PRONAŠLI OLUPINU

RIJEŠEN MISTERIJ NESTALOG BRODA STAR GOTOVO STO GODINA Za njim je pokrenuta najveća operacija potrage do tada, no nisu pronašli ništa osim praznog čamca za spašavanje...

 CC

WASHINGTON - Tegljač američke mornarice USS Conestoga netragom je nestao prije gotovo sto godina, kada se zaputio iz San Francisca za Pearl Harbor u ožujku 1921. Godine. Za njim je tada pokrenuta najveća operacija potrage i spašavanja do tad, no nije pronađen niti jedan trag što se moglo dogoditi s tim brodom. Otkriven je samo jedan prazan čamac za spašavanje sa slovom ‘C’ na provi, pored Manzanilla u Meksiku.

Danas su službenici Nacionalnog ureda za oceanografiju i atmosferu (NOAA) objavili kako je olupina Conestoge pronađena nekih 30 milja daleko od obale, nedaleko od otoka Farallon.

NOAA je još 2009. godine pronašla naznaku moguće olupine u nadgledanju većeg područja morskog dna. U listopadu prošle godine američka mornarica i NOAA poslale su zajedničku misiju kako bi se ustvrdio identitet olupine. Nakon dubinskog pregleda, zajednička misija ustanovila je kako se radi o Conestogi.

Istražitelji vjeruju kako je Conestoga zapala u nedaće čim je napustila zaljev San Francisca. Visoki valovi i jak vjetar otrgnuli su njen teret i voda se počela prelijevati preko palube. Posada je vjerojatno pokušala dosegnuti svjetionik na jugoistočnom otoku Farallon, no prilaz tom otoku iznimno je težak - tamo je došlo do 5 brodoloma između 1858. I 1907.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:33