IZNENADNI UDAR

Rusiji se smije cijeli svijet, Putin je ponovno bijesan, a sada je i pred velikom dilemom!

Iscrpljene i razrijeđene snage Kremlja teško si mogu priuštiti preraspoređivanje kako bi branile rusku granicu, a novi napadi prijete

Napad na Belgorodsku oblast

 Profimedia

Prekogranični napad iz Ukrajine na rusku oblast Belgorod, koji su u ponedjeljak pokrenule protukremaljske partizanske organizacije Legija Sloboda za Rusiju i Ruski dragovoljački korpus, najveća je ofenzivna operacija unutar ruskih granica od početka invazije ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu.

Čini se, kako navodi u svom komentaru za britanski The Telegraph pukovnik Richard Kemp, bivši časnik britanske vojske, da su skupine napale graničnu postaju u Kozinki, ubivši pritom graničara, prije nego što su prešle na ruski teritorij oko grada Grajvorona s oklopnim vozilima, minobacačima i praćene topničkom podrškom.

Malo je vjerojatno, kako navodi autor, da će se ova akcija razviti u nekakav značajan napad na ruski teritorij jer je sama ukrajinska vojska i dalje ograničena na operacije unutar vlastitih granica, prema sporazumu sa zemljama saveznicama koje Kijevu doniraju oružje.

Bez obzira na to, kako se navodi, to je veliko poniženje za Putina. Naime, komentira Kemp, tko je mogao pomisliti u veljači prošle godine, kada je Putin pokrenuo svoju "specijalnu vojnu operaciju" uvjeren da će Ukrajina biti pokorena u nekoliko dana, da će njegove snage velik dio iduće godine provesti uhvaćene ‘na krivoj nozi‘ te da će se čak suočiti i s upadom na svoj vlastiti teritorij.

Putinova taktika radi protiv njega

I ne samo to, ironija je da Putinova vlastita, toliko hvaljena taktika "hibridnog rata", sada radi protiv njega kao svojevrsni bumerang za njegove posrednike u Ukrajini i "male zelene" (misli se na ruske vojnike u uniformama bez oznaka, koji su nazvani "mali zeleni", a pripremili su na terenu put za odcjepljenje poluotoka Krima od Ukrajine i pripajanje Moskvi, op.a.) koje je poslao da napadnu Ukrajinu još 2014. godine.

To je dovelo Putina i njegove propagandiste u stanje konfuzije, a posramljeni vojni prokremaljski blogeri ocijenili su akciju kao puko ukrajinsko odvraćanje pažnje od ruskog "osvajanja" Bahmuta. Putin, navodi autor, može iskoristiti upad u Belgorodsku oblast na način da tvrdi da je Rusija na neki način žrtva te da ju je napao neprijateljski nastrojeni Zapad - što bi bez sumnje bilo popraćeno njegovim uobičajenim mračnim prijetnjama NATO-u.

No, ako će se držati tog narativa, kao što je učinio u vezi nedavnog napada dronovima na Kremlj, samo će naglasiti ranjivost svoje zemlje s obzirom na njezinu golemu, poroznu granicu, koja se realno ne može obraniti. A slabost Rusije je pritom dodatno naglašena nastavkom napada koji se protegnuo u idući dan.

S druge strane, ukrajinsko poricanje da su bilo što znali o ovom napadu, zrcalna je slika Putinove vlastite taktike i treba ga uzeti s rezervom. U stvarnosti je ova operacija dio napora Kijeva da se, vojničkim rječnikom rečeno, "oblikuje bojno polje".

To uključuje izviđanje, lažne manevre i obmanu kako bi se utvrdile snage i slabosti neprijatelja, izazvala pomutnja, da ga se natjera da nagađa gdje će doći do protuofenzivnog udara te da reagira na način koji će otkriti njegov raspored na terenu kako bi se rastegnule njegove snage.

Pred velikom dilemom

Ovaj je napad, smatra Kemp, stavio Putina pred veliku dilemu - može li si dozvoliti da se ne obazire previše na to i riskira ponovljene ponižavajuće napade ili mora preraspodijeliti snage kako bi pokušao pojačati obranu granice. Novi, opetovani napadi ne bi bili jako štetni s vojnog gledišta, no politički bi bili neizmjerno ponižavajući, ne samo zbog toga što bi dodatno potkopali Putinov položaj kod kuće i na međunarodnoj sceni. Također, kao što Putin zna, postoji niz drugih snaga unutar Ukrajine koje bi se mogle koristiti za slične akcije.

No, angažirati snage u cilju obrane sjevernih granica neće biti lako. Ruske snage oko Bahmuta su, kako navodi autor, iscrpljene i još uvijek podložne ukrajinskim udarima s bokova, a trenutačno nema znakova da su u mogućnosti iskoristiti enormno skupe teritorijalne dobitke postignute u gradu kako bi napredovale dalje prema zapadu.

Ruske snage na drugim su područjima razrijeđene i teško si mogu priuštiti preraspoređivanje jedinica, dok u isto vrijeme pokušavaju ojačati obranu od očekivane ukrajinske protuofenzive.

U svakom slučaju, kako god se ova partizanska operacija razvijala, već je pokazala da se vrlo s malim snagama može postići puno taktičkog iznenađenja. Koliko je to bilo ponižavajuće za Putina, toliko je to bio pucanj u rusku ruku za Ukrajinu - moral je od vitalne važnosti jer se zemlja sprema za protuofenzivu koja će, bila uspješna ili ne, vjerojatno biti vrlo skupa, zaključuje Kemp.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 05:02