PRATITE UŽIVO

Englezi tvrde da je invazija krenula, oglasio se i Putin: ‘Učinili smo sve što smo mogli...‘

Američka ambasadorica pri UN-u upozorava da bi ruska invazija značila ‘totalnu katastrofu po pitanju ljudskih prava‘

Vladimir Putin

- Satelitske snimke otkrile nove manevre ruske vojske

- Biden traži hitan sastanak s Putinom, u Moskvi kažu da zasada nemaju planova

- Moskva negira da već imaju sastavljenu listu Ukrajinaca koje će 'neutralizirati'

- Bjeloruska vojska kaže da će se 30.000 ruskih vojnika vratiti u svoje stalne baze tek kada se za to ukaže objektivna potreba i "kada mi to odlučimo"

- Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov kaže kako nema znakova povlačenja ruskih snaga s granice

- Ruska sigurnosna služba FSB tvrdi da je granata iz Ukrajine potpuno uništila granično stražarsko mjesto u ruskoj regiji Rostov

- Joe Biden zatražio je od Emmanuela Macrona da kao posrednik ponudi Putinu sastanak

- Ruski vojni dužnosnici kažu da su ruski vojnici i graničari spriječili "ukrajinske sabotere" da uđu na ruski teritorij, pri čemu je ubijeno pet osoba

- Ukrajina je poručila da je ruska tvrdnja o pokušaju upada skupine ukrajinskih vojnika preko granice u Rusiju "lažna vijest"


>>> NOVO <<< 16:07 - Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je rekao kako je implementacija mirovnog sporazuma iz Minska 2015. godine definitivno propala.

- Prema svemu sudeći, po treći put smo svjedoci eskalacije sukoba u Donbasu. Napravili smo sve što smo mogli, ali ukrajinske vlasti očito nemaju namjeru realizirati sporazum iz Minska - rekao je Putin.


15:35 - Čelnici Donjecke narodne republike i Luganske narodne republike, zapravo odmetnutih ukrajinskih regija, službeno su zatražili od Vladimira Putina da Rusija prizna njihovu neovisnost, piše Russia Today.


14:58 Glasnogovornik britanskog premijera Borisa Johnsona izjavio je na briefingu za medije kako obavještajna izvješća ukazuju na to da ruski predsjednik Vladimir Putin namjerava pokrenuti invaziju na Ukrajinu.

"Obavještajni podaci koje dobivamo sugeriraju da Rusija namjerava pokrenuti invaziju te da je plan predsjednika Putina već započeo", rekao je glasnogovornik novinarima.

Gabrielius Landsbergis također poziva EU da sada uvede sankcije Rusiji, put kojim su ostale zemlje članice odlučile ne ići na sastanku ministara vanjskih poslova ranije u ponedjeljak u Bruxellesu. Događaji bi uskoro mogli zahtijevati od njih ponovno razmišljanje.


14:49 Iz ukrajinskih ministarstava vanjskih poslova i obrane priopćili su da je ruska tvrdnja o pokušaju upada skupine ukrajinskih vojnika preko granice u Rusiju "laž", prenosi Guardian.

"To nije istina", rekao je glasnogovornik, dodajući kako će potpuna izjava njihove strane biti uskoro objavljena.

Ukrajinska vojska odlučno odbacuje ruske tvrdnje o spriječenom napadu na Rusiju kao "lažne vijesti". Ukrajinski vojni dužnosnici kažu kako njihove snage nisu prisutne u ruskoj regiji Rostov, prenio je Reuters.

Tvrde kako niti jedan njihov vojnik nije prešao granicu s Ruskom federacijom te da danas niti jedan njihov vojnik nije poginuo.


14:29 Čelnik jedne od dviju regija pod kontrolom proruskih separatista u istočnoj Ukrajini apelirao je na Moskvu da im pruuži financijsku i vojnu potporu, javljaju ruski mediji, kako prenosi Guardian.

Eduard Basurin, zamjenik načelnika narodne milicije samoproglašene Donjecke Narodne Republike rekao je kako im je "moralna potpora" prvi prioritet, a zatim financijska i vojna pomoć. "Ljudi koji ovdje žive moraju znati da nas nitko ne može izdati iza naših leđa”, rekao je u video snimci na YouTubeu, koju je prenijela ruska medijska grupacija RBK.

No, kako se dodaje, službene izjave za sada nema.


14:19 Ruski vojni dužnosnici tvrde da je ubijeno pet osoba koje su se pokušale probiti iz Ukrajine preko ruske granice, prenosi Guardian agenciju Reuters.

