DVOLIČNOST

Republikanski guverner vara ženu

Neki američki mediji su odali počast Sanfordovoj supruzi što na konferenciji za novinare nije stajala uz njega u znak podrške

COLUMBIA - Novi politički skandal trese Ameriku nakon što je guverner Južne Karoline Mark Sanford, predsjednik Asocijacije republikanskih guvernera, priznao da je godinu dana svoju suprugu varao s Argentinkom.

Izbacila ga iz kuće

Nakon što tjedan dana nitko, pa ni njegova supruga niti ljudi u njegovu uredu, nije znao gdje je nestao, guverner je u srijedu na pomalo neobičnoj konferenciji za novinare priznao da je bio kod svoje ljubavnice.

- Plakao sam u Argentini - rekao je Sanford i pred novinarima obrisao suze dok je svoju obitelj molio za oprost.

Oženjeni otac četvero djece za kojeg se spekuliralo da bi 2012. mogao biti jedan od glavnih republikanskih kandidata za Bijelu kuću isticao se kao fiskalni konzervativac koji se protivi velikim izdvajanjima iz državnog proračuna radi spašavanja posrnule ekonomije.

No, prije tri tjedna izgubio je sudski spor kojim je pokušao spriječiti Južnu Karolinu da primi novac iz federalnog plana poticaja za ekonomiju. Nekoliko dana poslije supruga Jenny, bogata nasljednica koja je igrala vrlo važnu ulogu u njegovoj karijeri, izbacila ga je iz kuće.

Spašavanje braka

Potom su se u ponedjeljak zastupnici u državnoj skupštini i novinari počeli pitati gdje je guverner, jer ga nitko nije vidio već pet dana. U njegovu su uredu tvrdili da je otišao na izlet na Appalachian Trail kako bi se odmorio, no nije se javljao na mobitel. Već i zbog toga je bio u nevolji - demokrati su zahtijevali da se objasni tko zapravo vodi izvršnu vlast u državi.

No, stvari su postale još gore kada se vratio.

U srijedu je guverner priznao da je varao svoju ženu. Svoju je ljubavnicu opisao kao “dragu, dragu prijateljicu” koju poznaje oko osam godina. Afera je počela prije jedne godine, tijekom koje ju je guverner posjetio oko tri puta.

Supruga Jenny saznala je prije otprilike pet mjeseci, a neki su joj američki mediji već odali priznanje što je prekršila politički folklor i na press konferenciji se nije pojavila uz njega u znak podrške. Ipak, u priopćenju je poručila kako se nada da se njihov brak još može spasiti.

Osim što je molio suprugu za oprost, Sanford je ispričao i kako djelatnici njegova ureda nisu namjerno lagali javnost, nego im je on prije odlaska rekao da uistinu ide u planine, a potom se predomislio. Također je najavio dao ostavku na položaj predsjednika udruge guvernera.

Priznanje afere moglo bi iznimno štetiti karijeri Sanforda, poznatog konzervativnog kršćanina koji se nije libio kritizirati druge političare zbog njihovih izvanbračnih afera. Tako se 1998., kada je glasao za opoziv predsjednika Billa Clintona zbog afere s Monicom Lewinsky, pozivao na “moralni legitimitet”.

Kritizirao Clintona

Iste godine, kada je republikanski kongresnik Bill Livingston otkrio da je varao ženu, Sanford je rekao: “Činjenica je da je lagao. Lagao je pod drugačijom zakletvom, a to je zakletva njegovoj ženi. Stoga to treba uzeti vrlo, vrlo ozbiljno”. Sanford se zalagao i za to da se u državnim školama u Južnoj Karolini postave natpisi s deset zapovijedi Božjih, pa čak i da se one u školskim udžbenicima navode kao jedan od “izvora američkog prava”.

“Mali podsjetnik: šesta zapovijed: Ne sagriješi bludno”, naslađivali su se u srijedu novinari San Francisco Chroniclera.

Glavni igrači Republikanske stranke u skandalima

Republikanska stranka ima problema s pronalaženjem novih lidera.

Prije manje od tjedan dana s mogućeg popisa novih predsjedničkih kandidata ispao je senator John Ensign, koji je priznao da je imao aferu s bivšom, udanom, zaposlenicom. Bivša kandidatkinja za potptredsjednicu, guvernerka Aljaske Sarah Palin, posljednjih je mjeseci napravila niz gafova, uključujući i javnu svađu s ocem djeteta njezine kćeri.

Guverner Louisiane Bobby Jindal teško se osramotio kada je u veljači, kao predstavnik stranke, pred Kongresom davao odgovor na Obamino obraćanje kongresnicima. Mediji su poslije tvrdili da je zvučao kao srednjoškolac, a ne politički lider.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:41