UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Rusija pretrpjela najveće gubitke dosad, stigla iznenađujuća objava: ‘Izgubili smo dva zapovjednika‘

Ključna zbivanja 444. dana rata u Ukrajini pratimo iz minute u minutu

Igor Konašenkov

 Afp/Afp/Profimedia/Afp/afp/profimedia

Ključni događaji:

- Zelenski u Berlinu zahvalio Njemačkoj na podršci

- Britanski premijer će idući tjedan tražiti veću pomoć za Ukrajinu

- Zelenski u Berlinu nastoji ojačati potporu ključnih saveznika


Zelenski primio nagradu Karla Velikog u ime ukrajinskog naroda

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski preuzeo je u nedjelju prestižnu nagradu Karlo Veliki u ime ukrajinskog naroda, čime je završio posjet Njemačkoj u kojem je osigurao novu vojnu pomoć i toplu podršku Berlina.

Zelenski je odletio u zapadni grad Aachen s kancelarom Olafom Scholzom nakon razgovora u glavnom gradu Njemačke. Dobio je ovacije na ceremoniji u dvorani za krunidbe u gradskoj vijećnici u Aachenu, gdje mu je dodijeljena nagrada kojom se slave zasluge za europsko ujedinjenje.

"Ukrajinci će uvijek činiti Europu jačom", rekao je Zelenski u prisutnosti predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen i poljskog premijera Mateusza Morawieckog.

"Ukrajina očekuje pobjedu ne samo u ovom ratu, već i pobjedu nad agresijom, aneksijama, deportacijama i genocidom bilo gdje u svijetu", rekao je.

Naglasio je da bi Kijev i njegovi saveznici poraz Rusije mogli učiniti "nepovratnim" već ove godine, pošto je tijekom posjeta osigurao opsežan novi paket vojne pomoći. Posjet Njemačkoj dio je burne vikend turneje Zelenskog po nekoliko ključnih europskih saveznika kako bi se prikupila vojna i financijska potpora uoči očekivane velike ukrajinske protuofenzive protiv ruskih snaga.

Bio je to prvi posjet ukrajinskog čelnika Njemačkoj od ruske invazije u veljači 2022. Također se susreo s talijanskim dužnosnicima i papom Franjom u Rimu u subotu, a trebao bi kasnije u nedjelju doći u Pariz na večeru s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

"Sada je vrijeme da već ove godine odredimo kraj rata, već ove godine možemo poraz agresora učiniti nepovratnim", rekao je Zelenski na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.

Scholz je naglasio potporu Njemačke ukrajinskim težnjama za pridruživanje Europskoj uniji, iako je ranije zaobišao pitanje brzog pristupanja Kijeva vojnom savezu NATO-u.

"Vladimir Putin je možda mislio da može prisiliti ukrajinski narod da skrene s puta u Europu nasiljem, ali svi njegovi tenkovi, dronovi i raketni bacači imali su sasvim suprotan učinak", rekao je Scholz.

Njemačka vlada najavila je u subotu 2,7 milijardi eura vojne pomoći Ukrajini, što je najveći takav paket od ruske invazije.

Aachen je bio rezidencija cara Karla Velikog, često nazivanog "ocem Europe", koji je uspio ujediniti veći dio zapadne Europe početkom devetog stoljeća.

Ukrajinski narod, pod vodstvom Zelenskog, ne bori se samo za svoju zemlju "već i za Europu i europske vrijednosti", stoji u priopćenju odbora za dodjelu nagrade.

Nagrada je naglasila uvjerenje odbora da Ukrajina zaslužuje "brz ulazak u pregovore o pristupanju s Europskom unijom".

Prethodni dobitnici nagrade su francuski predsjednik Emmanuel Macron i bivša njemačka kancelarka Angela Merkel.


Poljski premijer: Zelenski je "najistaknutiji lider 21. stoljeća"

Poljski premijer Mateusz Morawiecki nazvao je u nedjelju ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog braniteljem europskih vrijednosti i "najistaknutijim liderom 21. stoljeća".