Dužnosnici kažu da su ruski vojnici i graničari spriječili "ukrajinske sabotere" da probiju granicu, prema ruskim izvorima koje citira Reuters. Ukrajinska oružana vozila uništena su u ruskoj regiji Rostov, navodi se.

Prema novinskoj agenciji Interfax, sukob se dogodio oko 6:00 sati ujutro po moskovskom vremenu u regiji Rostov u blizini granice između Rusije i Ukrajine.

Graničari ruske tajne službe FSB otkrili su navodnu "diverzantsku skupinu" ukrajinske vojske i pozvali u pomoć pripadnike Južna vojne oblasti.

Postrojba ruske vojske je vatrom iz protutenkovskog oružja uništila dva vozila ukrajinske vojske za koja se tvrdi da su prešla granicu, navodi se u službenom priopćenju upućenom Interfaxu.


14:03 Državna granična služba Ukrajine optužila je ruske vlasti za "svjesnu provokaciju" nakon što je ruska Federalna sigurnosna služba (FSB) u ponedjeljak izvjestila da je granata ispaljena s ukrajinskog teritorija uništila granični punkt u južnoj ruskoj regiji Rostov.

"Izjava FSB-a Ruske Federacije o granatiranju s teritorija Ukrajine, uslijed čega je uništeno franični stražarski punkt Ruske Federacije, namjerna je provokacija", navela je ukrajinska Državna granična straža, prenosi CNN.

"Konkretno, nije navedeno točno mjesto gdje se to dogodilo, osim što se spominje da se to dogodilo 150 metara od rusko-ukrajinske granice unutar Rostovske regije", dodaju u priopćenju.


13:25 Američki predsjednik Joe Biden zatražio je od francuskog kolege Emmanuela Macrona da ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu ponudi sastanak između sebe i Putina, javio je Reuters, pozivajući se na dužnosnika francuskog predsjedništva, prenosi Guardian.

Francuski dužnosnik Macrona je pritom opisao kao posrednika. "Polako mijenjamo tijek stvari. Stvaramo diplomatsku perspektivu koju Kremlj prihvaća".

image

Vladimir Putin i Emmanuel Macron

AFP

U međuvremenu, ugledna ruska politička analitičarka Tatjana Stanovaja kaže da zapadni čelnici pokazuju "nevjerojatnu naivnost" ako misle da sastanak Bidena i Putina sada može spriječiti rat.

U objavi na svojem Telegram profilu tvrdi da je 'vlak već napustio stanicu'. "Sve je već odlučeno", navela je Stanovaja.


13:02 Air France je posljednja u nizu zrakoplovna kompanija koja je otkazala letove za Kijev kao "mjeru predostrožnosti" zbog zapadnih upozorenja o skoroj ruskoj invaziji na Ukrajinu. Zrakoplovna kompanija je u utorak u izjavi za Reuters navela kako je otkazala dva leta za Kijev s obzirom na "geopolitičku situaciju", prenosi Guardian.

Pritom ističu da je taj potez "mjera predostrožnosti" te da će "redovito ponovno procjenjivati ​​situaciju".

Ukrajinski ministar infrastrukture Oleksander Kubrakov rekao je da je deset zračnih prijevoznika prilagodilo svoj red letenja, ali pritom inzistira da je sigurno letjeti u njegovu zemlju te inzistira da zračni prostor zemlje ostane otvoren.

image

Zrakoplov kompanije Air France/Ilustracija

Joan Valls

"Trenutačno otkazivanje letova brojnih stranih zračnih prijevoznika diktira isključivo informacijsko pogoršanje situacije, a ne stvarne promjene što se tiče sigurnosti letova", rekao je Kubrakov, prenio je BBC.

Dodao je da "država radi na tome da nadomjesti otkazane letove" i napomenuo da je državni prijevoznik, Ukraine International Airlines, već pokrenuo prodaju karata te povećao kapacitet zrakoplova na dodatnim letovima iz Kijeva za München i Ženevu.

Više velikih europskih zračnih prijevoznika objavilo je da ili obustavljaju ili smanjuju letove za Ukrajinu zbog sigurnosnih razloga. Njemačka Lufthansa priopćila je da od ponedjeljka zaustavlja letove za Ukrajinu, pridruživši se nizozemskom prijevozniku KLM, koji je već obustavio letove.


