ZA JEDAN KOMADIĆ NUDI SE I PO 10.000 DOLARA

Rusi pronašli dijelove meteora, strahuju od najezde skupljača

 AFP/Twitter

Ruski znanstvenici objavili su da su pronašli dijelove meteora koji je prošli tjedan eksplodirao nad područjem Urala. Tri dana nakon što je meteor eksplodirao nad Čelabinskom i proizveo snagu 30 puta jaču od bombe u Hirošimi članovi Ruske akademije znanosti izjavili su kako su ispitivanja provedena na pronađenim dijelovima potvrdila da je riječ o materijalu iz svemira.

Ponuda i potražnja

Dijelovi su pronađeni pokraj zamrznutog jezera Čebarkul.

- Možemo potvrditi da su čestice koje je naša ekspedicija pronašla pokraj jezera Čebarkul ostaci meteora - izjavio je Viktor Grokovski, član Akademije, za RIA Novosti.

Ruske vlasti objavile su fotografiju osobe koja između kažiprsta i palca drži komadić crnog kamena, a u objašnjenju se navodi da je posrijedi klasični kameni meteor.

Grokovski je izjavio da pronađeni dijelovi meteora sadrže deset posto željeza. Najnovijeg “došljaka iz svemira” najvjerojatnije će nazvati meteor Čebarkul po istoimenom jezeru.

Pronalazak će, kako se očekuje, potaknuti navalu tragača jer su već tisuće ljudi zainteresirane za kamen iz svemira. Jedna je osoba navodno već ponudila čak 10.000 američkih dolara za bilo kakav komadić meteora.

Prema službenim ruskim podacima, zbog siline udara meteora ozlijeđeno je oko 1200 osoba, a oštećene su tisuće domova u kojima su većinom napukli prozori.

Zabranjeno područje

Meteor koji je u atmosferu ušao brzinom od 18 kilometara u sekundi, eksplodirao oko 30 kilometara iznad zemlje, a vjeruje se da su njegovi djelići raspršeni na velikom dijelu te industrijske regije. Deseci tisuća radnika proveli su vikend zamjenjujući prozore i uređujući učionice kako bi se nastava mogla ponovno održavati.

Vlasti u Čelabinsku zatvorile su prilaz području oko jezera i ne dopuštaju da rupi načinjenoj na tankom sloju leda priđu mediji i neovisni stručnjaci - tragači za meteorima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:24