Zelenskij je "veliki europski vođa, heroj i najistaknutiji lider na međunarodnoj sceni u 21. stoljeću", rekao je Morawiecki u nedjelju tijekom ceremonije dodjele nagrade Karlo Veliki Zelenskomu i ukrajinskom narodu u gradu Aachenu na zapadu Njemačke.

"Predsjednik Zelenski je uzor za svakog političara", rekao je poljski čelnik, dok je Zelenskij osobno preuzeo nagradu u Aachenu. Morawiecki smatra da su ruski "barbarski napadi" antiteza slobodne Europe koju je branila Ukrajina.

Morawiecki je u svom govoru citirao bivšeg francuskog ministra vanjskih poslova i pionira europskog ujedinjenja Roberta Schumana koji je rekao da ujedinjena Europa mora biti otvorena za svaku demokratsku europsku zemlju. Pristupanje Ukrajine Europskoj uniji jedan je od najvažnijih ciljeva Zelenskog..


Oborene četiri letjelice, najveći gubitak ruske vojske u 14 mjeseci

Ruske zračne snage pretrpjele su najveće gubitke u posljednjih 14 mjeseci, nakon što je samo u subotu ukrajinska vojska uspjela oboriti četiri njihova zrakoplova, tvrdi Washington Post pozivajući se na ruske medije.

Dva borbena zrakoplova i dva borbena helikoptera navodno su oborena na rusko-ukrajinskoj granici. Riječ je o bombarderu Su-.45, lovcu Su-35 i dva zrakoplova Mi-8 koji su bili na zajedničkoj zadaći. List navodi kako Kijev još nije potvrdio tu informaciju, no da su letjelice navodno oborene gotovo simultano nedaleko Brijanska. Prema prvim informacijama, bombarder i lovac su trebale izvesti napad na Černjihivsku regiju, a helikopteri su poslani kao podrška te za izvlačenje posade u slučaju obaranja, no plan je neslavno propao.


Rusija: Izgubili smo dva zapovjednika kod Bahmuta

Rusija je u nedjelju priopćila da su dvojica njezinih vojnih zapovjednika ubijena u borbama u blizini Bakhmuta. U rijetkoj objavi o gubicima na bojnom polju, rusko ministarstvo obrane reklo je da su u borbama poginuli zapovjednik 4. motorizirane brigade Vjačeslav Makarov i zamjenik zapovjednika kopnene vojske Jevgenij Brovko.

Pukovnik Makarov poginuo je dok je njegova brigada odbijala napade ukrajinskih trupa južno od naselja Krasne, navodi se u priopćenju ministarstva obrane.

- Odbijena su dva napada neprijatelja. Prilikom odbijanja trećeg napada, zapovjednik brigade je teško ranjen i preminuo je tijekom evakuacije s bojišta - navode Rusi.

Brovko je ubijen dok su ruske trupe odbijale ukrajinske napade, priopćilo je ministarstvo rekavši da je ‘herojski umro, zadobivši više rana od gelera‘.


Zelenski u Berlinu zahvalio Njemačkoj na podršci

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zahvalio je Njemačkoj na podršci nakon sastanka s njemačkim predsjednikom Frank-Walterom Steinmeierom u nedjelju, u sklopu prvog posjeta zemlji od početka ruske invazije.

Zelenskij je u Berlin stigao iz Rima, gdje se u subotu sastao s talijanskim dužnosnicima i papom Franjom.

Papa je naznačio da će Vatikan pomoći pri repatrijaciji ukrajinske djece, koju su odveli Rusi.

Ukrajinski predsjednik je u Njemačku stigao usred noći zrakoplovom njemačke vlade, a u zračnom prostoru zemlje pratili su ga borbeni avioni njemačkog ratnog zrakoplovstva.

"U najizazovnijem vremenu u suvremenoj povijesti Ukrajine, Njemačka je pokazala da je naš istinski prijatelj i pouzdan saveznik koji je odlučno uz ukrajinski narod u borbi za obranu slobode i demokratskih vrijednosti. Zajedno ćemo pobijediti i vratiti mir u Europu", napisao je Zelenski u knjigu gostiju njemačkog predsjedništva.