12:32 Njemački kancelar Olaf Scholz razgovarat će poslijepodne telefonom s Vladimirom Putinom, najavio je glasnogovornik njemačke vlade, dodajući da je zaoštravanje sukoba "izuzetno opasna situacija", prenosi Guardian agenciju Reuters.

Glasnogovornik je rekao da će sankcije Rusiji biti uvedene u slučaju daljnjih teritorijalnih ugroza Ukrajine, dodajući da će zapadne zemlje odlučiti što će se kvalificirati kao takvo.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock apelirala je na ruskog predsjednika da se "ne igra s ljudskim životima" u Ukrajini.

"Apeliram na rusku vladu, na ruskog predsjednika: Ne igrajte se ljudskim životima!", rekla je Baerbock u Bruxellesu, po dolasku na sastanak Europskog vijeća za vanjske poslove.

"Neodgovorna igra s civilnim društvom i ljudima na okupiranim područjima, s obje strane, neodgovorna je", dodala je.

Francuski ministar europskih poslova Clement Beaune rekao je za francusku televizijsku postaju LCI da se summit između predsjednika SAD-a i Rusije "neće dogoditi prije četvrtka".

U međuvremenu, francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian izjavio je da će kasnije tijekom dana razgovarati sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, dok se nastavljaju pokušaji smirivanja ukrajinske krize.


12:24 Ruska sigurnosna služba FSB tvrdi da je granata iz Ukrajine potpuno uništila njihov granični stražarski punkt u ruskoj regiji Rostov, ali nije bilo žrtava, javlja agencija Interfax, kako prenosi Guardian. Incident se dogodio 150 metara od granice između Rusije i Ukrajine, prenio je Interfax priopćenje FSB-a.

Ukrajina odbacuje odgovornost za incident koji se dogodio u vrijeme velikih tenzija između dvije zemlje.

"U 9 i 50 neidentificirani projektil ispaljen s ukrajinskog teritorija u potpunosti je uništio punkt FSB-ove granične straže u regiji Rostov, udaljen oko 150 metara od rusko-ukrajinske granice", navodi se u priopćenju FSB-a.

Ruska novinska agencija RIA prenijela je videozapis koji je objavio FSB, na kojemu se vidi da je uništena sporedna zgrada. Na snimci se ne vidi projektil.

Ukrajina poručuje da nije granatirala ruski teritorij. Ukrajinska je vojska ranije optužila Rusiju za objavu lažnih fotografija na kojima su navodno ukrajinske granate.

Navode i da su plaćenici stigli u području pod kontrolom proruskih separatista na istoku Ukrajine kako bi, zajedno s ruskim specijalcima, izazvali incidente.


12:18 Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov kaže kako nema znakova povlačenja ruskih snaga s granice te da pobunjenici na istoku Ukrajine koje podržava Moskva nastavljaju granatirati ukrajinske položaje, prenosi The Guardian agenciju AFP.

Obraćajući se novinarima u Kijevu, Reznikov je rekao da je zabilježeno 14 napada, od kojih 13 oružjem zabranjenim sporazumima iz Minska. Jedan ukrajinski vojnik je ranjen.

Istaknuo je da bi svaki potez Rusije u smjeru priznanja regije Donbasa mogao omogućiti Moskvi da stvori izgovor za invaziju. Kazao je i da bi se invazija mogla prikazati kao slanje mirovnih snaga, prenosi Interfax.


>>> NOVO <<< 11:32 Unatoč tome što Kremlj i dalje naglašava svoju otvorenost za diplomatske kontakte i aktivnosti u vezi ukrajinske krize, ruske snage ostaju stacionirane na položajima kojima okružuju Ukrajinu, prenosi BBC.

Američki dužnosnici prošlog su tjedna izvijestili Organizaciju za europsku sigurnost i suradnju (OESS) da je Moskva rasporedila do 190.000 vojnika "u i blizu Ukrajine", misleći pri tome i na vojne snage u regijama na istoku Ukrajine, koje su pod kontrolom proruskih separatista.

CBS News izvijestio je kako je SAD u posjedu obavještajnih podataka prema kojima su ruski zapovjednici na terenu dobili naredbu da nastave s invazijom te trenutačno izrađuju konkretne planove napada.

U izvješću se navodi da će invazija započeti kibernetičkim napadom koji će pratiti zračni napadi i ispaljivanje projektila, prije nego što kopnene jedinice krenu zauzeti glavni grad Kijev, prenosi BBC.


