'NEMA VIŠE PRIJETNJE'

RUSIJA PREDLAŽE UKIDANJE UN-ovih SANKCIJA SJEVERNOJ KOREJI 'Mislimo da je jednostavno prirodno razmišljati o koracima u tom smjeru'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 13.06.2018. u 22:46

North Korean leader Kim Jong Un guides a target-striking contest of the special operation forces of the Korean People's Army (KPA) to occupy islands in this undated picture provided by KCNA in Pyongyang on August 25, 2017. KCNA via Reuters ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. REUTERS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THIS IMAGE. SOUTH KOREA OUT. NO THIRD PARTY SALES. NOT FOR USE BY REUTERS THIRD PARTY DISTRIBUTORS.?ä
REUTERS

Rusija je u srijedu pozvala UN-ovo Vijeće sigurnosti da razmisli o postupnom ukidanju gospodarskih sankcija Sjevernoj Koreji nakon potpisivanja ugovora sa Sjedinjenim Državama o denuklearizaciji zemlje.

UN je lani odobrio tri paketa oštrih sankcija Pyongyangu koje pogađaju njegov izvoz ugljena, željeza, ribolov i tekstilnu industriju te ograničavaju njegovu opskrbu naftom.

Sankcije su uvedene nakon ispaljivanja projektila i nuklearnog pokusa Pyongyanga koji su ocijenjeni prijetnjom za međunarodnu stabilnost.

"Mislim da je jednostavno prirodno razmišljati o koracima u tom smjeru", rekao je ruski veleposlanik u UN-u Vasilij Nebenzja, odgovarajući na pitanje o eventualnom ukidanju sankcija.

Na povijesnom summitu u Singapuru američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski vođa Kim Jong-un potpisali su u utorak zajedničku izjavu u kojoj se Pyongyang obvezuje na "potpunu denuklearizaciju Korejskog poluotoka", bez drugih pojedinosti.

Mnogi diplomati misle da su UN-ove sankcije bile presudne u odluci Kim Jong-una da pregovara o odustajanju od svog nuklearnog programa.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo