EKSKLUZIVNO

REPORTER JUTARNJEG S IZBORA U LJUBLJANI Slovenci žele promjenu i vjeruju da je bivši premijer rješenje: 'Janša će oštro s Hrvatskom'

 
novinar Jutarnjeg (u krugu) ostao je začuđen negativnim stavom stanovnika glavnog slovenskog grada prema Hrvatima, i to prije svega zbog pitanja oko Piranskoga zaljeva i neriješene granice
 Robert Fajt / CROPIX

I prije nego što su zvona s crkve Marijina Navještenja u središtu grada otkucala 11. sat, na Tromostovlju je već bilo ravno 30 stupnjeva. Jače od ljubljanskog sunca sijao je u nedjelju valjda samo Marko Hrovat. Simpatični Slovenac predsjednik je jutarnje smjene Izborne komisije na biračkom mjestu broj 15., koje se nalazi u Mačkovoj ulici, najužem središtu grada, odmah do stražnjeg ulaza u zgradu Općine.

- Do sada imamo 15 posto izlaznosti, ako tako nastave, do večeri će biti i 30, što znači više nego prošle godine. Ako uzmemo u obzir ovako lijepi dan, za Sloveniju je to sjajno, gotovo pa rekordno - otkriva nam kroz smijeh Marko. U centru grada nema nijednog političkog plakata, da nema stalka s natpisom “Volišče” i strelicom prema njegovu biračkom mjestu, teško bi itko mogao zaključiti da su u Ljubljani u tijeku parlamentarni izbori. Ionako mu, žali se, svako malo ulete strani turisti, jer je u prostoru s biračkom kutijom inače dječja galerija.

Središte grada doista je krcato ljudima. Ako idete raditi kakvu anketu, veća vam je šansa naletjeti na Južnokorejca ili Amerikanca nego na Slovenca. Osim toga, ovog vikenda održava se ondje Znanstival, ili znanstveni festival, čiji su štandovi okupirani znatiželjnicima, pa turistički vodiči svoje grupe sklanjaju u susjedne ulici kako bi im u miru mogli ispričati pokoju edukativnu priču o gradu na Ljubljanici. Nisu svi Slovenci pobjegli iz grada u gorice, no oni čija je ova nedjelja bila radna ubijali su se od posla, od konobara i kuhara, pa čak i do uličnih svirača, čija je glazba dopirala iza svih uglova i miješala se na gradskim šetnicama.

Loše za ljevicu

Do nas na terasi nasuprot Markova izbornog mjesta sjedi obitelj iz Hrvatske, pa se žali svojim slovenskim prijateljima da su jedva pronašli hotel, jer je grad naprosto bukiran. Sve ovo vrijedi za središte Ljubljane, ulicu po ulicu dalje prema periferiji ljudi je sve manje, turista sigurno, Slovenaca pogotovo. Taksisti u parku gledaju u mobitele, “crveni” semafori nemaju koga zaustaviti na cesti, a za “zelene” nema pješaka koje bi propustili. Sada shvaćamo što je Marko mislio kada je spomenuo kombinaciju prekrasnog dana i izborne nedjelje. To je nešto što slovenskoj ljevici, uz ankete koji daju blagu prednost Slovenskoj demokratskoj stranci i njezinu predsjedniku, političkom veteranu i očito povratniku u sami vrh slovenske politike Janezu Janši, nikako ne ide u prilog.

Lijevu koaliciju vodio je premijer Miro Cerar, no ako nekim čudom ova opcija odnese pobjedu, on neće biti njezin novi-stari lider. Jedan od razloga leži i u tome što je aktualni mandat okončao ostavkom te se izbori zbog toga održavaju nekoliko tjedana ranije. Razlozi, među ostalim, leže i u neslaganju u vladajućoj koaliciji koju čine socijaldemokrat (SD) Dejan Židan i Karl Erjavec (DeSUS) iz stranke umirovljenika.

Između ove ekipe slijeva koja je uspjela donekle smanjiti nezaposlenost i stabilizirati financije, ali ne i napraviti obećane reforme, i Janše koji plaši Slovence Titom i migrantima, držeći se ruku pod ruku sa svojim velikim prijateljem, mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, svoju priliku traži komičar i voditelj Marjan Šarec, gubitnik na prošlim predsjedničkim izborima od aktualnog predsjednika Boruta Pahora, kojemu će cijena sigurno rasti svakim danom od izbora do formiranja nove vlade. Da neće u koaliciju s Janšom, kako je tvrdio koji dan prije izbora, ne vjeruju čak ni svi njegovi birači, a Janšini ga priželjkuju.

Kampanja bez Hrvatske

Iako su slovenski analitičari zaključili kako je desnica procijenila da će bolji efekt postići ako građane “plaši” migrantima nego Hrvatima, iznenađujuće je koliko slovenski birači nemaju dobro mišljenje o Hrvatskoj, i to uopće ne kriju. Igra na “hrvatsku kartu” ne bi im, dakle, uopće bila loš izbor.

- Da, Janšin povratak je moguć, na žalost, jer ja nisam za njega, iako bi to bilo najbolje za Sloveniju naspram Hrvatske, kaže nam gospođa koju smo zaustavili pri izlasku s biračkog mjesta.