10:54 Kako prenosi The Guardian, više od 60.000 osoba prešlo je u Rusiju iz dvije samoproglašenih državnih zajednica na istoku Ukrajine, Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike koje podupire Moskva, otkako su tamošnji regionalni čelnici najavili masovnu evakuaciju u petak, priopćilo je rusko ministarstvo za izvanredne situacije.


10:47 Više od 30.000 ruskih vojnika trenutačno se nalazi u Bjelorusiji i sudjeluje u najvećim vojnim vježbama od kraja 'Hladnog rata', dok zapadni analitičari upozoravaju da bi svaka invazija na Ukrajinu vjerojatno bila pokrenuta iz te zemlje.

Vježbe su trebale završiti u nedjelju, ali Bjelorusija je najavila produljenje zbog, kako je objavljeno, povećane vojne aktivnosti na svojoj zapadnoj granici, prenosi BBC.

Bjeloruska vojska sada navodi kako će povlačenje vojnika ovisiti o tome hoće li NATO povuči svoje snage iz blizine Bjelorusije i Rusije, otvarajući time mogućnost da bi tisuće moskovskih vojnika mogle stalno ostati stacionirane u zemlji.

"Postrojbe ruskih oružanih snaga vratit će se u svoje stalne baze tek kada se za to ukaže objektivna potreba i kada mi to odlučimo", rekao je načelnik bjeloruske vojske Viktor Gulevič.

"U velikoj mjeri to će ovisiti i o našim zapadnim kolegama. Snage i oprema raspoređeni u istočnoeuropskoj regiji, uključujući i blizu Bjelorusije... jedan su od čimbenika koji utječu na razvoj situacije", dodao je.


10:36 Kako piše dopisnik The Guardiana s ruske granice s Ukrajinom, dokazi upućuju na to da su iznenadne evakuacije područja pod ruskom kontrolom u regijama Donjeck i Lugansk bile planirane i vjerojatno osmišljene kao pripremanje terena za službenu rusku intervenciju.


10:21 Kako javlja BBC, ruski predsjednik Vladimir Putin će kasnije tijekom dana održati "veliki", "izvanredni" sastanak ruskog sigurnosnog vijeća.

Kremlj je, pak, priopćio kako predsjednici Rusije i SAD-a Vladimir Putin i Joe Biden mogu bilo kad telefonski razgovarati ili se susresti, no da još nema konkretnih planova o njihovom sastanku.

No, glasnogovrnik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je kako je "preuranjeno govoriti o bilo kakvim konkretnim planovima za organizaciju bilo kakvih summita" dodajući da nikakvi "konkretni planovi" nisu doneseni, što je još jedan 'hladan tuš' za Washington, prenosi AFP.

Iako je Kremlj objavio da nema konkretnih planova za summit američkog i ruskog predsjednika, ipak ističe da ostaje otvoren za razgovore i da dijalog svakako treba nastaviti na razini ministarstava vanjskih poslova, kako je rekao Peskov.

Tenzije na istoku Ukrajine rastu, rekao je Peskov, no dodao je da su diplomatski kontakti i dalje su aktivni. On je rekao da će se Putin uskoro na posebnoj sjednici obratiti ruskom sigurnosnom vijeću.

Peskov je govorio nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron objavio da su Putin i Biden načelno pristali na susret na temu ukrajinske krize.

SAD i njeni zapadni saveznici danima upozoravaju da će Rusija napasti Ukrajinu, što Moskva odbacuje.

Peskov je rekao i kako su američki medijski napisi o ruskoj listi Ukrajinaca koje žele zatočiti i ubiti nakon invazije "apsolutna laž".

Upozorenje američkog veleposlanstva Amerikancima u Rusiji da se pripreme na odlazak iz zemlje opisao je "vrlo neuobičajenim".

Veleposlanstvo je u nedjelju upozorilo na prijetnje napada na trgovačke centre, željezničke i podzemne postaje, uključujući u Moskvi, Sankt Peterburgu i gradovima blizu ukrajinsko-ruske granice.


Ruske snage prave 'popis identificiranih Ukrajinaca koje treba ubiti ili poslati u logor' u slučaju invazije, pokazuje pismo koje su SAD poslale šefici za ljudska prava UN-a, Michelle Bachelet, piše Guardian.

Nedatirano pismo opisuje ponašanje Rusije u već okupiranim dijelovima Ukrajine i navodi da posljednje informacije sugeriraju da je u planu novo nasilje koje je ranije uključivalo 'ciljana ubojstva, otmice/prisilne nestanke, neosnovana zadržavanja i mučenja'.

