TRAGEDIJA U MOSKVI

RUSIJA ODAJE POČAST HEROJU KOJI JE POGINUO SPAŠAVAJUĆI PUTNIKE AVIONA SMRTI Do posljednjeg daha je spašavao ljude iz buktinje

 
Nesreća u Rusiji
 REUTERS

Maksim Moiseev, stjuard u ruskom zrakoplovu koji se zapalio prilikom prisilnog slijetanja u moskovskoj zračnoj luci, poginuo je pokušavajući otvoriti vrata u stražnjem dijelu zrakoplova kako bi pomogao spasiti druge putnike, javlja Tass.

Putnici su evakuirani kroz izlaz za nuždu. Maksim Moiseev, jedan od članova posade tog leta, bio je s njima u repu zrakoplova. Pokušavao je otvoriti stražnja vrata kako bi brzo evakuirao putnike iz tog dijela zrakoplova. Nije uspio otvoriti ta vrata pa je nastavio pomagati putnicima da napuste zrakoplov na druge načine. On je bio u zrakoplovu do kraja evakuacije. Naposlijetku je poginuo u požaru.

Oglasila se i hrabra stjuardesa koja je otvorila izlaz za hitne slučajeve i pomogla ljudima da izađu na sigurno. Ispričala je o užasu na letu koji je naglo sletio i zapalio se na moskovskom aerodromu, pri čemu je poginula 41 osoba.

34-godišnja Tatyana Kasatkina ispričala je kako je grabila ljude za ovratnike i gurala ih kako bi ubrzala evakuaciju, dok su drugi govorili da su ih usporavali putnici koji su se zaustavljali da bi uzeli svoju prtljagu.

Poginula je 41 osoba, uključujući najmanje dvoje djece i jednog člana posade.

Kapetan leta Denis Evdokimov i stjuardesa Kasatkina tvrde da se sve dogodilo zbog munje koja je udarila u zrakoplov nedugo nakon što je on poletio. S druge strane, postoje neka izvješća o električnom kvaru koji je možda bio uzrok nesreće.

Rekao je da je morao prisilno sletjeti s punim spremnicima, što je vjerojatno dovelo od požara. Denis Edvokimov je dodao da se vidio bljesak i čuo jak prasak ubrzo nakon uzlijetanja, a da stvar bude još gora, sva je komunikacija s kopnom prekinuta zbog udara munje.

Nije bilo druge opcije osim manualnog slijetanja.

'Naposlijetku smo uspjeli uspostaviti radio-kontakt, no uspjeli smo reći samo nekoliko riječi kontroli zračnog prometa', kaže Edvokimov, prenosi Russia Today.

Pri pokušaju slijetanja, avion je nekoliko puta udario u pistu, što je vjerojatno oštetilo spremnike goriva i uzrokovalo požar u stražnjem dijelu trupa. No kapetan nije uspio objasniti zašto je slijetanje bilo tako teško, rekao je jedino da se sve zapalilo nakon slijetanja.

'Brzina nije bila prevelika, bila je normalna. Sve smo radili po priručniku za let', dodaje kapetan. Ipak, težina zrakoplova je bila puno veća nego što bi to trebalo biti za slijetanje zbog punih spremnika.

'Sve je bilo po planu. Lagano smo se približili tlu i usporili. Nakon što smo se zaustavili, naređena je evakuacija. Drugi pilot je prvi napustio kokpit, a onda sam i ja izašao. Kad sam pogledao van, vidio sam vatru. Počela je tek nakon što smo sletjeli. Vatre nije bilo dok smo još letjeli', objasnio je kapetan leta.

Rusko ministarstvo za izvanredne situacije još nije otkrilo o čemu se točno radi. U međuvremenu, počelo je otkrivanje identiteta nekih žrtava. Smatra se da su većina poginulih Rusi.

'Kad se zrakoplov zaustavio, odmah je počela evakuacija. Vidjela se vatra. Svi su vikali da smo se zapalili, no u tom trenutku nije bilo vatre u kabini. Srušila sam vrata nogom i počela van izgurivati putnike da bih ubrzala evakuaciju. Htjela sam ih ubrzati pa sam svakoga od njih uhvatila za ovratnik sa stražnje strane. Sve je bilo tako brzo. Dim je već bio crn. Posljednji ljudi su pokušavali izaći van. Svi su skočili sa svojih sjedala i krenuli prema naprijed, iako se zrakoplov još kretao. Vidjela sam kako jedna žena nekoga zove i govori da se zrakoplov zapalio i da pada', ispričala je stjuardesa i dodala da je odmah nakon polijetanja došlo do jake oluje, a zatim je zrakoplov pogodila munja, javlja Daily mail.

'Vidjela sam snažan bljesak. Poletjeli smo i ušli u oblak. Čuo se snažan zvuk kad je munja pogodila zrakoplov. Čulo se pucketanje. Pokvario se sustav za komunikaciju i nisam shvatila što se događa. Sve se dogodilo samo 10 minuta nakon polijetanja. Vidjela sam vatru i svi su počeli vikati', dodaje.

Svjedoci kažu da su putnici u stražnjem dijelu zrakoplova bili zarobljeni jer su putnici u prednjem dijelu zaustavljali evakuaciju kako bi prije izlaska iz zrakoplova uzeli svoju prtljagu. Na snimkama se vidi kako oni koji su uspjeli izaći nose torbe i kapute.

Jedan od preživjelih putnika Petr Egorov je također rekao da je munja pogodila zrakoplov nedugo nakon uzlijetanja. Drugi putnik kaže da je zahvalan Bogu i stjuardesi koja ga je spasila.

'Stalno su bili s nama, pomagali su nam da izađemo iz aviona punog dima. Unutra je bilo mračno i nevjerojatno vruće', rekao je jedan od putnika.

'Sjedio sam ispred motora i vidio sam kako se sve otapa. Nekako sam uspio doći do izlaza i iskočiti iz aviona.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 20:34