Očekuje se da će se Zelenski kasnije sastati s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom i njegovim sigurnosnim kabinetom prije no što će otići u grad Aachen na zapadu zemlje kako bi primio prestižnu nagradu Karlo Veliki zbog doprinosa Europi.

Njemačka, najveće gospodarstvo Europe, suočila se s kritikama početkom rata zbog oklijevanja glede podrške za Kijev, no postala je jedan od najvećih pružatelja financijske i vojne pomoći za Ukrajinu.

Vlada je u subotu najavila 2,7 milijardi eura vojne pomoći za Ukrajinu, što je najveći takav paket od početka ruske invazije u veljači prošle godine, a obvezala se i nastaviti podržavati Kijev koliko god bude potrebno.

Zelenski je to na društvenoj mreži pozdravio kao "snažni paket", naznačivši da s njemačkim dužnosnicima namjerava raspravljati o pošiljkama oružja kao i o protuzračnoj obrani, obnovi, ukrajinskoj kandidaturi za članstvo u Europskoj uniji i sigurnosti.

Zelenski je posljednji put posjetio Njemačku radi Minhenske sigurnosne konferencije u veljači prošle godine netom prije izbijanja rata.

Njemačka podrška za Ukrajinu je tada bila ograničena zbog energetske ovisnosti Berlina o Rusiji i ukorijenjenom pacifizmu zbog krvave povijesti zemlje u 20. stoljeću.

Zbog toga je bio potreban veći preokret u politici i promjena mentaliteta koju je Scholz nazvao prekretnicom u svom govoru nekoliko dana nakon početka invazije.

image

Volodimir Zelenski i Olaf Scholz

John Macdougall/Afp
image

Volodimir Zelenski i Olaf Scholz

John Macdougall/Afp
image

Volodimir Zelenski i Olaf Scholz

John Macdougall/Afp
image

Volodimir Zelenski i Olaf Scholz

John Macdougall/Afp
image

Volodimir Zelenski i Olaf Scholz

Tobias Schwarz/Afp

Ruske rakete pogodile grad ukrajinskih natjecatelja na Euroviziji

Ruski projektili su kasno u subotu, dok se održavala Pjesma Eurovizije u Velikoj Britaniji, pogodili zapadni ukrajinski grad Ternopil, dom glazbenog dvojca Tvorči, ukrajinskih predstavnika na glazbenom natjecanju.

Lokalne su vlasti na komunikacijskoj platformi Telegram napisale da je raketa pogodila skladišta u vlasništvu komercijalnih tvrtki i religijske organizacije, ozlijedivši pritom dvoje ljudi.

Rusija je lansirala stotine raketa na ukrajinske ciljeve od prošlog listopada.

Melinda Simmons, britanska veleposlanica u Kijevu, pohvalila je Tvorči zbog njihovog nastupa na Eurosongu.

"Izvedba je bila brilijantna. I dirljiva jer su ove večeri njihov sveučilišni rodni grad Ternopil gađali ruski projektili", napisala je na društvenoj mreži Twitter.

Tvorči je ovog tjedna rekao da se nada da će skrenuti pozornost na borbu svoje zemlje za slobodu.

Ukrajinski Kaluš Orchestra je na prošlogodišnjem natjecanju uživao ogromnu podršku diljem Europe i pobijedio, no Ukrajina zbog ruske invazije nije mogla biti domaćin ovogodišnjeg događaja kao što pobjednici inače čine.


Zelenski u Berlinu nastoji ojačati potporu ključnih saveznika

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji nastoji ojačati potporu ključnih saveznika u borbi protiv ruske invazije, sletio je u nedjelju malo iza ponoći u Berlin, prema objavi na njegovom Twitteru.

"Već u Berlinu", napisao je na twitteru Zelenski koji je u glavni grad Njemačke došao iz Italije gdje se u subotu sastao s talijanskim dužnosnicima i papom Franjom.

