OBNOVLJENI MOSKVIČ

RUSI KREĆU U VELIKI RAT PROTIV TESLINIH ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA Čuveni Kalašnjikov na tržište izbacio svoj auto budućnosti, dizajn je sovjetski retro

 
Novi model ugleda se na sovjetski Moskvič

Kad se čuje ime Kalašnjikov, svima prvo na pamet padne naoružanje, preciznije jurišna puška AK-47 koja je stekla svjetsku slavu kao najbolja.

No, ta ruska kompanija odlučila je upustiti se u nove poduzetničke i inženjerske pothvate pa je ovaj tjedan iznenadila svjetsku javnost na vojnom sajmu “Army-2018” u Moskvi predstavljajući svoj novi proizvod: električni automobil Kalašnjikov CV-1. Nije riječ o borbenom, nego o civilnom vozilu, da ne bude dvojbe.

Pokazujući svoj novi proizvod, u kompaniji nisu krili da su ga dizajnirali prema jednoj od ikona Sovjetskog Saveza, automobila Iž koji je dolazio iz tvrtke Moskvič. Takvih se automobila tih godina znalo vidjeti i na cestama bivše Jugoslavije, a ostali su zapamćeni po golemoj potrošnji goriva pa je to vozilo ušlo i u žargon: za pijanca se znalo reći “pije k’o Moskvič”. Stekao je filmsku slavu jer je dobio ulogu u legendarnom “Balkanskom špijunu” gdje Ilija Čvorović odgovara svojoj kćeri: “A koji je to auto bolji od Moskviča?”

CV-1, što zvuči kao da dolazi iz “Ratova zvijezda”, ima bateriju od 90 kilovatsati koja mu omogućava, tvrde u kompaniji, da vozi bez dodatnog punjenja 350 kilometara. Baterija je, navode u kompaniji, pogonjena revolucionarnim pretvaračem dimenzija 50x50x100 i težine 50 kilograma, koji razvija kapacitet od 1,2 MW i koji je njihov izum. Zbog toga CV-1 ubrzava od 0 do 100 kilometara na sat samo šest sekundi.

Kontroverzni dizajn

Nije poznato je li ih Čvorovićeva izjava potaknula na sljedeće razmišljanje, ali Sofija Ivanova, glasnogovornica Kalašnjikova, za RBC News je izjavila da je riječ o vozilu koje se kani nadmetati s Teslom jer je “trenutačno uspješan projekt”.

Teslin model S

Na RBC-ju su bili malo zajedljivi pa su gospođi Ivanovoj zamjerili što im nije navela niti jednu specifičnu prednost koju CV-1 ima pred Teslinim vozilima (ne spominju Rimca).

Kad je riječ o dizajnu, razvidno je da CV-1 ima ozbiljnih problema, osim ako ne računa na tržište sovjetonostalgičara, a to je ipak uzak krug ljudi. Ni Rusi nisu pretjerano oduševljeni novim vozilom pa su na Facebook stranici Kalašnjikova komentari bili u rasponu od “kibernetički punk” od “Iž-zombi”.

Sovjetski Moskvič

Prelazak na područje električnih vozila novi je iskorak kompanije Kalašnjikov koja svoje znanje želi preliti u proizvode opće potrošnje: jer, robna marka tvrtke je globalno snažna. Samo im još trebaju proizvodi koji će biti kvalitetni kao i jurišna puška. Naime, kompanija je dosad izbacila na tržište svoju liniju odjeće te brojne druge proizvode, od kišobrana do navlaka za mobilne telefone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:08