TITOV CRNOGORSKI LUKSUZ

REPORTER JUTARNJEG OBIŠAO JE REZIDENCIJU JOSIPA BROZA TITA: Vila od 5500 kvadrata okružena šumom niknula je za samo šest mjeseci

 

Josip Broz, koji se nekad nazivao najvećim sinom naših naroda i narodnosti, doista je svoju titulu shvaćao i više nego ozbiljno.

Vidljivo je to po njegovu stilu života, broju sluga, pomoćnika te, dakako, rezidencija. Vrijednost nekretnina koje su služile isključivo njemu nedostižna je danas svima osim možda saudijskim prinčevima, američkim milijarderima i kineskim tajkunima.

Izvanredna mikroklima

Ukratko, gdje bi Broz bacio oko, to bi mjesto postalo njegovo. Tako je niknula i njegova 33. rezidencija, Vila Galeb u Igalu, lijepom turističkom mjestašcu pokraj Herceg Novog, 1976. godine. Herceg Novi ima izvanrednu mikroklimu, što je bilo dovoljno za akciju.

Naime, Tito se bio liječio u obližnjem Institutu “Dr. Simo Milošević”, golemom socijalističkom hotelu i rehabilitacijskom centru, i osjećao se - sjajno. Dovoljan razlog da se u susjednoj šumici za njega napravi vlastito lječilište.

U državi koja se malo-pomalo raspada od neimaštine i lopovskog upravljanja, za šest mjeseci sagrađeno je zdanje od 5500 četvornih metara, na četiri kata, s atomskim skloništem, oplahnuto mramorom, skupocjenim drvom, specijalnim klimatizacijskim sustavom i najskupljim mogućim namještajem. U podrumu se nižu, kao u kakvom hororu, prostorija za prostorijom sa specijalnim kadama, koje odreda nalikuju na mučilišta, a Tito je najviše volio tzv. škotsku kupku. Zvuči perverzno, ali nije - posrijedi je naizmjenično tuširanje hladnom i toplom vodom. Dakako, tu je o pogolem bazen za plivanje i rehabilitaciju. “Radilo se dan i noć, moj je otac bio zamolio predradnika da povede i mene, dječaka, da mu pomažem. I radnici su pili skupocjeno vino u malim bocama”, kaže mi vozač, koji ne želi da mu se ime spominje u novinama, čiji je otac postavljao parkete u vili.

Kino za kaubojske filmove

Cijelo zdanje nalikuje na križanca rimske vile i hacijende južnoameričkih narkobosova: posrijedi je, zapravo, tvrđava. Svi prozori gledaju u unutarnje dvorište i zdanje je nemoguće napustiti na bilo koji drugi način osim na glavni ulaz, široku drvenu kliznu kapiju, koja se otvarala jedino da propusti diktatorovu limuzinu.

Vilu je projektirao Milorad Petijević, arhitekt iz Herceg Novog. Otkako je Jugoslavija propala, a s njim i socijalizam, vila je zapuštena.

Nekoliko godina bila je dostupna samo bogatim Rusima koji su je zakupljivali preko jedne moskovske agencije, u ljeto 2014. napokon se otvorila za javnost.

U vili je uređeno nekoliko apartmana za goste, konferencijska dvorana, diktatorov radni kabinet, restoran i spomenute kade i kadice, blatne i biserne, bazen s mineralnom vodom.

Najluksuzniji su dio “privatne” odaje Josipa Broza i njegove supruge Jovanke, koja je u vili boravila samo jednom, prije negoli su je maknuli iz njegova života. Te su odaje najluksuzniji dio vile.

Vila je, dakako, okružena velikim parkom na površini od 75.000 četvornih metara. Zasađena su borova šumica i brojno mediteransko bilje, pa će vam se činiti da ste u oazi daleko od svake realnosti. Na ulazu najprije ugledate tzv. kamin-salu, u kojoj je Broz obožavao provoditi slobodno vrijeme uz vatricu i zvuke klasične glazbe. Na drugom kraju te dvorane velika je bijela kožna garnitura na kojoj su sada već davne 1991. godine predsjednici bivših jugoslavenskih republika održali sastanak, ujedno posljednji pokušaj da se spriječi rat u bivšoj Jugoslaviji.

Na prvom katu vile je konferencijska dvorana u kojoj su se završavali brojni državni poslovi. Broz je uvijek sjedio u sredini, a uokolo su bili njegovi činovnici i članovi Predsjedništva SFRJ.

Velike drvene stepenice vode na drugi kat, čijim se dugačkim hodnicima dolazi do plavog predsjedničkog apartmana s radnom sobom i kupaonicom opremljenom najskupljim brazilskim mramorom, a odmah pokraj je luksuzno opremljen apartman u kojem je boravila Brozova supruga Jovanka, a dijele ih dvostruka vrata. Jedna njegova, jedna njezina.

Tu je blizu i kinodvorana, u kojoj se Tito u večernjim satima obožavao opuštati gledajući kaubojske filmove, a tu su se ponekad održavali i koncerti za njega.

Najzanimljiviji dio vile jest najdonja, četvrta razina, na kojoj je atomsko sklonište. U tom podrumu specijalni je akvarij za provjeru ispravnosti vode, koji se napajao vodom iz istog ventila kao i ostali dijelovi vile, pa ako bi specijalne dalekoistočne ribice u njemu uginule, to bi značilo da je voda otrovana ili jednostavno neispravna. U ribice je non-stop buljio dežurni vojnik, posebno odabran i provjeren.

Brojni slavni gosti

Brozovi gosti u ovoj vili, u kojoj je on boravio ukupno četiri puta (a Jovanka samo jednom, u svojoj luksuznoj, ružičastoj kupaonici), bile su poznate osobe iz globalnog političkog i umjetničkog života - princ Charles, Gadafi, Helmut Schmidt, Elizabeth Taylor...

Zidove vile nekada su krasile umjetničke slike, kojih danas više nema. Sada su tu brojne fotografije iz razdoblja Brozova prvog boravka u Igalu.

Kad je 1979. godinu Crnu Goru zadesio katastrofalni potres, Broz se nalazio u vili. Noć uoči odlaska u Beograd proveo je u šatoru. Nevjerojatna žrtva, rekli bismo danas…

Hotel u Igalu u kojem je odsjeo Tito i nakon toga odlučio sagraditi vilu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 12:21