Na pitanje zašto, rekla je kako su “Hrvati loši ljudi, jedno pričaju drugo rade”. - Vi ste zahrptni (podmukli op.a.) - rekla nam je. Pitali smo u čemu su najveći problemi dviju država, a odgovor je ponudio njezin suprug kojega je pitanje prilično iziritiralo:

- Onaj vaš Stanković, koji vodi emisije nedjeljom popodne, je rekao da se slovensko-hrvatski problemi mogu riješiti za 15 minuta. E, pa izvolite pitati njega kako - odbrusio nam je ljutiti Slovenac.

Za razliku od ovog bračnog para, umirovljenik Srećo Valant nije imao ništa protiv da se predstavi. On misli da će pobijediti Janšin SDS, kao i da će njegov izbor sastavljati Vladu, pa i uz pomoć Marjana Šarca.

- Sloveniji treba promjena, a Janša je čovjek koji može promijeniti stvari. On je čovjek koji drži obećanja. Mislim da bi se s njime poboljšali odnosi s Hrvatskom - smatra gospodin Srećo. Za kvalitetnu analizu slovensko-hrvatskih odnosa nismo mogli bolje pogoditi kada smo zaustavili Ivu Parađika i njegovu suprugu Vanju, s obzirom na to da na istim temeljima počiva i njihova bračna zajednica. Hrvat iz Posavine i Ljubljančanka su, doduše, pronašli zajednički jezik, pa na stvari gledaju slično.

Piran je naš

- Vratite nam Piranski zaljev - uletjela je gospođa Vanja suprugu već u prvu riječ.

- Žena mi je Slovenka, pojasnio je gotovo opravdavajući se Ivo, a onda dodao uvjerljivo - ali ja se slažem s njom oko Piranskog zaljeva.

- Ne mogu reći da je Cerarova Vlada bila loša, ali desne stranke su se u posljednje vrijeme počele jako dizati. Povratak Janeza Janše je ne samo moguć nego i izvjestan, a on je opasan - kaže nam Ivo.

Na pitanje je li to dobro ili loše za odnose dviju zemalja rekao je da u kratkom periodu ne očekuje baš nikakve promjene.

- Svi političari žive od politike, no mislim da je hrvatska politika jaka i na tom području su Slovenci posljednjih godina prilično popušili - zaključio je Ivo koji u Sloveniji živi već više od 50 godina.

Ovo su prvi od osam parlamentarnih izbora na koje nije izašao još jedan naš anonimni sugovornik. On kaže da očekuje da će se promijeniti vlast, ali ne očekuje da će bolje živjeti. Jedine promjene se da oni zamjene mjesta. Moj listić to ne može narušiti - kaže kroz smijeh 60-godišnjak dok se odmara na klupici u hladu, predstavnik slovenske većine, one koju očito ovi izbori ne diraju previše.

Svjetske agencije zabrinute zbog dolaska desnice

AP: U domovini Melanije Trump jača radikalno desni populizam

Bloomberg: Iznenađenje

Agencija je zabrinuta da bi se dežela mogla naći u situaciji poput Italije te da bi formiranje vlade moglo potrajati dugo i dovesti zemlju do mogućih novih prijevremenih izbora.

- Stisnuti između Italije i Mađarske, članica EU gdje su na vlasti euroskeptične stranke, Slovenke i Slovenci odlučit će hoće li sačuvati svoje tradicionalne veze s establishmentom bloka. Ili će izabrati Janšu, saveznika mađarskog premijera Viktora Orbána, čiji su ga snovi o 'iliberalnoj demokraciji' doveli u sukob s Bruxellesom.

Posebno se naglašava njegova izjava da u Budimpešti nema “policije s dugim cijevima na ulicama za razliku od Bruxellesa, Pariza ili Londona”.

- Do iznenađenja bi mogla dovesti situacija u kojoj je više od petine birača dan prije izbora još bilo neodlučno - za Bloomberg je komentirala Otilia Dhand, politička analitičarka u privatnoj kompaniji Teneo Intelligence.

Reuters: Puno nejasnog

- Ključno je pitanje hoće li SDS uspjeti formirati koaliciju - rekla je za agenciju Meta Roglič, politička analitičarka ljubljanskog lista Dnevnik. I ova se agencija za mišljenje obratila Otiliji Dhand iz Teneo Intelligencea, koja je rekla isto drugim riječima: “Stvarni će pobjednik biti stranka koja će moći formirati koaliciju s većinom zastupnika u vjerojatno vrlo fragmentiranom parlamentu”.

AP: Populizam jača

Agencija sa sjedištem u SAD-u opisuje Sloveniju: “Jednom dio bivše komunističke Jugoslavije i domovina američke prve dame Melanije Trump”. Snažnu podršku javnosti Janezu Janši u tradicionalno umjerenoj Sloveniji opisuju kao odraz jačanja radikalno desnog populizma u srednjoj i istočnoj Europi a.

AFP: Mađari pomagali Janši

Ističe se kako je, prema slovenskim medijima, Janša dobio snažnu podršku od oko dva milijuna eura od mađarskih medijskih tvrtki. Šarec i ostali konkurenti tvrde da bi to moglo predstavljati kršenje zakona financiranja izborne kampanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:43