari - ali teško da su mogle išta učiniti. Tada je nastala i kratka pjesmica koja se rimuje na ruskom jeziku: "Onaj tko nosi Adidas, sutra će prodati domovinu!"

Povezanost s kriminalom

Nakon pada Sovjetskog Saveza, trenirke - i to ne samo Adidasove, već trenirke općenito - postale su posebno popularne u svijetu kriminala. Zatvorenici bi ih nosili jer mnogi zatvori nisu imali uniforme. Tijekom 90-ih neki su se bivši sportaši okrenuli kriminalu kako bi krpali kraj s krajem pa su nosili iste stvari u kojima su ranijih godina trenirali.

U to su vrijeme i jefitne krivotvorine doživjele svoju slavu na ruskim tržnicama, a njih se povezivalo uglavnom uz mlade ulične huligane, zvane gopnici, koji su voljeli pozirati u trenirkama dok čuče i izgledaju 'macho'. "Adidos", "Abibas" i druge lažne tvrtke mogle su se također pronaći na svakom koraku, a tada su započele i šale na račun Rusa i njihove ljubavi prema tim trenirkama.

Stoga ne čudi što je sadašnja odluka o prekidu Adidasova poslovanja u Rusiji zbog invazije na Ukrajinu izazvala toliko reakcija na društvenim mrežama.

"Adidas je zaustavio prodaju svojih proizvoda u Rusiji. Nema više zabave za gopnike", glasio je jedan od komentara na Twitteru.

"Kako će sad čučati u trenirkama ako nema Adidasa?", zapitali su se šaljivo drugi u komentarima.

"Ako ljudi u Rusiji ne krenu sad protestirati, ne znam kad će", "Situacija je ozbiljna", "Nijedna sankcija neće Ruse toliko pogoditi kao povlačenje Adidasa", "Kome treba Adidas kad imamo Abibas? Rusija ima sve, visoke stolove, prazne IKEA robne kuće i svi nose Nkei" - glasili su samo neki od komentara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 18:52