UŽASAN RUSKI ZLOČIN U BUČI

Reportaža iz ulice smrti: ‘Sve su to civili, dobili su metak u glavu, leševe smo našli na cesti‘

Neki su ležali u grupama, poput dva muškarca koji su pronađeni u jednoj bari. Ležali su na leđima. Jedan je na sebi imao zelenu, a drugi crni jaknu

Prizori iz Buče nakon odlaska ruske vojske

 RONALDO SCHEMIDT/AFP

Oprez! Prizori su uznemirujući

U jednoj mirnoj ulici u Buči u Ukrajini trupala na kolniku ima skoro kao i drveća pored njega. Ukupno ih je 20. Sve civili. Neki potrbuške leže na betonu, drugi gledaju u nebo, ali ga ne vide. Trojica su zapetljana u bicikle. Ostali su ispruženi pored paljbom uništenih automobila.

Jednome su ruke bile vezane iza leđa bijelom krpom. Njegova otvorena ukrajinska putovnica odmah do njega. Drugi je pored žute ograde na koju su nacrtani sretni i tužni "emojiji". Na ogradi velikim slovima piše "Živi brzo", piše Agence France-Presse (AFP), čiji su novinari ušli u grad, predgrađe Kijeva.

Pravi razmjeri štete koju su Rusi prouzročili na području oko Kijeva svaki se dan nanovo otkrivaju. "Svi su ovi ljudi ustrijeljeni u glavu, nerijetko u potiljak", rekao je za AFP gradonačelnik Buče Anatolij Fedoruk.

Dodao je da je u masovnoj grobnici u gradu pokopano dodatnih 280 osoba te da se ubijene obitelji još uvijek nalaze u automobilima koji su raštrkani po gradu.

Okružena zimzelenim šumama, Buča je prije rata bila pravo uspavano predgrađe velegrada. Zahvaljujući otporu koji su Ukrajinci tijekom dosadašnjih 39 dana rata u Ukrajini pružili u mjestima poput Buče i Irpina, Rusi nisu uspjeli opkoliti i zauzeti Kijev.

image

Prizori iz Buče nakon odlaska ruske vojske

RONALDO SCHEMIDT/AFP
image

Prizori iz Buče nakon odlaska ruske vojske

RONALDO SCHEMIDT/AFP

Cijena koju su ta mjesta zbog toga platila visoka je da ne može biti viša.

Zgrade u gradu pune su rupa od projektila, a ulice zdrobljenih automobila. AFP-ovi su novinari u Buču ušli nakon što je grad gotovo mjesec dana bio odsječen od ostatka svijeta. Trgovine, kafići i kuće potpuno su uništeni. Oštećen je krov crkve. Agresiju je, čini se, preživio samo jedan McDonald's.

Stradalih ima diljem grada - od željezničke postaje do ulica svih dužina i širina.

Jedna je ulica, međutim, bila žrtva nasilja koje je bilo bitno sistematičnije.

image

Prizori iz Buče nakon odlaska ruske vojske

RONALDO SCHEMIDT/AFP
image

Prizori iz Buče nakon odlaska ruske vojske

RONALDO SCHEMIDT/AFP

Žrtve, gotovo sve muškarci, razasuti su po kolniku koji se proteže na više stotina metara. Šesnaest od 20 trupala nalazilo se na kolniku, a ostala su bila odmah do njega. Tri su bila nasred ceste. Jedno je ležalo u dvorištu uništene kuće.

Neki su ležali u grupama, poput dva muškarca koji su pronađeni u jednoj bari. Ležali su na leđima. Jedan je na sebi imao zelenu, a drugi crni jaknu.

Drugi su umrli sami. Biciklist s narančastim rukavicama i crnom balaklavom ležao je na boku, a njegov bicikl na njemu. Izgledalo je kao da je i pao s njega te da ne može ustati.

Svi su bili u civilnoj odjeći. Zimskim kaputima, jaknama, trenirkama, trapericama, tenisicama i čizmama.

Posvuda su tragovi nasilja. Jedan je srebrni automobil izrešetan. Drugi je djelomično smrskan. Zapaljeni kombi nalazi se pored jedne skupina trupala.

"Ovo su posljedice ruske okupacije", rekao je gradonačelnik Fedoruk.

Građani Buče u posljednjih su mjesec dana vidjeli toliko nasilja da ih ovi prizori nisu pretjerano šokirali. Neki tijela nisu ni primijetili.

Ukrajinske su trupe tek nedavno zauzele Buču, a humanitarni su koridori formirani u subotu. Mrtvi će još neko vrijeme ostati nepokopani.

image

Prizori iz Buče nakon odlaska ruske vojske

RONALDO SCHEMIDT/AFP
image

Prizori iz Buče nakon odlaska ruske vojske

RONALDO SCHEMIDT/AFP

Vojnici preživjelima dijele hranu i lijekove koje su dopremili zelenim vojnim kamionom. Stotinu metara dalje od te točke - još jedno tijelo prekriveno plahtom. Ovo je prva takva dostava u posljednjih mjesec dana. Ukrajina je u subotu objavila da se ruske snage užurbano povlače sa šireg kijevskog područja. Da se nisu povukle, pitanje je kada bi prijeko potrebna pomoć uopće stigla u Buču.

"Bježe", rekao je Jurij Biriukov, viši časnik u Teritorijalnoj obrani Ukrajine, volonterskoj postrojbi koja nadgleda distribuciju humanitarne pomoći.

Građani Buče još su uvijek prestrašeni, šokirani.

"Ne možete zamisliti u kakvim su uvjetima živjeli tijekom proteklih mjesec dana. Artiljerija, nestašica hrane i vode, a nisu mogli pobjeći", rekao je Biriukov.

Jedan je Bučanin AFP-ovim novinarima pokazao grobnicu u koju su sahranjene četiri osobe, uključujući i dijete. U Buči su ostali uglavnom stariji.

image

Prizori iz Buče nakon odlaska ruske vojske

RONALDO SCHEMIDT/AFP

Skupina starijih građana ustanovila je pučku kuhinju na otvorenom pored jedne Lade s probušenim gumama. Boršč i druge čorbe kuhaju na improviziranom štednjaku.

Ruski su vojnici provalili u stanove Bučana i uzeli što su htjeli. Kuhari iz pučke kuhinje na otvorenom kažu da su jednu ženu pitali ima li kakvog oružja.

A onda je više od 70 ruskih oklopnih vozila napustilo grad. Vozili su u suprotnom smjeru od Kijeva. Raketiranje Buče prestalo je u četvrtak.

"Ako bude mira, sve će biti divno", rekla je za AFP 82-godišnja Nadja Protopopova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 05:30