EVAKUACIJA

REPORTERI JUTARNJEG U VELIKOM MIGRANTSKOM KAMPU Počelo pražnjenje Vučjaka. Nakon što premjeste sve migrante, vlasti BiH će kamp srušiti i spaliti

 
 Mario Pušić/Hanza Media

Sa sedam autobusa pristiglih iz Sarajeva danas oko podneva započelo je pražnjenje migrantskog kampa Vučjak u Zavalju nedaleko od Bihaća. Oko 300 ljudi trebalo bi biti prebačeno u Ušivak, kamp kraj Sarajeva. Novinarima je zabranjen pristup kampu iz sigurnosnih razloga, ali i kako ne bi bilo narušeno dostojanstvo migranata.

U središtu mjesta nekoliko je desetaka novinarskih ekipa iz BiH i svih zemalja u okruženju. Do 13 i 30 sati kamp su napustila tri autobusa, svaki od njih dobio je kombi pratnju specijalne policije. Ostali autobusi ulaze u prostor kampa jedan po jedan jer ih tamo više ne stane, a onda će formirati kolonu i svi zajedno put Sarajeva.

FOTOGALERIJA: Evakuacija kampa Vučjak

Ministrica zdravstva Unsko-sanskog kantona Nermina Ćemalović izjavila je na mjestu događaja da sve ide po planu i bez problema, odnosno da migranti dobrovoljno ulaze u autobuse.

- Ovo je prvi korak, a onda slijede Miral i Bira - rekla je ministrica.

Radi se o još dva migrantska kampa u Velikoj Kladuši i Bihaću, koja bi također u dogledno vrijeme trebala biti zatvorena. U Zavalje je došao i kantonalni premijer Mustafa Ružnić, ali nije želio davati izjave.

Mještani Zavalja, koje uglavnom nastanjuju Hrvati, kažu nam da će sada konačno odahnuti. Nisu im migranti, kažu, predstavljali opasnost, ali su se neugodno zbog njih osjećali u noćnim satima.

Tijekom dana trebali bi iz kampa biti odvezeni svi migranti, a kamp potom danas u popodnevnim ili sutra u jutarnjim satima saniran, odnosno srušen i spaljen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:46