Ukrajinski čelnik posljednji je put posjetio Njemačku u veljači prošle godine, neposredno prije izbijanja rata, kada je sudjelovao na zasjedanju Vijeća sigurnosti u Münchenu.

Njemačka je na početku rata u Ukrajini bila suočena s kritikama zbog oklijevajućeg odgovora, ali je postala jedan od najvećih pružatelja financijske i vojne pomoći Ukrajini.

U subotu je najavila vojnu pomoć Ukrajini vrijednu 2,7 milijardi eura (3,0 milijarde dolara), što je najveći takav paket od početka ruske invazije, i obećala daljnju potporu Kijevu koliko god bude potrebno.

Njemačka je također prihvatila oko milijun ukrajinskih izbjeglica.

Ukrajina je također vjerojatno svjesna potrebe za jačanjem potpore saveznika koji je financijski podupiru dok se nose s krizom troškova života kod kuće, rekao je Christian Moelling, zamjenik direktora Njemačkog vijeća za vanjske odnose.

"Ukrajina treba financijsku pomoć da plati svoj dug kako ne bi bankrotirala, a Njemačka tu igra veliku ulogu", rekao je Moelling. "I Ukrajina vidi da u Njemačkoj druge teme počinju izlaziti u prvi plan."

Istraživanje javnog mišljenja u siječnju pokazalo je da je udio Nijemaca koji vjeruju da si zemlja ne može priuštiti financijsku potporu Ukrajini zbog trenutne gospodarske krize porastao za 9 postotnih bodova na 56 posto.

Isto je istraživanje pokazalo i pad njemačke podrške prihvaćanju novih izbjeglica iz Ukrajine i pružanju vojne pomoći.


Britanski premijer će idući tjedan tražiti veću pomoć za Ukrajinu

Britanski premijer Rishi Sunak pokušat će sljedeći tjedan, sudjelujući na dva međunarodna sastanka na vrhu, potaknuti druge svjetske čelnike da obećaju veću potporu Ukrajini u njezinoj obrani od ruske invazije, priopćio je njegov ured u subotu.

Sunak, koji se želi oporaviti nakon teškog poraza svoje Konzervativne stranke na lokalnim izborima prošlog tjedna, otputovat će u utorak na Island gdje će se sastati s drugim europskim čelnicima koji sudjeluju na summitu Vijeća Europe.

Nakon toga putuje u Japan gdje će sudjelovati na sastanku predstavnika sedam gospodarski najrazvijenijih zemalja svijeta (G7), objavio je u subotu Downing Street.

U utorak, na Islandu na summitu Vijeća Europe, osim rata u Ukrajini, britanski premijer će istaknuti "važnost jačanja europskih granica, borbe protiv ilegalne imigracije i prijetnje koju predstavlja Rusija za očuvanje sigurnosti i prosperiteta", objavio je Downing Street.

Potom će otputovati u Tokio kako bi najavio obrambenu i tehnološku suradnju s Japanom, prije sastanka s čelnicima G7 u Hirošimi, koji počinje u petak.

Na summitu G7, Sunak će se ponovno zalagati za veću pomoć Ukrajini dok se priprema za eskalaciju vojne akcije protiv Rusije, navodi Downing Street.

Britanija je u četvrtak postala prva zemlja koja je počela opskrbljivati ​​Ukrajinu krstarećim projektilima dugog dometa.

Njemačka je u subotu najavila 2,7 milijardi eura vojne pomoći Ukrajini, uključujući 30 tenkova Leopard 1, što je najveći takav paket dosad od početka ruske invazije.

Sunak će također pokušati izvršiti pritisak na saveznike da se suprotstave neprijateljskim državama koristeći "ekonomsku prisilu", što se odnosi na Kinu.

"Ovogodišnji summit G7 u Hirošimi dolazi u ključnom trenutku, jer Ukrajina udvostručuje svoju borbu za opstanak i suočavamo se sa složenim prijetnjama globalnom miru i prosperitetu", rekao je Sunak u izjavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 02:20