U poruci američka ambasadorica pri UN-u, Sheba Crocker, upozorava da bi ruska invazija na Ukrajinu stvorila 'katastrofu po pitanju ljudskih prava' te navodi da postoje vjerodostojne informacije da bi ruske snage mogle 'koristiti ubojite mjere da rastjeraju mirne prosvjednike ili na neki drugi način onemogućiti mirni otpor civilnog stanovništva'.

Crocker u svojem pismu kaže da se obratila UN-ovom visokom povjereniku za ljudska prava zbog njegove prisutnosti u Ukrajini.

Disidenti i novinari na udaru

U pismu se još navodi da će među najvjerojatnijim metama biti 'ruski i bjeloruski disidenti u egzilu u Ukrajini, novinari i antikorupcijski aktivisti te ranjiva populacija poput vjerskih i etničkih manjina te LGBTQI+ osobe'.

Pismo se pojavljuje nekton posljednjih diplomatskih napora tijekom kojih su Biden i Putin načelno dogovorili sastanak dvojice vođa kako bi se deeskalirala ukrajinska kriza.

Taj korak - uvjetovan odustajanjem Rusije od napada na Ukrajinu - poduzet je uz pomoć francuskog predsjednika Emmanuela Macrona nakon telefonskog razgovora dvaju vođa u nedjelju. Format sastanka trebao bi biti odlučen na sastanku ministara vanjskih poslova SAD-a i Rusije, Antonyja Blinkena i Sergeja Lavrova u četvrtak.

Na vidjelo su izašli i detalji plana američkih sankcija, a Reuters izvještava da Amerika namjerava zabraniti financijskim institucijama procesuiranje transakcija najvećih ruskih banaka dođe li do invazije. Izvještaj, koji citira tri izvora, navodi da mjere imaju za cilj naštetiti ruskoj ekonomiji tako što će prekinuti veze između ciljanih ruskih banaka i onih američkih koje omogućuju međunarodna plaćanja.

Iako prijetnja sankcijama već lebdi u zraku, o planu da se prekinu veze banaka koje podupiru globalne tijekove novca, nije se ranije izvještavalo.

Satelitske snimke pokazuju novo grupiranje ruskih vojnika kod granice s Ukrajinom

Satelitske slike pokazuju da je došlo do novog raspoređivanja oklopne opreme i ruskih vojnika na nekoliko lokacija u blizini granice s Ukrajinom, objavila je u nedjelju američka tvrtka Maxar Technologies, koja tjednima prati gomilanje ruskih snaga, prenosi Reuters.

Nova aktivnost zamijećena je nakon što je Rusija produžila vojne vježbe u Bjelorusiji koje su trebale završiti u nedjelju, pojačavajući strah među zapadnim silama od neposredne ruske invazije Ukrajine.

Nova aktivnost predstavlja promjenu obrasca prethodno uočenog raspoređivanja borbenih skupina, tenkova, oklopnih transportera, topništva i opreme za podršku, navodi se u priopćenju Maxara.

Zapad tvrdi da Rusija priprema invaziju na Ukrajinu dok Rusija odbacuje te optužbe.

EU: Sastanak Putina i Bidena je potreban, treba izbjeći rat

Europska unija podržala je prijedlog sastanka na vrhu Washingtona i Moskve kako bi se pronašlo diplomatsko rješenje za krizu na istoku Ukrajine, objavio je u ponedjeljak vanjskopolitički šef EU-a Josep Borrell.

"Sastanci na razini čelnika, ministara, bilo kojeg formata, na koji god način razgovarali i sjedili za stolom i pokušavali izbjeći rat - to je potrebno", rekao je visoki povjerenik za vanjsku i sigurnosnu politiku novinarima u Bruxellesu uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a.

"Podržat ćemo sve što će diplomatske razgovore učiniti najboljim, jedinim načinom rješenja ove krize", dodao je Španjolac nakon što je Francuska objavila da su američki predsjednik Joe Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin načelno pristali na razgovore.

Ured francuskog predsjednika Emmanuela Macrona rano u ponedjeljak priopćio je kako je on dvojici predsjednika predložio summit o "sigurnosti i strateškoj stabilnosti u Europi".

Bijela kuća je u priopćenju navela kako je Biden načelno prihvatio sastanak ali samo ako ne dođe do invazije. "Uvijek smo spremni za diplomaciju. Također smo spremni nametnuti brze i teške posljedice ako bi Rusija umjesto toga izabrala rat", izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

Kremlj i ured ukrajinskog predsjednika još nisu komentirali ove napise.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 01:46