TOTALNA PARANOJA

Rusi masovno prijavljuju ‘domaće izdajnike‘: Olga kažnjena s 400 eura jer je rekla da joj je Zelenski baš zgodan!

Na popisu "krivaca" našla se i bakica koja je posadila plavo i žuto cvijeće na balkonu...

Volodimir Zelenski

 Union Europeenne/Hans Lucas Via Afp

- Rusi su uvijek znali razlikovati istinske domoljube od smeća i izdajnika, stoga računam na to da će takve i ovoga puta ispljunuti iz društva poput kukca koji im je slučajno uletio u usta – izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin u jednom obraćanju javnosti tijekom prvih mjeseci „specijalne vojne operacije” u susjednoj Ukrajini.

Rusima nije trebao nikakav dodatan poticaj da ponovno posegnu za „donosom”, praksom prijavljivanja sunarodnjaka zbog sumnje da ne podržavaju režim, koja je bila izuzetno popularna u Sovjetskom Savezu, osobito tijekom staljinizma. Ovoga puta su kao dodatno ulje na vatru poslužile i društvene mreže te pametni telefoni koje se nerijetko upotrebljavaju za „dokazni materijal”.

- Ako te predsjednik zamoli da aktivno presrećeš neprijatelje države, napravit ćeš sve što je u tvojoj moći da detektiraš takve sugrađane, kako bi se mogao osjećati kao pravi domoljubni zviždač – objašnjava redakciji WSJ-a socijalna antropologinja Aleksandra Akrhipova koja je fenomen „donosa” proučavala godinama. Nju su, naime, dosad prijavili najmanje sedam puta.

image

Putinove službe pojačano ‘češljaju‘ sve objave na društvenim mrežama

Alexey Danichev/Afp

Prema podacima ruske Federalne službe za nadzor, Roskomnadzor, agencija je 2022. primila 282.789 prijava vezanih uz „objavu ilegalnih informacija na internetu” među kojima su bile i „lažne informacije o ruskoj vojnoj kampanji u Ukrajini”. Riječ je o porastu od 25 posto u odnosu na prethodnu godinu, no teško je sa sigurnošću procijeniti koliko je prijava došlo od „domoljubnih zviždača”, a koliko od državnih organa koje posljednjih mjeseci pojačano „češljaju” javni prostor.

Akrhipova tvrdi da je porast primjetan i „golim okom”, a činjenica da zviždači nisu dužni svjedočiti pred sudom u slučaju protiv optuženika također doprinosi problemu, jer građanima omogućava da susjede ili nasumične prolaznike prijavljuju bez ikakve vlastite odgovornosti za eventualnu klevetu.

Jedna je ruska baka tako 2022. bila prijavljena zbog toga što je posadila plavo i žuto cvijeće, dok je maloljetna djevojčica policiji morala objasniti zašto taj dan u školi nosi baš žuto-plavu vrpcu.

image

Sjedište ruskog FSB-a, nasljednika zloglasnog KGB-a

Alexander Nemenov/Afp/Profimedia

Četrdesetogodišnjoj Kamili Murashovi na kućnu je adresu došla kazna od 30.000 rubalja (oko 300 eura), nakon što ju je neki nasumični prolaznik tijekom vožnje metroom uslikao s ruksakom na kojem je bio bedž sa simbolom mira, uz natpis „Njet vojne” (rus. Ne ratu!). Fotografija uslikana pametnim telefonom prolaznika poslužila je kao dokazni materijal da Murashova „,diskreditira rusku vojsku”.

- Bila sam šokirana jer nisam mogla niti zamisliti da bi netko bio spreman prolaziti kroz pravne putešestvije kako bi dokazao svoje domoljublje – rekla je redakciji WSJ-a.

Slična je sudbina zadesila i umirovljenicu Olgu Sleginu, koja je tijekom večere u prosincu 2022. pred očevicima izjavila da joj je „ukrajinski predsjednik baš zgodan”. Netko od uzvanika ju je prijavio, nakon čega joj je na kućnu adresu došao poziv na sud i uplatnica za kaznu od 40.000 rubalja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 05:22