ITALIJA

Renzi dao ostavku kao čelnik Demokratske stranke lijevog centra nakon teškog izbornog poraza

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 05.03.2018. u 20:51

Italy Prime Minister Matteo Renzi gestures as he talks during a news conference at Chigi Palace in Rome, Italy June 20, 2016. REUTERS/Tony Gentile
Tony Gentile / REUTERS

Bivši talijanski premijer Matteo Renzi dao je ostavku u ponedjeljak na dužnost čelnika Demokratske stranke (PD), lijevog centra nakon teškog poraza svoje stranke koja je dobila 18,7% glasova u nedjelju na parlamentarnim izborima.

PD je doživio "jasan i očigledan poraz i očito je da je u tim uvjetima odustajem od vođenja stranke”, rekao je novinarima navodeći da neće nazočiti kongresu stranke.

Ta tom kongresu, koji bi se trebao održati sljedećih tjedana, trebao bi biti izabran "ne neki namjesnik izabran u nekom salonu, već tajnik izabran na predizborima", istaknuo je.

Uz povijesni proboj populističkih i desnih pokreta, koji sada imaju većinu glasova i mjesta "Italija je suočena sa situacijom u kojoj oni koji su očito pobijedili na izborima nemaju glasove da bi vladali", istaknuo je.

"PD neće biti štaka antiestablišmentske vlade i radije će biti u oporbi", zajamčio je i obećao da je zadovoljan svojom novom dužnošću senatora Firenze. Istaknuo je nekoliko velikih razlika s desnom Ligom Mattea Salvinija i populističkim Pokretom pet zvijezda (M5S) koju vodi Luigi Di Maio, posebice o Europskoj uniji i načinu vođenja politike. Obećao je da će PD reći "da svemu što može služiti Italiji".

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo