REPORT GOJKA DRLJAČE

Rijetko kad velike kuće izlaze s ovako mračnim prognozama: Sjetite se kraha iz 2001.

Analitičari najavljuju da je mogući scenarij kakav smo vidjeli kod puknuća tzv. dot-com balona

Ilustracija

 Michael M. Santiago/Getty Images Via Afp

Vrlo neobično. Analitičari Barclaysa došli su do zaključka kako bi cijene dionica na velikim dioničkim tržištima trebale kolabirati ako se želi zaustaviti kolaps tržišta obveznica, koji sve više zastrašuje investitore.

Tako eksplicitna teza vrlo rijetko se može pročitati u velikim poslovnim medijima poput Bloomberga, baš kao što je vrlo rijetko da kuće poput Barclaysa izlaze s tako mračnim prognozama. Analitičari Barclaysa sada praktično kažu kako ništa neće zaustaviti rast prinosa na obveznice praćen padom njihove vrijednosti ako ne dođe do potopa vrijednosti rizičnije imovine. Oni praktično najavljuju situaciju kao kad smo pratili puknuće tzv. dot-com balona – cijene high tech dionica rasle su eksponencijalno devedesetih, a nakon toga je došlo do 46 postotnog pada vrijednosti dugoročnih obveznica tj. dot-com kraha; 2001. slomilo se američko dioničko tržište s globalnim reperkusijama. S obzirom na to da se u ekonomiji doista dokazuje ponavljanje povijesti kroz različite iteracije i varijante, čini se da u Barclaysu izvlače logične zaključke, iako su predviđanja postala sve teža.

‘Ne postoji čarobna razina prinosa koja će, kada se postigne, automatski privući dovoljno kupaca da potakne održivi rast obveznica‘, analitičari predvođeni Ajayem Rajadhyakshom napisali su u bilješci.

‘Kratkoročno, možemo zamisliti jedan scenarij u kojem obveznice značajno rastu. Ako rizična imovina naglo padne u nadolazećim tjednima.‘

Strmoglavljivanje u američkih obveznica izazvala je udarne valove na globalnom tržištu obveznica posljednjih mjeseci jer ulagači smatraju da će troškovi posudbe ostati viši dulje vrijeme... Prema analitičarima Barclaysa, mala je vjerojatnost da će središnja banka SAD-a ublažiti svoj takozvani program kvantitativnog stezanja, koji je čini neto prodavačem državnih obveznica. Dodatno, povećanje ponude obveznica zbog rastućeg deficita također povećava premiju na rok, piše Bloomberg,

Podsjećaju kako očekuju slabu potražnju za obveznicama na međunarodnoj sceni, pogotovo na sve dramatičniju situaciju na japanskom tržištu te ističu: ‘Sve to znači da je sudbina tržišta obveznicama u rukama dionica, prema Barclaysu. Pad indeksa S&P 500 od oko 5 posto u posljednja tri mjeseca znatno je manji od onoga što je potrebno za pokretanje oporavka fiksnog prihoda, napisali su analitičari.

‘Magnituda rasprodaje obveznica bila je toliko zapanjujuća da su dionice nedvojbeno skuplje nego prije mjesec dana, sa stajališta vrednovanja‘, napisali su. ‘Vjerujemo da konačni put do stabilizacije obveznica leži kroz daljnje ponovno određivanje niže cijene rizične imovine‘, zaključuju u Barclaysu, a prenosi Bloomberg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 18:37