‘POSEBNO NAGLAŠAVAMO‘

Počela službena kampanja, DIP upozorio Milanovića: ‘Izjave predsjednika ne smiju biti dio izbornog bloka‘

U izbornoj utrci je 165 listi u 11 izbornih jedinica, dok će naklonost birača u 12., manjinskoj jedinici, tražiti 17 kandidata

Josip Salapić i Slaven Hojski

 Darko Tomas/Cropix

Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je u subotu političke stranke i kandidate koji sudjeluju na parlamentarnim izborima da izbornu promidžbu vode slobodno, otvoreno, javno i argumentirano, a da im se sučeljavanja temelje na činjenicama.

Sve izborne sudionike pozivamo da vode računa o odredbama izbornog zakona, obvezatnim uputama DIP-a, kao i stajalištima Ustavnog suda RH, rekao je glasnogovornik i član DIP-a Slaven Hojski, nakon što je izvijestio da su u subotu poslijepodne objavljene pravovaljane izborne liste i da je počela službena izborna promidžba.

Na izborima će sudjelovati 165 listi u 11 izbornih jedinica i 17 kandidata u 12. izbornoj jedinici u kojoj osam svojih zastupnika biraju nacionalne manjine.

Stranka Pokret za životnije jednu je svoju listu povukla, a Demokršćanima je DIP odbio 11 listi jer je ta stranka u registar upisana 19. ožujka, četiri dana nakon što je na snagu stupila predsjednikova odluka o izborima, a pravo kandidiranja imaju stranke koje su bile registrirane na dan stupanja predsjednikove odluke.

Na listama je 2277 kandidata, a u odnosu na 2020. godinu 27 je listi manje.

Potpredsjednik DIP-a Josip Salapić naglašava da danas započeta službena promidžba ima svoja pravila.

"DIP će od danas pratiti sve što se događa u medijskom prostoru, tu postoje jasna pravila koja vrijede za sve“, odgovorio je Salapić na novinarska propitivanja o poziciji predsjednika Republike u promidžbi.

"Upozorenje Ustavnog suda jasno govori o ulozi predsjednika Republike u izbornim kampanjama, Ustav definira ulogu predsjednika“, kazao je i naglasio kako bi se izborni sudionici, a to su svi oni čija su imena na listama, trebali pridržavati pravila izborne promidžbe koja je zakonski jasno uokvirena.

Širi kontekst izbornog sudionika

Na opasku da predsjednik nije izborni sudionik, Salapić kaže da "u širem kontekstu, izborni sudionik može biti svatko tko s neke svoje pozicije poziva da se glasuje ili ne glasuje za neku političku opciju“.

"Svako pozivanje izvan Ustava i zakona se može protumačiti kao umješaštvo u regularnu izbornu kampanju“, kazao je i napomenuo da nije u nadležnosti DIP-a, nego Ustavnog suda, da o tome odlučuje.

Sve što se odnosi na promidžbu, a to su kandidati, izborni programi, poruke, sve je to izborna promidžba, odgovorio je Salapić upitan što u slučaju kada bi predsjednik kritizirao neke političke aktere.

DIP je zamolio i medije, koji prate izbornu promidžbu, da u izvještavanju uzmu u obzir smjernice iz Upozorenja Ustavnog suda i priopćenja DIP-a.

Na upite medijskih kuća o načinu praćenja službene izborne promidžbe, odgovorio je kako se, kao i na svim dosadašnjim izborima, izjave i poruke izbornih sudionika, objavljuju u “izbornim blokovima”, s jasnom oznakom.

Kada je pak riječ o “izbornim izjavama” predsjednika Republike, stajalište je DIP-a da te izjave ne smiju biti dio “izbornog bloka”.

DIP ističe i kako bi repliciranje pojedinih izbornih sudionika predsjedniku na konkretne “izborne teme” izvan “redovnog izbornog bloka” stvorilo novi “paralelni izborni blok”, što je suprotno odredbama iz Upozorenja Ustavnog suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 05:36